
Un prizonier de război a trimis în 17 august 1947 o scrisoare către soția lui care locuia în satul brașovean Viscri. Scrisoarea a ajuns abia alaltăieri la destinație, adusă de Poșta Română, după 76 de ani, după cum relatează jurnalista Camelia Csiki.
Scrisoarea a ajuns din nefericire mult prea târziu, pentru că între timp, se pare că atât expeditorul cât și destinatara au trecut la cele veșnice. „Între timp au murit atât expeditorul cât și destinatarul…El nu s-a mai întors în România, după ce a fost eliberat, și-a refăcut viața în străinătate. Ea nu l-a uitat niciodată, nu s-a mai recăsătorit și a murit prin anii ’80. Nu îmi dau seama ce ar fi putut schimba în destinul lor această scrisoare rătăcită, dar poate ar fi schimbat, dacă ar fi ajuns la timp…”, remarcă jurnalista.
Scrisoarea are ştampila de experiere din Marea Britanie. Între timp, Viscriul a devenit o a doua casă pentru Regele Charles, care și-a cumpărat op proprietate în sat în anul 2007, când s-a îndrăgostit de aceste locuri.
Reprezentanţii Poştei spun însă că este imposibil ca scrisoarea să fi fost livrată abia după 76 de ani şi că probabil epistola a fost găsită de cineva întâmplător. „Studierea fotografiilor care apar în spațiul public relevă faptul că aceasta a fost prezentată în Marea Britanie la data de 17.08.1947, a circulat prin sistemul poștal universal, fiind livrată destinatarului la data de 20.08.1947, conform ștampilei aplicate la oficiul poștal de distribuire. Conform înscrisurilor de pe scrisoare, validate de verificările realizate în rețeaua de distribuire poștală, trimiterea nu poartă înscrisurile actuale, așa cum prevăd reglementările condițiilor de admitere la prezentare/distribuire, nu prezintă timbru, ștampilă de prezentare/distribuire sau insuficiență de francare”, au precizat reprezentanții Poștei Române.