Direcția Fiscală Brașov a publicat listele cu persoanele fizice și juridice pentru care au fost emise somații pentru majorarea impozitelor pe terenurile sau grădinile neîngrijite. Somațiile au fost transmise de la începutul anului și până la data de 31 mai, iar acum au fost afișate public și pe site-ul Primăriei.
Pe lista cu persoane fizice sunt mii de cetățeni, care fie au diverse terenuri lăsate pârloagă, fie dețin clădiri cu un aspect desuet.
În ceea ce privește „lista neagră” a persoanelor juridice care vor trebui să plătească impozite majorate sunt sute de firme, dar și instituții publice. Printre acestea se numără Primăria și Consiliul Județean Brașov, dar și societatea RIAL, care administrează mai multe imobile din patrimoniul imobiliar al municipalității brașovene și care sunt degradate și neîngrijite sau Secția de Drumuri Naționale. De altfel, și Biserica Evanghelică Parohia Brașov, Biserica Evanghelică Bartolomeu și cea Reformată, care pe lângă lăcașurile de cult au în proprietate și clădiri de locuințe sau cu altă destinație care nu au un aspect corespunzător și sunt degradate se regăsesc printre persoanele juridice care vor plăti impozite mai mari.
Pe listă figurează și o serie de companii private, cum ar fi Lidl, Vel Pitar, Telekom, Orange, Vodafone, Farmacom, Recon, Rompetrol. Cu impozite majorate ar urma să fie taxate și societatea Romarm pentru fabrica de la Carfil, dar și Universitatea Transilvania.
Listele cu somațiile transmise pot fi consultate pe link-urile de mai jos:
Lista majorare impozite persoane juridice (UPDATE Pe liste s-au strecurat și unele erori, de exemplu în cazul unor clădiri ce aparțin de fapt unor firme private s-au transmis somații unor structuri din cadrul Consiliului Județean).
Lista majorare impozite persoane fizice
Potrivit legislației și unui regulament local, pentru clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilanul Municipiului Brașov se aplică impozitul pe clădire majorat cu 500%. Starea clădirilor este constatată de Poliția Locală Brașov și majorarea impozitului este aplicată de Direcția Fiscală Brașov. Încă din 2016, Codul Fiscal a dat primăriilor dreptul să taxeze de 5 ori mai mult terenurile şi clădirile lăsate în paragină.