
Sâmbătă și duminică, 19-20 august 2023, va avea loc cea de a 6-a ediție a festivalului Ziua Pietrei la Racoș.
„Evenimentul are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii membrilor comunității prin consolidarea unui program cultural de excelență, anual și emblematic, cu impact major la nivel regional și în corelare cu principiile de dezvoltare durabilă.
Întregul eveniment are ca temă Vulcanul Racoșului și peisajul spectaculos creat de acesta, care a devenit în ultimii ani un magnet pentru turiști, creatori de filme, iubitori ai naturii și totodată a oamenilor de știință care pot cunoaște și studia ușor aici evoluția Pământului.
Se anunță vreme bună de plimbare și sâmbătă încă de dimineață.
Haideți să ne bucurăm împreună de ultimele zile frumoase de sfârșit de vară la Racoș, între vulcani. Vă așteptăm cu un program inedit și complex să ne bucurăm împreună de spectacolul naturii și al artiștilor veniți să ne încânte”, au precizat organizatorii.
Programul evenimentului este următorul:
Sâmbătă
În Castelul Sükösd-Bethlen
10.00 – 18.00 – Târgul cu bunătăți culinare
10.00 – 18.00 – Târgul artizanilor (croșeturi, vase pictate, ceramică, sticlă, bijuterii, jucării, crafts deco)
10.00 – 18.00 – Expoziția Arte, meșteșuguri și povești din geoparcuri
10.00 – 18.00 – Expoziția Geometria fricii – Raluca Moldovan
10.00 – 16.00 Atelier de olărit – Omul și ceramica – Moise Theodor
10.00 – 16.00 Atelier de sculptură – Omul și piatra – Eduard Dulinszky
10.30 – 11.30 Dansuri din Geoparcul Carpaterra
12.00 – 17.00 Recital ambiental Alisa Oshurok (Ucraina)
11.30 – 14.00 Ateliere pentru copii
11.30 – 14.00 Decorațiuni cu pietre vulcanice – Măluțan Adriana Roxana
21.00 – 22.30 Proiecție de film Django (filmat în Complexul geologic Racoș)
În complexul Geologic Racoș
14.00 – 16.30 Excursie – atelier de geologie aplicată în geosit cu Ildiko Soos, om de știință dedicat studiului vulcanilor din zona Racoșului
16.00 – Inaugurare: Sculpture studio Racos 2023, Cătălin Bădărău, Bogdan Rața, Dan-Vasile Vișovan si Attila Tomas
Iubitorii de artă și peisaje inedite sunt așteptați cu drag să descopere noua atracție a geoparcului. Timp de 2 săptămâni cei 4 sculptori au lucrat intens fiecare într-o rocă vulcanică de bazalt (cea mai dură din țara noastră) chiar în mijlocul vulcanilor. Rezultatul: 4 noi opere de artă care vor fi amplasate în circuitul de vizitare al Complexului Geologic Racoș.
Detalii inaugurare:
Organizatorii celui mai îndrăgit festival din Geoparcul Carpaterra, revin anul acesta cu o surpriză pentru iubitorii de artă și natură: Sculpture Studio Racoș, o rezidență artistică cu ecou răsunător în domeniul artelor vizuale. Bogdan Rața, Cătălin Bădărău, Dan Vișovan și Attila Tomaș sunt cei patru sculptori renumiți la noi și peste hotare, care vor realiza pe durata a două săptămâni patru lucrări monumentale în bazalt, o rocă magmatică, rezultată prin erupție vulcanică. Sculpturile vor fi expuse în cadrul Complexului Geologic de la Racoș, dând naștere unui nou concept al geoparcului: fuziunea artei cu natura. Rezultatul artistic se va contopi cu cadrul natural și va forma o nouă componentă a complexului geologic, demnă de admirația vizitatorilor.
Cei patru sculptori fac parte din tânăra generație de artiști români care au reușit să ducă numele României peste graniță, făcându-se cunoscuți prin abordări inovative și nonconformiste ale concepției de ființă umană și formă organică. Lucrările lor sparg clișeele artei, convingând cu o nouă perspectivă atipică asupra concepției de produs artistic.
18.00 – 19.00 Concert extraordinar – Alexandra Fits
Poate una dintre cele mai bune voci ale Brașovului cu o putere extraordinară ce ne duce cu gândul la Maria Tănase, Alexandra Fits este absolventă a Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia şi a studiat pianul cu prof.univ.dr. Stela Drăgulin, la Facultatea de Muzică a Universităţii ”Transilvania din Braşov”. Şi-a şlefuit talentul alături de mari artizani ai muzicii, precum pianistul Daniel Goiţi, prof.univ.dr.Stela Drăgulin, Anca Parghel, soprana Maria Atgel, actriţa şi cântăreaţa Caroline Personne. Din anul 2000 și până în prezent, a colaborat cu orchestrele filarmonice din Braşov, Arad, Botoşani, cu Big Band-ul Radio, Deane’s Big Band, şi cu artişti celebri precum Johnny Răducanu, Anca Parghel, Pedro Negrescu, Guido van de Meent.
Duminică
În Castelul Sükösd-Bethlen
10.00 – 14.00 – Expoziția Arte, meșteșuguri și povești din geoparcuri
10.00 – 14.00 – Expoziția Geometria fricii – Raluca Moldovan
10.00 – 13.00 – Excursie ghidată la situl arheologic Detunata cu Savu Ovidiu (plecare de la puntea de peste Olt de pe malul stâng)
Istoricul Ovidiu Savu vă așteaptă la o plimbare inedită pe tărâmurile puțin cunoscute ale dacilor din judetul Brașov. Fiind unul dintre membrii echipei care a cercetat zona timp de ani de zile veți afla povești fascinante.
Detaliile excursiei:
De la punctul de întâlnire și până la situl dacic deplasarea se va face prin defileul Oltului pe o distanță de 4km, cu bicicleta proprie sau pe jos.
La fața locului veți fi ghidați și veți afla povești din timpul săpăturilor de la istoricul Ovidiu Savu.
Echipament necesar: încăltăminte adecvată mersului prin pădure (adidași sau ghetuțe), pantaloni subțiri, pantaloni de schimb scurți, pălărie de soare și pelerină de ploaie. De asemenea, fiecare participant va trebui să-și aducă apă și mâncare după propriile considerații. Durata excursiei este de aproximativ 3 ore.