Spor cu spor se face leafa mare în România, iar statul pe scaun nu e ușor pentru bugetari. Într-un gest de sfidare față de toți cei care lucrează la birou, Consiliul Județean Neamț a votat acordarea de zile libere pentru prevenirea hemoroizilor în cazul funcționarilor care stau pe scaun la muncă. Astfel, în ședința din 29 iunie 2023, aleșii județeni au votat acordarea a șapte zile în plus la concediul de odihnă pentru angajaţii din trei centre de îngrijire, coordonate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie din subordinea Consiliului Județean.
Aleșii au motivat hotărârea făcând referire la o expertiza medicală a locului de muncă, în care se arată că personalul – şefi, funcţionari, şoferi, îngrijitori – sunt expuşi unor „riscuri“, pentru că stau mult pe scaun, la monitoare şi la volan, astfel că pot căpăta afecţiuni medicale, inclusiv boli hemoroidale.
Preşedintele CJ Neamț, Ion Asaftei, a încercat să „explice” această decizie și a precizat că un astfel de spor este acordat deja, din 2019, angajaţilor de la mai multe centre din județ.
Anul trecut a mai fost o situație când, după o astfel de „expertiză” medicală a locului de muncă, la Bacău, unii angajați au primit un spor financiar de 12% din salariul de bază pentru „solicitare neuro-psiho senzorială”, adică pentru că își folosesc mintea, ochii și urechile la muncă. Adică exact ce face fiecare dintre noi, în orice moment al vieții.
Angajații la stat beneficiază de aproximativ 50 de tipuri de sporuri. De la unele justificate de dificultatea muncii, până la unele închipuite, cum ar fi sporul de condiții vătămătoare, care este de fapt vechiul spor de calculator. Dar cu acest spor de hemorozi intrăm deja într-o nouă etapă.