„De ce este nevoie acum de consolidare fiscală? Voi fi direct: pentru că 60% din banii împrumutaţi astăzi de România merg pentru plata sau refinanţarea datoriilor din urmă, mai ales a datoriilor imense contractate de guvernările de dreapta! În ultima luna de guvernare PSD – din 2018- deficitul bugetar al României era de 2,8% din PIB, sub 3% cât este regula bugetară stabilită de UE. În 2 luni de guvernare de dreapta deficitul bugetar a crescut cu 60%, o gaură de peste 15 miliarde lei provocată bugetului de guvernarea de atunci. Dezastrul a continuat, iar în 2020 deficitul a ajuns la un record de 9,2% din PIB şi s-a menţinut la un nivel record în UE şi în anul 2021: 7,1% din PIB. Pe scurt: în timpul guvernărilor de dreapta, deficitul bugetar a ajuns la recordul istoric de 100 miliarde lei (în anul 2020), faţă de 29 miliarde lei în octombrie 2019 (ultima lună de guvernare PSD). Iar, din cauza acestor derapaje bugetare masive din perioada guvernărilor Orban şi Cîţu, datoria guvernamentală a explodat!”, scrie Grindeanu pe Facebook.
El susţine că ponderea datoriei guvernamentale în PIB a explodat de la 35,1% din PIB în anul 2019 la 48,6% din PIB în anul 2021, potrivit Eurostat. De la 365 miliarde lei (octombrie 2019) datoria guvernamentală a urcat la 558 miliarde lei (noiembrie 2021).
„Un record negativ cu care cei de dreapta au intrat în istorie: au îndatorat România cu încă 193 miliarde lei! Şi, nici în prezent, nu ştim unde s-au dus aceşti bani, în condiţiile în care s-au întors în economie sume echivalente cu doar 2% din PIB!”, susţine liderul social-democrat.
El enumeră motivele pentru care este nevoie acum de consolidare fiscală, ”după 3 premieri de dreapta”:
1. Pentru că România este în Procedură de Deficit bugetar excesiv ”din cauza guvernărilor lor”
2. Pentru ca România are o problema gravă a veniturilor bugetare. Veniturile fiscale sunt la 27% din PIB, cu 15 puncte procentuale sub media UE (42% din PIB)
3. Pentru că România va fi sancţionată cu amendă de 0,5% din PIB, dacă nu demonstrează că reduce deficitul bugetar
4. Pentru că România riscă să piardă fonduri europene şi fonduri din PNRR
5. Pentru că România va deveni necredibilă pe pieţele financiare, iar costurile la care ne împrumutăm vor creşte, iar datoria României devine din ce în ce mai greu de plătit.
Mai multe detalii, pe money.ro.
Un comentariu
Sa-i spuna cineva bolovanului asta ca datoriile au fost facute de guvernele care au condus in perioadele cand psd-ua avea majoritate in parlament si pe socialisti nu i-a interesat reformele si cresterea economica, doar pomenile date pentru voturi!! Si perioadele alea au insumat cam 30 de ani de la razmerita din ’89!!