Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov implementează împreună cu alți parteneri europeni proiectul „ITHACA – artificial Intelligence To enHAnce Civic pArticipation”, finanțat prin programul Orizont Europa, principalul program de finanțare pentru de cercetare și inovare al Uniunii Europene.
Proiectul își propune revitalizarea democrației prin îmbunătățirea participării civice și a deschiderii, transparenței și receptivității autorităților locale prin crearea unei platforme online ce va utiliza inteligența artificială (IA) ca liant între cetățeni și autorități. ITHACA acordă o atenție deosebită nevoilor și vocilor cetățenilor din grupurile vulnerabile, cu scopul de a se asigura că impactul asupra drepturilor omului care decurge din proiectarea, dezvoltarea și implementarea continuă a sistemelor algoritmice este monitorizat, dezbătut și abordat cuprinzător.
Primele teste în zona metropolitană a Brașovului
Pentru ca platforma să fie cât mai accesibilă tuturor cetățenilor, mai ales celor din grupurile vulnerabile ce au diferite dificultăți sau limitări în a participa la viața civică și pentru că platforma va fi testată după crearea ei în municipiul și zona metropolitană Brașov (dar și în municipiul Martin din Slovacia), se creează JURIUL CETĂȚENILOR. Membrii acestuia vor transmite specialiștilor care vor crea platforma cerințele lor cu privire la modul în care proiectarea și dezvoltarea unui sistem bazat pe IA poate produce beneficii fără a provoca daune. Astfel, ne vom asigura că toți cetățenii sunt reprezentați, că riscurile privind utilizarea IA sunt evaluate înainte de crearea platformei și că drepturile omului sunt respectate pe deplin în paralel cu facilitarea participării cetățenilor la viața civică.
Cetățenii interesați să facă parte din Juriu trebuie să se înscrie on-line completând un scurt chestionar: www.tinyurl.com/ithaca-ro. De asemenea, o pot face și la sediul Agenției Metropolitane Brașov din str. Institutului nr. 35, etaj I, birou nr. 1. După constituirea sa, Juriul se va întâlni de două ori în acest an, în lunile septembrie și decembrie.
Pentru mai multe detalii despre proiect se poate accesa situl proiectului (https://www.ithaca-project.eu/).