
Cel mai complex centru de reabilitare a urșilor din România va funcționa în fondul forestier administrat de Regia Pădurilor Kronstadt din Brașov, pe Valea Timișului. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu privind gestionarea populației de urs din România, implementat la nivelul întregii țări de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene, iar după ce în luna iunie a fost emisă autorizația de construire, acum a fost lansată licitația pentru lucrări. Potrivit anunțului de licitație, costul amenajărilor este estimat la 7.659.271 lei cu TVA, respectiv 6.436.362,99 fără TVA.
Centrul de reabilitare a urșilor va fi amenajat în Valea Timișului și se va întinde pe o suprafață de 61,18 hectare, urmând să fie compus din mai multe compartimente. Capacitatea acestui centru va fi de aproximativ 60 de exemplare, iar aici vor fi aduși pui de urs, ursoaice cu pui și masculi maturi, care creează probleme în zonele locuite și nu mai pot fi relocați, din cauza comportamentului deviant.
Lucrările ar urma să se deruleze pe o perioadă de 15 luni. „Împrejmuirea este realizată dintr-o fundație continuă, formată din bloc de beton simplu C16/20 în zone normale și C25/30 în zonele mlăștinoase și centură din beton armat C16/20 în zone normale și C25/30 în zonele mlăștinoase, având o cotă de fundare de minim 1,20 m de la cota terenului amenajat și o parte supraterană de 15 cm înălțime. Partea superioară a soclului este realizată în trepte, urmărind panta terenului natural. Partea inferioară a fundației este de asemenea realizată în trepte. În fundație se vor încastra stâlpi metalici, din țeavă circulară cu diametrul de 114,30 x 3,6 mm, la o distanță de 2,10 m respectiv 1,50 m. Între stâlpi aceștia se vor monta panouri prefabricate metalice, acestea fiind alcătuite din țevi verticale din oțel, curbate la partea superioară (arcuirea făcându-se intermitent, una spre interiorul țarcului și una spre exteriorul acestuia), cu o înălțime de 3,00 m, solidarizate prin sudură cu 4 profile orizontale montate echidistant pe înălțimea panoului. De asemenea, pe stâlpii verticali și pe barele orizontale, va fi montată plasă metalică sudată zincată”, sunt cerințele pentru constructor în conformitate cu detaliile din proiectul tehnic.