
Zeci de directori de teatre din toată țara au transmis un memoriu către premierul României și mai multe ministere, prin care cer guvernului să renunțe la anumite prevederi din proiectul de ordonanță privind tăierea cheltuielilor din administrația publică.
Numeroase teatre pentru copii ar urma să fie desființate dacă ordonanța s-ar aplica în forma apărută în presă. Reducerea bugetelor pentru cultură este o altă nemulțumire a directorilor de teatru. Potrivit unor calcule publicate în memoriu, ordonanța ar prevede reducerea bugetului majorității teatrelor din provincie cu 50% ceea ce ar înseamna faliment.
Una dintre măsuri prevede că instituțiile publice cu personalitate juridică nu vor mai putea funcționa dacă au sub 50 de posturi ocupate și au activități similare cu alte instituții publice. De exemplu, Teatrul pentru Copii „Arlechino” din Brașov sau Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe sunt în pericol de dispariţie.
„Abordarea că nu poţi avea sub 50 de angajaţi ar însemna concret, în Sfântu Gheorghe, ca teatrul românesc „Andrei Mureşanu” să îşi piardă personalitatea juridică şi să fie comasat în teatrul maghiar, iar după comasare să fie redus cu 15% numărul angajaţilor celor două instituţii. Este o absurditate totală, pentru că nu poţi să dai afară 20% dintre actori şi după aceea să te mai aştepţi să facă şi spectacole”, a comentat primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.
Această măsură, care pune clar în pericol ce a mai rămas din cultura românească, face parte din pachetul de 50 de „măsuri fiscale”, aflat în analiză deocamdată, propus de PSD și care este, în opinia politicienilor, menit să genereze o reformă semnificativă în sistemul bugetar. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a spus că aceste măsuri ar trebui să aducă încă din anul 2023 o economie la buget de aproape 12 miliarde de lei. Și au început cu…cultura!
Memoriul directorilor de teatre din România, atașat.