Administraţia judeţeană a lansat luni, 10 iulie, un proiect investiţional de amploare destinat îmbunătăţirii domeniului asistenţei medicale din judeţul Braşov: construirea unui nou corp de clădire pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, destinat îngrirjirii pacienților cu patologie psihiatrică.
În cadrul unei şedinţe de lucru cu factorii de decizie din domeniul sanitar, Todorică Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a prezentat necesitatea şi oportunitatea realizării aceste investiţii ce urmează să pună la un loc toate secţiile psihiatrice care în prezent funcţionează dispersat, atât în sediul din Braşov al Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie, cât şi la secţiile exterioare de psihiatrie cronici situate la Zărneşti şi la Colonia 1 Mai Vulcan.
Investiţia se va realiza la Sânpetru, pe un teren cu o suprafaţă totală de 16.025 mp aflat în proprietatea judeţului Braşov, iar intenţia exprimată de Bogdan Rusu, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, şi agreată de conducerea CJ este ca viitoarea clădire să asigure un număr de 512 paturi, din care 500 de paturi de spitalizare continuă și 12 paturi de spitalizare de zi.
„Vrem să rezolvăm această problemă acută a lipsei de spaţii cu care se confruntă Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov. Ne dorim să grupăm toate secțiile de psihiatrie într-un singur areal, într-o unitate spitalicească modernă care să asigure standardele și cerințele actuale de calitate, dar şi să răspundă provocărilor generate de creşterea numărului de cazuri psihiatrice. Propunem ca noua locaţie să asigure spaţii suficiente pentru secțiile de psihiatrie în regim de spitalizare continuă și spitalizare de zi destinate pacienților acuți şi cronici, atât adulţi, cât şi copii, pentru tratarea adicţiilor, pentru pacienții cronici care sunt cazuri medico-legale, dar şi spaţii pentru psihoterapie şi terapie ocupaţională, sală de sport, sector destinat cercetării şi studiilor clinice, ambulatoriu Integrat, laboratoare de analize medicale, radiologie și imagistică, spaţii pentru funcţiuni administrative şi auxiliare”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban.
Necesitatea unei construcţii medicale noi s-a conturat anterior momentului martie 2022, atunci când a avut loc relocarea secţiilor de Psihiatrie din clădirea de pe strada Mihai Eminescu în sediul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, însă a devenit imperioasă în condiţiile apropiatei demarări a proiectului de renovare energetică a Secţiei Exterioare Zărneşti cu fonduri din PNRR şi a proiectului de modernizare a staţionarului central al Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie (Str. Prundului nr. 7-9) pe care urmează să-l preia şi să-l implementeze Compania Naţională de Investiţii.
În momentul de faţă, la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie sunt disponibile doar 97 de paturi de psihiatrie, alte 66 paturi fiind închise temporar din cauza lipsei spațiilor.
Situaţia spaţiilor destinate îngrijirii psihiatrice se va ameliora parţial, în momentul în care 80 de paturi vor fi relocate în clădirea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de la Sânpetru, însă acest lucru se va realiza după emiterea Hotărârii de Guvern privind desfiinţarea acestei instituţii medico-sociale.
Pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean Braşov din acest an se regăseşte realizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul unei noi clădiri destinate Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, pentru care există disponibilă o alocare financiară de 260.000 de lei.
Intenţia conducerii CJ Braşov este ca în perioada imediat următoare să fie definitivat caietul de sarcini şi să se lanseze achiziţia studiului de fezabilitate, astfel încât până la finalul acestui mandat să se poată realiza inclusiv achiziţia proiectării şi execuţiei lucrărilor.
În ceea ce priveşte sursa de finanţare a acestui proiect, CJ Braşov contează pe accesarea de fonduri europene disponibile în exerciţiul financiar 2021-2027.