În 1.156 de școli din toată țara catalogul fizic nu va mai fi folosit, profesorii notându-i pe elevi direct în aplicația digitală. În județul Brașov sunt 33 de școli, incluse în proiectul-pilot al Ministerului Educației, prin care ar trebui să se implementeze folosirea catalogului electronic în anul școlar 2023-2024.
Cele mai multe dintre școlile cuprinse în proiectul-pilot al Ministerului Educației au folosit cel puțin un an catalogul în acest format, însă l-au completat și pe cel fizic, lucru care nu se mai întâmplă din această toamnă.
Catalogul permite și transmiterea de mesaje către părinți, iar acest lucru îl poate face fiecare profesor în parte, dar și dirigintele. „Primesc în timp real pe e-mail sau prin mesaj, cum doresc dumnealor, notele și au acces tot timpul să le vizualizeze. Ai pus absența, s-a trimis mesajul: copilul nu este la oră”, a explicat profesorul Iulian Ninel Nicolae, scrie adevarul.ro.
„Are doar avantaje”
Îmbunătățirea comunicării cu părinții se vede și mai bine la liceu, acolo unde vin elevi din mai multe localități, iar interesul părinților pentru situația școlară a copilului, o arată practica, scade odată cu creșterea vârstei elevului. „Dacă vrei să-i trimiți un mesaj părintelui, îl trimiți rapid, iar ca diriginte ai foarte multe facilități: vezi raportul notelor, câte absențe, spicuiri din ROFUIP unde ți spune câte absențe i se pot motiva…”, menționează prof. Gianina Pîrvu.
Dacă elevul a depășit numărul de absențe care se pot motiva prin învoiri pe care și le asumă părinții, catalogul avertizează imediat asupra acestui fapt. Pe baza notelor se generează instant grafice privind performanța elevului, se poate urmări evoluția pe discipline sau arii curriculare etc.
Numărul de școli care au renunțat la catalogul transmis în fiecare pauză de la un profesor la altul rămâne încă redus, fiind mai puțin de 10% din total. Directorii care au experimentat în școala lor catalogul electronic sunt însă categorici: „Are doar avantaje”.
Profesorii pot folosi catalogul digital și de pe telefon, la fel cum părinții și elevii pot avea acces la date, în baza unui nume de utilizator și a unei parole, de pe mai multe dispozitive.