
În România, bărbații merg la școală cu șase luni mai mult decât femeile și câștigă anual cu 10.440 de euro mai mult decât femeile, arată un studiu publicat de Erudera, platformă de căutare în domeniul educațional susținută de inteligență artificială. Chiar și în cele 59 de țări în care femeile adulte sunt mai educate decât bărbații, decalajul mediu de venit este de 39%, arată un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Datele noi privind egalitatea de gen publicate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) arată că nu există nicio țară în Europa în care femeile să câștige mai mult decât bărbații, în ciuda faptului că femeile au niveluri mai mari sau aceleași niveluri de educație ca bărbații.
Conform raportului UNDP, în 59 de țări, femeile depășesc în mod obișnuit bărbații în ceea ce privește ani medii de școlarizare, cu o diferență ușoară cuprinsă între doi ani și aproximativ o lună.
Același raport dezvăluie că există în total 17 țări din Europa în care femeile au un program mai extins de educație, dar veniturile lor anuale rămân mai mici în comparație cu bărbații, conform informațiilor Erudera.
Studiul arată că în România bărbații merg la școală cu șase luni mai mult decât femeile și câștigă 11.320 de dolari (10.440 de euro) mai mult decât femeile.
Date despre țările vecine României
Cercetarea UNDP arată, de asemenea, că în Bulgaria, femeile petrec doi mai mulți luni la școală decât bărbații, dar câștigă cu 10.248 de dolari (9.451 de euro) mai puțin decât bărbații, în timp ce în Suedia, ele petrec patru luni suplimentare la școală în comparație cu bărbații, dar câștigă cu 9.746 de dolari (8.987 de euro) mai puțin decât bărbații.
În Moldova, femeile petrec o lună în plus la educație pentru a câștiga cu 8.007 dolari (7.384 euro) și 5.874 dolari (5.417 euro) mai puțin decât bărbații.
Ungaria: Bărbații petrec trei luni în plus la educație în comparație cu femeile și câștigă cu 14.353 de dolari (13.237 de euro) mai mult decât ele.
Serbia: Bărbații din Serbia petrec, în medie, opt luni în plus la școală. Cu toate acestea, câștigă un venit anual total de 21.462 de euro în comparație cu 14.116 euro pentru femei, adică o diferență de 7.345 de euro pe an, indicând discriminarea venitului în țară.
“Subevaluarea muncii femeilor este o problemă proeminentă în forța de muncă de astăzi. Cu toate diferențele măsurabile dintre sexe, o parte semnificativă a decalajului de venit între sexe rămâne inexplicabilă. În special, statisticile arată că femeile sunt reprezentate disproporționat în ocupări cu salarii mai mici care oferă beneficii reduse, ceea ce joacă un rol cheie în perpetuarea acestei disparități salariale. Această situație necesită un efort cuprinzător pentru a aborda factorii sistemici care contribuie la acest decalaj salarial de gen și pentru a asigura compensații corecte pentru toți”, spune Alma Miftari de la Erudera.
Eurostat: România, țara UE cu cea mai mică diferență de remunerare între femei și bărbați
Conform celor mai recente date ale biroului statistic al Uniunii Europene, Eurostat, femeile din UE câștigă în medie cu aproape 12,7% mai puțin pe oră decât bărbații. Există diferențe mari între statele membre: în 2021, cea mai mare diferență de remunerare între femei și bărbați a fost înregistrată în Estonia (20,5%), în timp ce țara UE cu cea mai mică diferență de remunerare între femei și bărbați a fost România (3,6%), în timp ce în Luxemburg salariile sunt aproximativ egale.
Reprezentanții Parlamentului European atrag însă atenția că o diferență mai mică de remunerare între femei și bărbați nu înseamnă neapărat o egalitate de gen mai mare. Aceasta apare adesea în țările în care numărul femeilor angajate este mai scăzut. Un decalaj salarial ridicat poate indica faptul că femeile sunt mai concentrate în sectoarele cu salarii mici sau că o proporție semnificativă dintre ele lucrează cu normă parțială.