Reluat anul trecut, după ce se poticnise în ceea ce privește obținerea acordului custodelui ariei protejate Piatra Mare, proiectul de reamenajare a Cascadei Tamina a ajuns la faza evaluării impactului asupra mediului.
Potrivit specialiștilor care au întocmit acest raport, prin proiectul propus nu se va reduce suprafaţa habitatelor şi/sau numărul exemplarelor speciilor de interes comunitar, nu va fi fragmentat habitatul acestora și nu se vor produce schimbări fiziologice și comportamentale, ale animalelor sălbatice.
„Din analiza evaluării impactului prin metoda matricială (indici de calitate), a rezultat că influențele sunt pozitive iar mediul este afectat în limitele admisibile. Acest fapt este susţinut şi de analiza evaluării impactului prin metoda V. Rojanschi (indicele de poluare globală), care a evidențiat faptul că mediul este supus efectelor activității umane in limite admisibile. Factorul perturbator identificat în faza de construcție este zgomotul produs de utilaje și autovehiculele utilizate în faza de execuție însă prin intensitate, durată și măsurile propuse, nu va conduce la modificări esențiale de comportament care să afecteze ritualurile de împerechere și implicit perpetuarea speciilor. După finalizarea amenajării obiectivelor, impactul generat asupra factorilor de mediu al biodiversității și implicit asupra faunei, va fi nul”, se precizează în raportul de specialitate depus la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.
Regia Pădurilor Săcele, care administrează obiectivul, ia în calcul trei scenarii pentru a pune în valoare obiectivul turistic. În funcție de complexitatea amenajărilor propuse de proiectant, valoarea investiției poate pleca de la 2 milioane de lei și ajunge la 4,3 milioane de lei. Ultimul scenariu este și cel mai complex și presupune inclusiv amenajarea unui pod suspendat care să le ofere turiștilor o panoramă deosebită.