
Noua Lege a învățământului preuniversitar și proiectul de metodologie privind procedurile de acordare a burselor școlare în noul an vor schimba atât valoarea burselor ce vor fi acordate elevilor, cât și natura și modul în care acestea vor putea fi obținute. Cele mai semnificative schimbări sunt cele legate de majorarea valorilor acestor stimulente, de dispariția burselor sociale acordate elevilor din mediul rural care învață în alte localități decât cele de domiciliu și de „democratizarea” burselor de merit, care nu vor mai fi condiționate de mediile obținute de elevi, ci vor fi acordate unei treimi din numărul de copii înscriși într-o clasă.
Ministerul Educației a lansat vineri în dezbatere publică Metodologia de acordare a burselor care pot fi acordate elevilor în anul școlar 2023 – 2024. Documentul completează prevederile în materie a Legii 198/2023 privind învățământul preuniversitar. Solicitările pentru obținerea unei burse pot fi depuse după începerea școlii, până la data de 30 septembrie și nu până la 1 septembrie, cum era valabil până acum, scrie avocatnet.ro.
În noul an școlar, elevii de gimnaziu și liceu vor beneficia de patru categorii de burse: bursele de merit, bursele sociale, bursele tehnologice (300 lei) și bursele de excelență olimpică I și II. Spre deosebire de anul școlar anterior, bursele de studiu (150 lei) și de performanță (500 lei) vor fi eliminate.
În schimb, vor fi introduse bursele de excelență pentru elevii olimpici, cu valori cuprinse între 700 și 3000 de lei lunar. Bursa de merit se va majora și ea, ajungând la 450 de lei, față de 200. De asemenea, bursa socială va crește la 300 de lei, de la 200 cât a fost până acum, iar o categorie de beneficiari ai acesteia a dispărut, astfel că elevii din mediul rural care învățau într-o altă localitate nu o vor mai primi. O nouă bursă, bursa tehnologică, în valoare de 300 de lei, va fi introdusă pentru elevii care urmează licee cu profil tehnic. În plus, mamele minore reintegrate în unități de învățământ vor primi o bursă lunară de 700 de lei.
Bursele de excelență olimpică – 700 lei
Elevii vor putea beneficia de burse de excelență olimpică I și II, acestea fiind alocate în funcție de distincțiile primite de către aceștia, cu valori cuprinse între 700 și 3000 de lei lunar, însă alocarea lor este condiționată de obținerea notei 10 la purtare:
- bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. O diferență majoră îi privește pe elevii din ultimul an de studii liceale, care vor primi un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;
- bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. De asemenea, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.
Bursele de merit – 450 lei
Noutatea în ceea ce privește această categorie de burse este aceea că a fost eliminată condiționarea legată de numărul maxim de elevi pentru care pot fi acordate. Mai mult, în cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.
Până la actuala lege a Educației, primeau burse de merit erau acordate numai elevilor care aveau media anuală peste 9,50. Conform metodologiei propuse, acest prag ar urma să dispară, urmând ca din acest an școlar aceste burse să fie obținute la gimnaziu și liceu de 30% dintre elevii de la clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor. Astfel, se vor acorda burse de merit pentru elevii de gimnaziu și liceu, în următoarele condiții:
- pentru 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, cu condiția să nu fi acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior;
- elevilor care au obținut premiile I la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute și finanțate de Ministerul Educației;
- elevilor care au obținut premiul I la concursurile școlare și extrașcolare naționale, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;
- elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice.
Bursele tehnologice – 300 lei
Acestea reprezintă o nouă formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic în condițiile prezentei metodologii, în conformitate cu prioritățile Ministerului Educației și constă într-un sprijin financiar lunar, acordat exclusiv elevilor din învățământul profesional. Elevii repetenți, cu excepția celor care repetă anul din motive medicale și cei care cumulează mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, vor pierde dreptul de a primi această bursă pe parcursul anului de studiu repetat. Metodologia prevede o excepție de la această din urmă prevedere, conform căreia în anii școlari 2023-2024 și 2024-2025, elevii declarați repetenți în învățământul liceal, care optează pentru continuarea studiilor în învățământul profesional, inclusiv dual, vor putea beneficia de bursă tehnologică.
Bursele pentru mamele minore – 700 lei
Bursa pentru mamele minore reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și nereușitei școlare. Valoarea minimă a acesteia este de 700 lei/lună, putând fi suplimentată din alte surse. Bursa pentru mamele minore se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate (adică, mame care revin la școală după naștere, cu condiția să nu fi devenit majore între timp) într-o unitate de învățământ, care frecventează cursurile la zi și au cel puțin un copil propriu în întreținere. În situația în care mamele bursiere acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa pentru luna respectivă.
Bursele sociale – 300 lei
În anul școlar 2023-2024, se vor acorda burse sociale pentru elevi, dar metodologia de acordare a burselor școlare propusă de minister aduce unele modificări față de anii trecuți. Cererile pentru aceste burse pot fi depuse pe tot parcursul anului școlar, spre deosebire de anul anterior, când limita era 1 septembrie. Cuantumul burselor sociale va crește la 300 de lei lunar, față de 200 de lei în anul precedent, iar lista beneficiarilor poate fi revizuită lunar. Elevii îndreptățiți la aceste burse sunt cei cu venituri mici, orfani, din familii monoparentale, cu dizabilități sau care provin din familii beneficiare de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016. Bursa socială se poate cumula cu alte tipuri de burse, dar elevii pot primi doar o singură bursă socială. În timpul vacanțelor școlare, elevii vor primi bursa socială, dar numai dacă nu au acumulat mai multe absențe nemotivate pe an și dacă nu rămân repetenți. Procedura de acordare a burselor sociale presupune depunerea cererilor în primele 30 de zile de la începutul anului școlar, însoțite de documente care să dovedească eligibilitatea.