În această săptămână, în satele din jurul oraşului Rupea are loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului Săptămâna Haferland, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii și tradițiilor comunității sașilor din Transilvania.
Evenimentul se desfășoară între 3 și 6 august în zece localități din regiunea cunoscută istoric drept Țara Ovăzului (Haferland): Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri, tema ediției din acest an fiind „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”.
La ediția din acest an a festivalului, pe lângă evenimentele deja consacrate – baluri tradiționale săsești, concerte de orgă și de muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecții de film, expoziții foto și de costume tradiționale, paradă de costume populare etc. – vizitatorii vor putea asista la resfințirea Bisericii Evanghelice din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săsești din Transilvania.
Biserica din Rupea, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vieții spirituale ale comunității săsești din Transilvania. Puțini din cei care au admirat orga și minunatele covoare expuse în Biserica Neagră din Brașov știu că acestea provin, de fapt, de la Biserica din Rupea. De altfel, întregul ansamblu al Cetății Rupea, construit între secolele XIV și XVII, a fost restaurat sau, unde nu a mai fost posibil, reconstruit, începând cu zidurile, curtea interioară și turnurile (Turnul Porții, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetașilor, Turnul Pulberăriei etc.).
Un alt punct de atracție pentru vizitatori sunt tururile (unele ghidate), cum este deja celebra plimbare către Stejarul lui Crulici, un arbore multisecular. Cei care vizitează zona pot vedea pe viu stejari de 400 sau chiar 600 de ani, încărcați de legende și istorii locale, aproape la fiecare pas – până la extremitatea de nord a Haferlandului, lângă Sighișoara, unde se află platoul Breite și zecile sale de stejari cu vârsta de sute de ani.
Participanții au de asemenea ocazia de a face vizite la fermele și în curțile tradiționale ale localnicilor și de a degusta produse bio, iar copiii și adulții deopotrivă își vor putea încerca iscusința în atelierele live de pictură pe lemn, pâslit, împletit coronițe, cioplire în lemn, țesut și brodat etc.
Întreaga zonă a Țării Ovăzului oferă numeroase oportunități pentru vizitatori, de la bisericile fortificate construite începând cu secolul al XII-lea (satele Saschiz și Viscri fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO) la pitoreștile locuințe tradiționale sau locuri devenite deja celebre, precum proprietatea deținută de regele Charles al III-lea la Viscri, care este deschisă publicului pentru vizitare.
Programul ediției 2023 a festivalului Săptămâna Haferland poate fi consultat pe site-ul evenimentului, www.haferland.ro, precum și pe paginile https://www.facebook.com/haferland și https://www.instagram.com/saptamana_haferland/