
În 1905, Moritz Malcher, fostul patron al cafenelei „Drechsler”, deschide cafeneaua „Elite”, la parterul Palatului Czell, proaspăt inaugurat în Piața Sfatului (azi sediul Băncii Naționale filiala Brașov).
După numai un an, Malcher îi vinde cafeneaua nepotului său, Julius Wächter, fost contabil la Magistratul orașului, scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.
Din aprilie 1908, cafeneaua e preluată de antreprenorul Johann Mock, care o transformă în locul preferat al șahiștilor brașoveni, pentru care se vor organiza chiar „turniruri”, așa cum aflăm dintr-un anunț publicat în nr. 62 din 1908 din Gazeta Transilvaniei:
„Pentru șahiști.
In 2 aprilie n. și zilele ce urmează va avea loc în cafeneaua Elite un tournier pentru șahiștii din Brașov. Se vor distribui premii și diplome. Șahiștii din Brașov sunt invitați a lua parte la acest tournier, și a-și semna numele în lista, care stă la dispoziția publicului în cafeneaua «Elite».”

Cafeneaua mai avea un avantaj în fața concurenței, căci, pe lângă terasa stradală, avea și o terasă de vară orientată spre Graft, care oferea clienților răcoare în zilele toride. Taraful primașului Bogár Vincze de la Budapesta sau cel al primașului Gogi din Orăștie întrețineau atmosfera.
Cafeneaua „Coroana” din Brașov
Cafeneaua „Coroana” a fost inaugurată la sfârșitul anului 1910, la parterul celui mai nou și modern hotel al Brașovului. „Cafeneaua mare aranjată după gustul cel mai ales” punea la dispoziția clienților „100 de ziare și reviste ilustrate indigene și străine, saloane mari de biliard și de joc, loje, saloane de dejun și separeuri foarte elegante”.

Clădirea a fost proiectată de arhitecții brașoveni Albert Schuller (1877-1948) și Oskar Goldschmidt (1881-1914), care au conceput inclusiv design-ul mobilierului. În perioada interbelică, cafeneaua devenise locul preferat de întâlnire al intelectualilor și artiștilor brașoveni.

Pentru mai multe informații despre cafenelele brașovene, vă invităm să vizitați expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară” de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în fiecare zi, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00.
Foto 1: Fațadele Hotelului „Coroana” dinspre strada Porții (azi str. Republicii) și dinspre strada Aurarilor (azi str. Politehnicii) desenate de arhitecții Schuller & Goldschmidt în 1909, Arhivele Naționale Brașov, fondul Primăria Brașov, Actele Magistratului, nr. doc. 12007/1909


Pentru mai multe informații despre cafenelele brașovene, Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară” de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, deschisă până la sfârșitul lunii septembrie 2023, în fiecare zi, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00.