Graz, Guimaraes, Vilnius sunt finalistele la titlul de Capitală Verde Europeană – 2025. La acest titlu candidase și Brașovul, dar nu a îndeplinit toate condițiile solicitate de către Comisia Europeană. Nmărul total al orașelor care aspirau la obținerea acestui a fost de 10.
Primarul Allen Coliban a anunțat că drumul Brașovului spre titlul de «Capitală Verde Europeană» nu se oprește aici, ci abia începe. „Brașovul este un reper în România în privința orașelor verzi și al aplicării principiilor de dezvoltare sustenabilă. În ultimii 3 ani, orașul nostru a făcut pași concreți pentru rezolvarea problemelor istorice de mediu, lucru vizibil și din cifrele oficiale. Vom continua, pentru că aplicarea măsurilor cuprinse în planul nostru de acțiune pentru Brașovul Verde reprezintă pași concreți în tranziția către un oraș-model, un oraș ce oferă o calitate superioară a vieții. Cu fiecare lună, cu fiecare proiect, Brașovul se dezvoltă în această direcție. Până la candidatura de anul viitor vom avea și mai multe argumente care să ne susțină acest demers – noi piste de biciclete, noi amenajări de parcuri, noi surse regenerabile de energie, noi proiecte de înverzire a spațiului public, noi politici privind mobilitatea durabilă. Candidatura din acest an reprezintă doar un prim pas într-o călătorie a progresului și a transformării orașului nostru, călătorie la care participăm cu toții”, a precizat primarul.
Pentru participarea la această competiție, Comisia Europeană a verificat la nivelul Brașovului 7 indicatori de mediu.
În a doua etapă, cele trei orașe finaliste vor prezenta un rezumat al modului în care îşi guvernează tranziţia ecologică, în faţa unui juriu internaţional prezidat de Comisia Europeană.
Juriul se va întruni în perioada 4-5 octombrie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 5 octombrie 2023, în cadrul unei ceremonii festive la Tallinn, actuala Capitală Verde Europeană.
Câştigătorul Capitalei Verzi Europene va primi un premiu financiar de 600.000 euro pentru a implementa acţiuni cheie în şase domenii, respectiv deşeuri, apă, calitatea aerului, zgomot, biodiversitate şi sol.
Câştigătorii se vor alătura celor 15 oraşe deja premiate la categoria „Green Capital”, titlu ce se acordă începând din anul 2010.