4 din 5 români au avut cazuri de cancer în familie sau printre cunoscuți. 61% dintre români merg la medic doar atunci când au o problemă de sănătate.40% dintre români nu și-au făcut niciodată un examen de screening pentru cancer.
1 din 3 români preferă să nu știe dacă este bolnav de cancer
Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare, înregistrând cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană. Printre elementele care influențează rata mortalității provocate de cancer se află numărul specialiștilor, al centrelor de tratament, aparatura și tipurile de tratament disponibile, atitudinea bolnavului față de cancer și factorii de natură financiară. Un rol esențial, în schimb, îl joacă prevenția, scrie stiripesurse.ro.
Dar cât de precauți sunt românii atunci când vine vorba de cancer? Sunt la curent cu testele de screening și când ar trebui ele efectuate? Un chestionar la care au participat 1,500 de români oferă răspunsuri acestor întrebări, dar și altora legate de prevenția cancerului.
93% dintre români sunt îngrijorați că se pot îmbolnăvi de cancer
Cazurile de cancer sunt din ce în ce mai frecvente. Dincolo de dezbaterile care atribuie asta unor consecințe directe ale stilului de viață sau factorului genetic, trebuie luat în evidență și faptul că evoluția medicinei a dus la depistarea și diagnosticarea mai ușoară a diferitelor forme de boală.
Frecvența cazurilor se regăsește și în rezultatele chestionarului, unde 82% (sau 4 din 5 români) au spus că au avut rude sau cunoscuți bolnavi de cancer.
De cele mai multe ori, expunerea la cazuri de cancer în rândul familiei sau al prietenilor poate exacerba grija legată de boală. Dovadă și faptul că 93% dintre români sunt îngrijorați că ar putea să sufere de cancer la un moment dat.
1 din 3 români nu știu ce analize periodice le sunt recomandate
Nivelul de informare poate influența gradul de îngrijorare și comportamentul fiecăruia în ceea ce privește efectuarea investigațiilor și testelor periodice. Deși controalele preventive recomandate în funcție de vârstă și sex joacă un rol esențial în depistarea precoce a bolilor, 1 din 3 români nu știu care sunt seturile de analize și investigații pe care trebuie să le facă.
În ciuda beneficiilor pe care le aduc controalele preventive, 61% dintre români aleg să meargă la doctor doar atunci când au o problemă. Ba mai mult, deși sunt îngrijorați că s-ar putea îmbolnăvi de cancer, mulți români nici măcar nu au auzit de testele de screening pentru prevenția cancerului (17%).