Necesitatea inițierii unui program național de profilaxie a cariei dentare nu „s-a născut” acum, afirmă medicul stomatolog Mihaela Albu, purtător de cuvânt al Colegiului Medicilor Stomatologi din Brașov. Ea completează că în urmă cu mulți ani, conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a început demersurile pentru inițierea unui program național de profilaxie a cariei dentare, program care a fost trimis Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și decidenților politici. Totul a rămas la stadiul de promisiuni de finanțare.
„Asta nu înseamnă că noi, medicii stomatologi din Brașov, nu am facut nimic în tot acest sens. Încă din anul 2010, la recomandarea prof. Ioan Dănila de la UMF Iași, care parcursese deja o primă etapă de succes în prevenție, am început și am continuat până în ziua de azi un amplu program de educație sanitară dentară, adresat tuturor copiilor din grădinițe și școli. Acest program, cu o vechime de 13 ani, a fost și este susținut în totalitate de medici voluntari, care și-au dedicat timpul, resursele proprii și relațiile cu firme care comercializeaza produse de igienă, pentru a putea oferi gratuit copiilor periuțe, pastă de dinți și materiale educative. Am avut și avem încă o foarte bună colaborare cu Inspectoratul Școlar Judetean și cu directorii instituțiilor de învățământ. Astfel, am încercat să colaborăm eficient și cu autoritățile locale, deși niciodată nu s-au găsit resurse pentru pasul următor – sigilarea primilor dinți / măsele definitive care erup în jurul vârstei de 5-6 ani. Manevra medicală este extrem de necesară deoarece, la această vârstă fragedă, igiena dentară a copiilor este destul de precară, dinții se cariază și se pierd precoce.
CNAS decontează aceste servicii medicale, însă în baza unui plafon foarte mic, din păcate, și care nu poate fi folosit discriminatoriu, după posibilitățile financiare ale familiilor din care aceștia provin. Medicii care sunt în relație contractuală cu CAS trebuie să trateze toți pacienții, din toate categoriile de vârstă. Plafonul lunar alocat unui stomatolog este atât de mic încât se epuizează rapid dacă sunt necesare patru proteze totale la doi pacienți vârstnici, spre exemplu.
De aici necesitatea unui proiect de profilaxie destinat EXCLUSIV copiilor.
Înțelegem că, în acest moment, se dorește ca acest proiect să fie realizat doar cu implicarea celor 6 cabinete școlare în care activează medici stomatologi, din care 3 medici sunt deja supranormați față de legislatia în vigoare. Supranormarea medicilor duce la afectarea calității actului medical, ceea ce nu este de dorit în nici un caz.
Probabil că nu au fost înțelese foarte bine etapele premergătoare la care am facut referire la începutul acestui comunicat. Ar fi mare păcat să irosim timp și resurse și să nu putem menține și urmări în timp rezultatul acestei acțiuni.
Nu este suficient să sigilezi, unui copil de 5-6 ani, cei patru molari definitivi!
În cadrul proiectului complex de profilaxie erau prevăzute ședința de consultație, în care de regulă se stabilesc nevoile copilului și profilul sanogen, este determinat indicele de placă bacteriană și se face un prim instructaj părinte – copil, cu privire la tehnica de periaj corect adaptată vârstei micului pacient.
Apoi, în două, trei sau chiar patru ședințe, ar urma să i se sigileze copilului cele patru măseluțe. În aceste vizite la cabinet se urmărește și se perfecționează tehnica de periaj, iar în cazul în care dinții temporari sunt deja afectați de carie, se poate interveni pentru tratarea acestora.
Din discuțiile cu reprezentanții DAS am înțeles că Brașovul are aproximativ 2.500 de copii cu vârste de 5-6 ani. Dacă toți ar trebui tratați la cele 6 cabinete școlare, de către cei 6 medici (deși, reamintesc, 80 de stomatologi brașoveni și-au arătat deschiderea de a face parte din acest program), un calcul simplu ne-ar arăta că fiecare medic școlar ar trebui să se ocupe de peste 400 de astfel de copii, la care ar trebui să fie adăugați elevii care învață în școlile respective.
Ne dorim tot ce este mai bine pentru copiii noștri! De aceea aducem în atenția dumneavoastra un proiect prea bun și prea important, pe termen lung, ca să-l abordăm atât de simplist .
Sunt medic stomatolog de peste 25 de ani și vă mărturisesc cu sinceritate că, în toți acești ani, am avut grijă ca toți copiii să fie tratați noninvaziv încă de la prima vizită la cabinet. Ne-am imprietenit, ne-am jucat și, în ședinta următoare, am trecut la rezolvarea problemelor dentare ale micilor pacienți. Sunt sigură că așa procedează toți colegii mei care se apleacă asupra nevoilor copiilor și tot la fel și-ar dori să procedeze și colegii nostri din școli. Dar, dacă înmulțim cei peste 400 de copii cu două, trei sau chiar patru vizite la dentist, ne dăm seama că proiectul devine o utopie.
Doresc să sesizez și un alt aspect. Este recomandat ca, după încheierea erupției dinților temporari, în jurul vârstei de 3 ani, copilul să facă o primă vizită la cabinetul stomatologic. Aceasta vizită este importantă pentru fundamentarea unei relații medic-pacient, relație care trebuie să fie deschisă și de încredere. Pentru acești copii, să mearga într-un alt cabinet stomatologic, să interacționeze cu un alt medic, poate fi un disconfort, dacă nu chiar o traumă.
Medicii care au ales să trateze copii fac parte din lista celor 80 de stomatologi care s-au înscris în programul promovat de CMS Brașov. Aceștia știu și își doresc să aplice conceptul de dispensarizare, concept foarte important în care pacientul copil revine la control la fiecare trei-patru luni și este condus pe drumul menținerii sănătății dentare din copilăria mică, înspre adolescență, până la vârsta de adult.
In viziunea noastră de specialiști, sigilarea molarilor de 6 ani este o etapă importantă, căreia trebuie să i se acorde timp, personal dedicat și resurse financiare, astfel încât, la vârsta adultă, să putem constata că indicele CAO ( Carii – Obturații – Dinți absenți) nu ne mai plasează, ca țară, pe ultimele locuri din lume.
Acest proiect este valoros indiferent de sursa de finanțare sau de autoritatea care alege să îl pună în practică. Ne dorim ca el să fie susținut de toți decidenții politici, indiferent de partidul din care fac parte și să aducă valoare stării de sănătate a populației Brașovului.
Cu această ocazie, aducem din nou în atenție situația gravă în care ne aflăm prin lipsa organizării unui cabinet de urgență în medicina dentară.
Prerogativele înființării acestuia există încă din anul 2008, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr.2078/17.12.2008. Avizele din partea DSP Brașov s-au obținut cu mulți ani în urmă, pe seama Spitalului Județean Brașov, conform adresei nr.14306/27.04.2017.
În 2023 au fost abrogate Ordinele precedente și inlocuite cu OMS nr.166/26.01.2023 care permitea înscrierea medicilor la concurs pentru ocuparea celor trei locuri, iar în momentul de față, în conformitate cu prevederile OUG nr.34/12.05.2023, ocuparea posturilor este suspendată.
În așteptarea apariției cabinetului județean de urgențe, înfiintarea unui cabinet organizat de Primărie este un proiect foarte important pentru populația Brasovului, știut fiind faptul că durerea dentară este o urgență care trebuie să găseasca rezolvare imediată”, a explicat medicul stomatolog Mihaela Albu, purtător de cuvânt al Colegiului Medicilor Stomatologi din Brașov.