
În anii ’70, Autocamioane Brașov era una din cele mai puternice uzine de camioane din lume, în 1977 fiind înregistrată o cifră record de producţie, de 33.000 de mașini pe an.
Într-unul dintre reportajele „Călătorie prin țara mea” ale Televiziunii Române, găsit în arhive de Cineclic, este surprinsă forfota de pe liniile de producție și ne sunt prezentate o serie de detalii despre activitatea uzinei din Brașov. Atunci, o parte dintre șasiuri erau trimise în alte fabrici din țară pentru a fi carosate. Acestea erau transportate pe roțile lor, iar cei care le conduceau purtau costume speciale, care îi apărau de intemperii. „Este un moment obișnuit din activitatea zilnică a acelor oameni care duc din zori și până în noapte sau din noapte până în zori o parte din mașinile pe care stau primele două litere ale alfabetului AB, Autocamioane Brașov. Plouă, ninge, e frig, e soare mașinile să ajungă la timp, iar costumele îi apără pe șoferi de intemperii. Oamenii creează mașini, mașini care au pus țara pe roți și sunt atât necesare în drumul ei spre progresul și civilizație”, spune realizatorul reportajului.
Reportajul mai surprinde și un șir al modelelor, de la primul camion, la cel mai nou, păstrate în „arhiva sentimentală” a fabricii brașovene. De altfel, ne este prezentat și procesul de testare al prototipurilor. „Fiecare prototip reprezintă după ieșirea lui pe poarta uzinei un lung drum al încercărilor, prin nisipuri și prin apa sărată a mării, prin soarele torid și peste înălțimi abrupte, prin noroaie și bolovănișuri”, mai spune realizatorul documentarului.
O uzină care s-a născut în anul 1921
Uzina Roman a apărut în Brașov în anul 1921, sub numele inițial de Romloc. Aceasta a fost redenumită în „Steagul Roșu” în 1948, an în care s-a început producția de camioane. Uzina a avut multiple funcții în perioada din al doilea război mondial și imediat după, printre care și repararea camioanelor sovietice GAZ-51 și ZIS-150.
În anul 1971 au apărut primele camioane cu marcă Roman, însă numele SR era în continuare folosit pentru camioanele Bucegi şi Carpaţi, până spre anul 1974, când a luat sfârşit producţia lor.
Fabrica a intrat în insolvenţă la cererea administratorilor la începutul lui septembrie 2014 pentru o datorie de 90 de milioane de lei. De atunci, suprafaţa uzinei s-a restrâns de la 106 hectare la aproximativ 35 de hectare, restul suprafeţei (70 de hectare) fiind vândută unor investitori, firma plătind, astfel, datorii de peste 120 de milioane de euro.