Ca și sistemul sanitar românesc, și sistemul din Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de medici. Aceștia iau calea străinătății, iar mulți ajung în România. Câștigurile sunt mult mai mari la noi în țară decât peste Prut.
Numai în perioada 2019-2021, și-au luat certificate de conformitate pentru a-și putea omologa studiile în străinătate aproape o mie de medici și absolvenți. Cardiologul Tatiana Melnic a plecat în România în 2017, după câțiva ani de muncă în sistemul de sănătate moldovean și lucrează acum în Brașov. „Eu am început ca medic rezident și în prima lună am primit 1.350 de euro, de patru ori mai mult decât primeam ca specialist la Institutul de Cardiologie din Chișinău”, a spus Tatiana la Podcastul „Reporterii” de la Europa Liberă.
Deficitul de medici din sistemul de sănătate moldovean este o chestiune complicată, cu implicații numeroase. Unul din trei medici de familie din R. Moldova este pensionar, iar numărul pacienților pe cap de doctor de familie este de regulă mult mai mare decât cel recomandat.
Chiar dacă mulți medici moldoveni aleg să vină în România, cel puțin la capitolul medicină de familie, deficitul este destul de mare. În județul Brașov este un deficit de 41 de medici de familie. 12 comune nu au deloc doctor.