Un nou studiu științific realizat de o echipă internațională de cercetători a scos la lumină faptul că Vlad Țepeș, inspiratorul legendarului personaj Dracula, suferea de o afecțiune medicală care îl făcea să plîngă cu sînge, relatează ziarul britanic Metro, citînd ACS Analytical Chemistry.
Concluziile au fost trase pe baza analizelor unor scrisori ale domnitorului român Vlad Țepeș și care oferă dovezi privind lacrimile sângeroase. Analiza proteinelor din documentele datînd din secolul 15 indică faptul că el ar fi suferit de o afecțiune numită hemolacrie, care putea provoca lacrimi amestecate cu sânge, scrie inpolitics.ro.
Profesorul Vincenzo Cunsolo de la Universitatea din Catania și o echipă internațională au recoltat peptide și proteine din trei scrisori de hârtie, scrise în 1457 și 1475.
Adresate conducătorilor Sibiului, ele au fost scrise de un bărbat care se descrie drept „prinț al regiunilor transalpine” și semnate ca Vlad Dracula.
„Datele noastre proteomice, deși nu pot fi considerate exhaustive, ar putea indica faptul că el ar fi suferit, cel puțin în ultimii ani ai vieții, de o afecțiune patologică numită hemolacrie, adică ar fi putut vărsa lacrimi amestecate. cu sânge”, a spus profesorul Cunsolo. „În plus, probabil a suferit și de procese inflamatorii ale căilor respiratorii și/sau ale pielii. În opinia noastră, aceasta este prima dată când se fac astfel de cercetări și au contribuit la evidențierea stării de sănătate a lui Vlad ”Dracula” Țepeș”.
„Nu se poate nega că mai mulți oameni medievali au atins aceste documente, dar este de asemenea de presupus că cele mai proeminente proteine antice ar trebui să aparțină prințului Vlad Țepeș, care a scris și a semnat aceste scrisori”.
Unii cercetători au sugerat că romanul Dracula al lui Bram Stoker din 1897 a fost inspirat de Vlad Țepeș. Conducătorul era notoriu pentru metodele crude de pedepsire a inamicilor, inclusiv tragerea în țeapă, mai scrie ziarul britanic. (B.T.I.)