Institutul Confucius al Universității Transilvania din Brașov este o organizatie non-profit care are ca scop predarea și promovarea învățării limbii chineze, înțelegerea culturii și civilizației chineze, schimburile culturale, educaționale și științifice cu China contemporană.
Instituitul nostru a fost inaugurat în 26 martie 2012, fiind creat în parteneriat cu Universitatea Jianzhu din Shenyang, China și funcționează în baza unui acord de cooperare încheiat între Universitatea Transilvania din Brașov și Hanban – Cartierul General al Institutelor Confucius din Beijing.
În acest institut se înrolează, de obicei, studenții de la specializarea chineză a Universității Transilvania din Brașov, elevi brașoveni care doresc să învețe chineză dar și studenți din Timișoara sau Alba Iulia.
Anual, cu excepția perioadei din pandemie, cei care urmează cursurile Institutului Confucius pleacă în China, într-o tabără de vară. Anul acesta, 13 studenți de la UniTBv, unul de la Timișoara și doi elevi de la Honterus și Șaguna au fost în tabăra de vară a Institutului, care a durat 13 zile. Pentru studenții din Brașov, Universitatea a plătit deplasare, iar ceilalți 3 și-au plătit singuri transportul.
Fiica rectorului UniTBv studiază limba chineză și și-a serbat ziua de naștere în tabăra de vară
Un meci special de tenis de masă a avut loc la Universitatea Shenyang Jianzhu din Shenyang, nord-estul Chinei, unde a fost cazată delegația română. A fost între Savin Vlad, de la Universitatea Transilvania din Brașov, România, și Zhao Zirui, antrenorul de tenis de masă în tabăra de vară a Institutului Confucius.
Pasiunea lui Vlad pentru tenis de masă a început de la o vârstă fragedă. Așa că era încrezător în abilitățile sale în comparație cu ceilalți studenți români prezenți. Deși nu a câștigat meciul cu antrenorul din tabără, Vlad a considerat că a ajunge să joace împotriva unui profesionist este o experiență de neprețuit.
„Abilitățile mele de tenis de masă s-au îmbunătățit mult după ce am jucat și învățat tehnici de la Zhao. De asemenea, mi-a oferit o înțelegere mai profundă a culturii chineze a tenisului de masă”, a spus Vlad, adăugând că știa că tenisul de masă este sportul național al Chinei și mai mult decât un joc aici. — este o parte integrantă a identității naționale chineze.
În delegația română a fost inclusă și fiica rectorului Universității Transilvania din Brașov, Ioan Abrudan, care este elevă la Colegiul Național Honterus și studiază limba chineză prin intermediul Institutului Confucius. Sara-Maria Abrudan a împlinit 16 ani chiar în tabăra de vară. Iată ce spun jurnaliștii de la China Daily despre Sara-Maria:
„Abrudan Sara-Maria, a cărei a 16-a aniversare s-a întâmplat să aibă loc în tabăra de vară, a fost profund mișcată de eforturile noilor săi prieteni chinezi. Pentru a o face să se simtă bine-venită în China, voluntarii taberei de vară au decorat în prealabil sala de clasă, au comandat un tort și i-au pregătit cadouri, inclusiv articole de îmbrăcăminte tradițională chinezească și o păpușă panda. Și Wang Bing, directorul Institutului Confucius din Brașov, i-a dăruit și o lucrare de artă tăiată de hârtie reprezentând cele 56 de naționalități ale Chinei”.
În Shenyang, studenții și elevii români au experimentat cultura chineză prin învățarea limbii chineze, excursii în locuri de interes, precum și o serie de alte activități, precum practicarea tenisului de masă, prepararea de găluște chinezești de la zero și încercarea artei tradiționale chineze de a tăia hârtie.