
Invitat la Interviurile Biz Brașov „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”, Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, Cavaler al „Ordinului pentru Învățământ” și Profesor Merito, a făcut o analiză dură a sistemului de învățământ din România. Ciupală a venit și cu o soluție pentru curățarea „chirurgicală” a sistemului:
” Soluție pe termen scurt nu există. Soluția pe termen lung este achiziționarea, la nivel național, a unui soft anti-plagiat, să nu mai copieze nimeni, la nivel universitar și chiar liceal. Dacă termini cu copiatul la nivel universitar, forțezi studentul să învețe. Dacă forțezi studentul să învețe, el va ieși mai bun din școală. Dacă l-ai prins că a copiat, îl dai afară, dacă softul spune că a copiat. Trebuie făcută o platformă care să evalueze orice articol științific, orice referat sau lucrare care au fost publicate. Ca urmare, ar trebui dați afară o groază de profesori care au copiat. Îi dai afară. Noi avem o rană deschisă, plină de putregai, vedem ce se întâmplă în societate. Fără chirurgie nu se poate”, a explicat profesorul Cătălin Ciupală.
Muzică clasică și rock la ore. Și Țanca Uraganul
Profesorul Cătălin Ciupală este recunoscut pentru metodele inovative la care recurge pentru a avea rezultate excepționale în procesul de învățământ. Foarte mulți dintre absolvenții claselor la care predă matematică ajung la universități de prestigiu din străinătate. Crezul lui este: „Eu sunt plătit de statul român nu să îi învăț pe elevi, ci să le explic cât pot eu de bine, ca ei să înțeleagă și să învețe”. Printre metodele folosite este și îmbinatul muzicii cu exercițiile de algebră, geometrie sau trigonometrie, la orele de clasă.
„De multe ori pun muzică la ore. Muzică clasică, rock. Îi mai rog și pe elevi să pună și ce ascultă ei, dar mai mult de un minut nu rezist. Așa am aflat de Țancă Uraganul sau de Luis Gabriel, nu știam de ei. După sub un minut am renunțat. Le spun că matematica de calitate nu se poate face fără o muzică de calitate”, spune profesorul Ciupală
Autosuficiența profesorilor este o problemă foarte mare
Ciupală spune că una dintre problemele majore ale învățământului românesc este autosuficiența celei mai mari părți a profesorilor, în sensul că aceștia nu doresc să se perfecționeze.
„Pur și simplu profesorul nu mai are chef să facă treabă. Se duce la școală și vorbește aiurea cu copiii sau nici măcar atât. Eu, ținând cont că am crezul ăsta, că eu sunt plătit ca să le explic și să fac tot posibilul ca ei să înțeleagă, inclusiv repetat de 4-5 ori, insistat, recapitulat, dat note mici, dat note mari, stimulat elevul cu tot ce pot eu, nu pot să înțeleg un alt tip de comportament al profesorului. Știu că acest tip de comportament există, dar nu avem ce face. Una este când ai în față un profesor care îți cere mult dar îți și explică bine. Și alta e când ai un profesor autosuficient, care nu vrea să se perfecționeze. Noi, ca țară, ne-am fi putut dezvolta mult mai bine dacă în fruntea țării am fi avut oameni competenți”, a explicat profesorul Cătălin Ciupală, la Interviurile Biz Brașov „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”, produs de Kroncast Media. Emisiunea integrală, mai jos.