Uniunea Salvați România susține că inspectoratele școlare trebuie desființate, deoarece ”sunt ‘tentaculele’ prin care Ministerul Educaţiei controlează în teritoriu angajările şi transferurile în sistem”. Reprezentanții partidului consideră că bugetul de 660 de milioane de lei alocat acestor instituții, ar putea fi folosit pentru a construi zeci de noi grădiniţe şi creşe.
„Inspectoratele şcolare judeţene sunt ‘tentaculele’ prin care Ministerul Educaţiei controlează în teritoriu angajările şi transferurile în sistem şi, odată cu ele, contractele de muncă pentru aproape 300.000 de angajaţi. Pentru anul 2023 este prevăzut un buget de 660 milioane de lei pentru cele 42 de inspectorate şcolare judeţene, inclusiv cel al municipiului Bucureşti. În total, 1.860 de angajaţi la fabrica de sinecuri a Ministerului Educaţiei. Dacă s-ar desfiinţa inspectoratele şcolare, aşa cum propune USR de câţiva ani încoace, s-ar putea asigura, cu banii economisiţi, 44 de milioane de mese calde în şcoală pentru copii. Ori s-ar putea ajuta să meargă la şcoală circa 96.000 de copii săraci. Ori s-ar putea construi zeci de noi grădiniţe şi creşe”, susţin reprezentanţii USR într-un comunicat transmis Agerpres.
Iohannis spunea același lucru, când lansa ”România Educată”. A uitat între timp
În 2018, când nu era încă inițiatorul și girantul alianței PSD-PNL, președintele Klaus Iohannis spunea exact același lucru:
“Actualele inspectorate școlare trebuie desființate și înlocuite cu structuri de profesioniști”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la evenimentul în care a lansat raportul România Educată. “Dacă acum intru într-un inspectorat și nu scot toți carnetul de partid înseamnă că este o minune. Aceste politizări se petrec în special în perioade guvernamentale PSD-iste. Deci PSD este eminamente politizatorul sistemului educațional. O eroare fundamentală”, spunea Iohannis pe 5 decembrie 2018. “Nu trebuie ca directorii să fie PSD-iști ca să fie buni directori. Nu trebuie să fie liberali ca să fie buni directori. Eu cred că director trebuie să fie un om care are capacitatea și abilitatea să gestioneze” o instituție de învățământ, a susținut președintele.
Școlile trebuie redate cetățenilor (USR)
Potrivit USR, „inspectoratele judeţene şcolare decid absolut tot ce se întâmplă în şcolile din România, de la numirea directorilor la stabilirea normelor didactice pentru profesori, de la transferuri la achiziţiile direcţionate – inclusiv cele făcute prin Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar din PNRR, care sunt chipurile avizate de inspectorate, deşi sistemul de implementare al PNRR nu a prevăzut vreo atribuţie pentru aceste entităţi”.
„Inspectoratele şcolare trebuie desfiinţate, şcolile trebuie redate cetăţenilor: profesorilor, părinţilor, autorităţilor locale. URSS-ul educaţional trebuie desfiinţat, nu dat cu ruj cum a făcut Iohannis. Şcolile sunt copleşite de inspecţii. Acestea sunt realizate, pe de o parte, de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar – ARACIP, transformată în Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar – ARACIIP în noile legi ale educaţiei şi, pe de altă parte, de către inspectoratele şcolare judeţene (ISJ), transformate în direcţii judeţene”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, citat în comunicat.
USR mai susţine că dacă ARACIP a fost din 2005 o instituţie autonomă, cu rolul de a stabili dacă şcolile îndeplinesc standardele minime de calitate, „inspectoratele şcolare judeţene au fost şi sunt în realitate o reţea de influenţă şi control politic cu peste 1.800 de angajaţi”.