Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    Elevii din cele mai sărace regiuni ale României au cea mai mică pondere a mediilor de peste 5 la Evaluarea Națională

    0
    De Laura Nilescu Gal pe 3 iulie 2023 Social, Stiri Brasov, Știri Naționale
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    Elevii din cele mai sărace regiuni ale României au cea mai mică pondere a mediilor de peste 5 la Evaluarea Națională

    Salvați Copiii România solicită autorităților măsuri reale de restabilire a accesului egal la educație de calitate pentru copiii vulnerabilizați de sărăcie.

    Rezultatele elevilor la Evaluarea Națională reflectă disparitățile și inegalitățile socio-economice dintre regiunile de dezvoltare ale României: astfel, regiunile Nord-Est și Sud-Muntenia, care se regăsesc constant în aproape toate analizele comparative ale Uniunii Europene ca fiind cele mai sărace zone ale Europei (38,2%, respectiv 37,1% – 2022), au cele mai multe medii sub 5 (27,8%, respectiv 29,5) la Evaluarea Națională. De asemenea, regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, afectată în egală măsură de sărăcie (44,7%), înregistrează ponderi modeste ale mediilor peste 5, în vreme ce mediile elevilor din regiunile București-Ilfov și Nord-Vest (sub 5, doar 17,5% și 22,8%), semnificativ mai bune decât în toate celelalte regiuni, coincid cu un nivel al sărăciei și deprivării materiale severe chiar de două ori mai scăzut față de restul țării (17,5% și, respectiv 17,7%). În aceste regiuni, copiii trăiesc în familii cu venituri mai mari și, în plus, beneficiază de o infrastructură școlară adecvată și programe educaționale mai bine structurate, ceea ce poate contribui la performanțe academice mai bune.

    Astfel, analizând datele Ministerului Educației privind performanțele elevilor la Evaluarea Națională, și suprapunându-le în oglindă cu harta sărăciei și excluziunii sociale în care regiunile de dezvoltare ale României sunt delimitate statistic, dezvăluie o serie de tendințe și corelații între sărăcia materială și performanțele slabe la evaluarea națională.

    Spre deosebire de celelalte, în regiunea Sud-Est, deși considerată polul sărăciei și excluziunii sociale (46,9%) și al deprivării sociale și materiale severe (41,1%), elevii înregistrează performanțe bune (medii peste 5 de 75,7%, după București-Ilfov și Nord-Vest). Pentru a înțelege aceste situații atipice, ar trebui să avem în vedere decalajele foarte mari în performanțele elevilor dintre orașe precum Galați, Brăila sau Constanța și mediul rural lipsit de resursele economice ale județelor respective.

    Citește și:

    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara

    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    O corelație similară regăsim și pentru regiunea Vest care, deși neafectată profund de sărăcie și deprivare materială severă, se află mult sub media națională la notele peste 5 (72,7% față de media națională de 76,2%), ceea ce subliniază necesitatea urgentă a atenuării clivajelor socio-economice dintre mediul urban și cel rural și a creșterii investițiilor în infrastructura școlară și pregătirea cadrelor didactice din comunele și satele acestor județe.

    „Garanția pentru Copii,  un instrument agreat cu Comisia Europeană, ar trebui pus imediat în practică, pentru a limita riscul de excluziune socială și educațională al copiilor vulnerabili, unde România rămâne în topul negativ al UE. În acest cadru, instituțiile europene consideră că cele mai vulnerabile categorii de copii sunt copiii fără adăpost ori expuși deprivării locative severe, copiii cu dizabilități, copiii afectați de migrație, copiii care aparțin unei minorități etnice, copiii din instituțiile de protecție și copiii care aparțin familiilor expuse unor factori de risc care pot conduce la excluziune socială (familii monoparentale, familii cu membri cu probleme de sănătate mintală ori boli cronice, familii cu violență domestică, familii cu un părinte privat de libertate, familii cu copii care au la rândul lor copii). Solicităm Guvernului României alocarea de fonduri și aplicarea de urgență a Planului de reducere a sărăciei copiilor”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

    RegiuneMedii evaluare națională >5
    (România – 76,2%)
    Medii evaluare națională <5
    (România – 25,3%)
    Risc de sărăcie și excluziune socială
    (România 2022 – 34,4%)
    Deprivare socială și materială severă
    (România 2020 – 25,3%)
    București – Ilfov82.5%17.5%19.2%14.4%
    Nord-Vest77.2%27.8%27.4%17.7%
    Sud-Est75.7%24.3%46.9%41.1%
    Centru74.3%25.4%31.7%21.1%
    Sud-Vest Oltenia74.1%25.9%44.7%24.5%
    Vest72.7%27.3%29.5%19.2%
    Nord-Est72.2%27.8%38.2%25.6%
    Sud Muntenia70.4%29.5%37.1%35.2%

    Suprapunerea hărților sărăciei și deprivării materiale cu harta performanțelor educaționale evidențiază sărăcia educațională și nevoia de intervenție în aceste regiuni pentru a asigura accesul egal la o educație de calitate pentru toți copiii.

    Mai mult, patru din 10 copii (39,56%), absolvenți ai școlilor generale din comunele și satele din România, au înregistrat medii sub 5, în timp ce 21,5% dintre elevii din mediul urban au atins performanța de a obține note mai mari de 9. În ceea ce privește nota 10, copiii din orașe au fost de 14 ori mai mulți decât cei care trăiesc în mediul rural.

    Analizele Salvați Copiii privind costurile ”ascunse” ale educației gratuite, realizate în anii trecuți, au arătat că părinții din mediul urban cheltuie cu 30-40% mai mult pentru pregătirea suplimentară, prin meditații sau program școlar prelungit, a copiilor lor și, de asemenea, faptul că meditațiile reprezintă o importantă categorie de cost, de aproximativ 2.500 lei anual în 2021, sumă pe care foarte puțin părinți din mediul rural și-o permit.

    Înțelegerea și conștientizarea de către Ministerul Educației Naționale și autoritățile locale, a legăturii dintre sărăcia materială și performanțele educaționale slabe ale elevilor ar trebui să conducă la dezvoltarea de politici și programe specifice, care să îmbunătățească accesul la educație și să ofere sprijin suplimentar pentru elevii din regiunile și comunitățile sărace, prin:

    • modernizarea infrastructurii școlare și resurse suplimentare pentru școli, în vederea extinderii programelor ”Școală după școală” și ”O masă sănătoasă”, ținând seama de intensitatea sărăciei și deprivării sociale și materiale severe;
    • refacerea sistemului de educație timpurie în mediul rural, esențială în dezvoltarea socială și cognitivă a copiilor, prin înființarea de creșe și grădinițe;
    • întărirea serviciilor sociale cu numărul prevăzut de lege de asistenți sociali profesioniști pentru identificarea familiilor aflate în dificultate și a copiilor în situație de abuz și neglijare;
    • crearea de programe de consiliere pentru elevi și mentorat pentru cadrele didactice;
    • măsuri de stimulare a cadrelor didactice performante pentru menținerea lor în comunitățile dezavantajate;
    • colaborarea cu organizațiile neguvernamentale ale căror bune practici în comunitățile rurale și zonele afectate de sărăcie pot constitui programe de interes național;
    • măsuri cu caracter economic (investiții, infrastructură de transport, sprijinirea actorilor economici locali etc.).

    Copiii români sunt cei mai afectați copii europeni de riscul de sărăcie și excluziune socială și de deprivarea materială severă

    În 2021, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) creșteau în risc de sărăcie sau excluziune socială, a cărei intensitate s-a mărit comparativ cu anii anteriori. Riscul de sărăcie sau de excluziune socială în rândul copiilor este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale.

     Comparația pe regiunile de dezvoltare ale României, pe întreaga populație, indică o discrepanță semnificativă între acestea: cele mai ridicate valori se regăsesc în regiunile Sud-Est (46,9%), Sud-Vest Oltenia (44,7%) și Nord-Est (38,2%), iar cele mai scăzute în regiunile Nord-Vest (27,4%) și Vest (29,5%), regiunea București-Ilfov (19,2%) fiind singura sub media europeană (21,6%).

    Dintre țările UE, cea mai mare proporție de copii și tineri (15-29 de ani) care au fost grav defavorizați din punct de vedere material și social în 2021 a fost înregistrată în România (23,1%), urmată de Bulgaria (18,7%),  Grecia (14,2%) și Ungaria (10,3%).

    De reținut că deprivarea materială și socială severă afectează în primul rând copii. În 2022, aproape una din 6 familii din România nu și-a putut permite să își încălzească locuința în mod corespunzător (15,2%) și aproape una din patru nu și-a putut permite o masă hrănitoare (22,1%), cu situația cea mai dramatică în cazul familiilor cu trei sau mai mulți copii (peste 25%).

    Sărăcia educațională a copiilor din România

    Lipsa accesului la educație remedială după cei doi ani de pandemie și pseudo-educație online și organizarea intervențiilor educaționale suplimentare în funcție de resursele locale, reduse sau prost administrate, au exacerbat decalajele în cunoștințe și abilități față de ceilalți copii din orașele mari sau comunitățile dezvoltate, producând inevitabil și pe termen lung izolarea socială a copiilor și familiilor lor.

    Acesta este aspectul ”sărăciei educaționale”, indicator propus de Salvați Copiii ca reper strategic pentru eliminarea discriminării sistematice a comunităților dezavantajate socio-economic, în special în cele rurale, în alocarea de resurse pentru copii, pentru educația, protecția și asistența lor medicală. În acest sens, transmiterea intergenerațională a sărăciei și izolării sociale are un preț ridicat pe care societatea românească nu și-l permite.

    Dreptul la educație de calitate al copiilor din România

    Abandonul școlar rămâne o problemă persistentă pe întreaga perioadă de implementare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011. În anul școlar 2019/2020, numărul elevilor afectați de acest fenomen a fost de 35.259, dintre care 20.878 la ciclul primar și gimnazial și 14.381 la nivelul liceal.

    Rămâne îngrijorător fenomenul neparticipării școlare, înregistrându-se 286.150 de copii cu vârste între 7 și 17 ani care nu se aflau în sistemul educațional la 1 ianuarie 2021, dintr-un total de aproximativ 2.500.000 de copii de vârstă școlară.

    De asemenea, problema abandonului școlar timpuriu persistă. În anul 2021, rata tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani care nu au finalizat învățământul secundar superior și nu urmează niciun program educațional sau de formare a înregistrat o ușoară îmbunătățire, ajungând din nou la nivelul din 2019, de 15,3%. Cu toate acestea, această rată rămâne semnificativ mai mare decât media Uniunii Europene, care este de 9,7%.

    În special, rata abandonului școlar timpuriu este extrem de ridicată în rândul elevilor romi. Doar 22% dintre tinerii romi cu vârste între 18 și 24 de ani au finalizat învățământul secundar superior, în comparație cu 83,3% din totalul populației generale.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentCum arată Brașovul pe harta mediilor de 10 la Bacalaureat 2023
    Următorul articol O mașină care transporta mâncare s-a răsturnat pe DN 1, în Predeal
    Laura Nilescu Gal
    • Website
    • Facebook

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara

    22 septembrie 2023

    Antifrauda a pornit o campanie de controale la nivel naţional împreună cu Inspecţia Muncii, după proiectul pilot derulat anul trecut…

    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare

    22 septembrie 2023

    Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov va organiza și în această toamnă Bursa locurilor de muncă. Evenimentul este programat…

    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81
    Stiri Brasov De Ionuț Dincă0

    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    22 septembrie 2023

    RATBV crește calitatea serviciului de transport pe linia metropolitană 710, Brașov (terminal Roman) – Săcele (cap linie Garaj), prin alocarea…

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor
    Sănătate De Laura Nilescu Gal0

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    22 septembrie 2023

    O echipă de oameni de ştiinţă americani a dezvoltat un vaccin cu ARN mesager (ARNm) împotriva bacteriei care cauzează boala…

    Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă/ Dedicațiile muzicale de maximum 5.000 de lei
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă/ Dedicațiile muzicale de maximum 5.000 de lei

    22 septembrie 2023

    Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, prin care devine posibilă impozitarea…

    Mamele minore care merg la școală primesc o bursă de 700 de lei, iar copiii acestora au prioritate pentru locuri la creșă
    Social De Laura Nilescu Gal0

    Mamele minore care merg la școală primesc o bursă de 700 de lei, iar copiii acestora au prioritate pentru locuri la creșă

    22 septembrie 2023

    Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat vineri, la o dezbatere privind abandonul şcolar că mamele minore beneficiază…

    Turcii de la Makyol au mai câștigat lucrările de pe încă un lot al autostrăzii dintre Sibiu și Făgăraș. Au de construit 6 viaducte și 17 poduri și vor câștiga 1,89 miliarde de lei
    Administratie De Ionuț Dincă0

    Turcii de la Makyol au mai câștigat lucrările de pe încă un lot al autostrăzii dintre Sibiu și Făgăraș. Au de construit 6 viaducte și 17 poduri și vor câștiga 1,89 miliarde de lei

    22 septembrie 2023

    Compania Makyol (Turcia) a câștigat contractul pentru proiectarea și execuția primului lot al Autostrăzii A 13 Sibiu-Făgăraș, constructorul având deja contractele…

    Lemne transportate fără documentele necesare, confiscate de polițiștii din Zărnești
    Social De Biz Brasov1

    Lemne transportate fără documentele necesare, confiscate de polițiștii din Zărnești

    22 septembrie 2023

    Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zărnești au dispus confiscarea materialului lemos identificat într-un autovehicul, după ce au stabilit în cadrul…

    Încep lucrările la prima parcare supra-etajată din Brașov destinată celor care vin în oraș, la ieșirea spre Ghimbav. Va fi gata înainte de alegerile locale de anul viitor și este primul park&ride din cele 4 planificate a fi construite la intrările în municipiu
    Administratie De Biz Brasov0

    Încep lucrările la prima parcare supra-etajată din Brașov destinată celor care vin în oraș, la ieșirea spre Ghimbav. Va fi gata înainte de alegerile locale de anul viitor și este primul park&ride din cele 4 planificate a fi construite la intrările în municipiu

    22 septembrie 2023

    Primarul Allen Coliban a dat astăzi Ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea primei parcări multietajate de tip park&ride din…

    Un magazin „La doi pași” din Sânpetru, amendat cu 25.000 de lei de Protecția Consumatorilor, după ce au fost găsit produse expirate și alte nereguli
    Stiri Brasov De Biz Brasov0

    Un magazin „La doi pași” din Sânpetru, amendat cu 25.000 de lei de Protecția Consumatorilor, după ce au fost găsit produse expirate și alte nereguli

    22 septembrie 2023

    Foto: Arhivă În urma primirii unei sesizări de la un consumator, Comisariatul pentru ProtecțiaConsumatorilor Brașov a desfășurat o acțiune de…

    Doi tineri din Racoș și Măieruș au intrat pe geamul unei uscătorii dintr-un bloc din Brașov și au furat două biciclete și două karturi cu pedale
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Doi tineri din Racoș și Măieruș au intrat pe geamul unei uscătorii dintr-un bloc din Brașov și au furat două biciclete și două karturi cu pedale

    22 septembrie 2023

    Polițiștii brașoveni au primit o sezizare de la proprietarul unui bloc, în care se reclama faptul că, peste noapte, în…

    Un râșnovean a fost „pârât” la Poliție că a băut și s-a urcat la volan. Agenții l-au prins pe drum cu o alcoolemie de 0,85 mg/l
    Stiri Brasov De Ionuț Dincă0

    Un râșnovean a fost „pârât” la Poliție că a băut și s-a urcat la volan. Agenții l-au prins pe drum cu o alcoolemie de 0,85 mg/l

    22 septembrie 2023

    Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov au întocmit un dosar penal pentru o infracțiune săvârșită la regimul rutier, după ce…

    Oficialii ANM ne trimit la mare: „Avem un scurt episod cu temperaturi deosebit de ridicate”
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Oficialii ANM ne trimit la mare: „Avem un scurt episod cu temperaturi deosebit de ridicate”

    22 septembrie 2023

    Directorul serviciului de prognoză meteorologică de la ANM, Florinela Georgescu, că românii se pot bucura în acest weekend de o scurtă…

    Patru echipe de baschet din Brașov iau mâine startul în Campionatul Național de Baschet Masculin U15
    Evenimente De Biz Brasov0

    Patru echipe de baschet din Brașov iau mâine startul în Campionatul Național de Baschet Masculin U15

    22 septembrie 2023

    Foto: prin amabilitatea ACS Zeiden Hoops Brașov Campionatul Național de Baschet Masculin U15 ani începe mâine cu primul turneu. În…

    FOTO Brașovenii nervoși și stresați se pot relaxa la „Sala de Spart”: Li se pun la dispoziție busturi din ghips, sticle, farfurii și sunt îmbrăcați „frumos” cu cască de protecție, mănuși, salopetă și....o bâtă solidă de baseball
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    FOTO Brașovenii nervoși și stresați se pot relaxa la „Sala de Spart”: Li se pun la dispoziție busturi din ghips, sticle, farfurii și sunt îmbrăcați „frumos” cu cască de protecție, mănuși, salopetă și….o bâtă solidă de baseball

    22 septembrie 2023

    Brașovenii au ocazia să scape de stresul acumulat pe timpul unei zile la serviciu, relaxându-se la „Sala de Spart” deschisă…

    Coliban: „Dați-ne banii și facem noul spital al Brașovului până în 2026” (P)
    Politica De Biz Brasov0

    Coliban: „Dați-ne banii și facem noul spital al Brașovului până în 2026” (P)

    22 septembrie 2023

    Acesta este mesajul pe care Primarul Brașovului îl transmite prim-ministrului Ciolacu și ministrului sănătății, Rafila. Declarațiile au fost făcute presei…

    În pușcărie, ca-n vacanță. Deținuții pot face comenzi online sau îi pot trimite pe gardieni după ce le „poftește inima”
    Stiri Brasov De Ionuț Dincă0

    În pușcărie, ca-n vacanță. Deținuții pot face comenzi online sau îi pot trimite pe gardieni după ce le „poftește inima”

    22 septembrie 2023

    Printr-o hotărâre de Guvern au fost schimbate regulile după care deținuții își ispășesc pedepsele cu închisoarea în sensul că, între…

    Ursoaică împușcată astăzi în Harghita, după ce a fost lovită de o mașină condusă de o șoferiță în vârstă de 25 de ani, pe un drum european. Rănile suferite de sălbăticiune în urma accidentului rutier nu erau compatibile cu viața
    Social De Biz Brasov0

    Ursoaică împușcată astăzi în Harghita, după ce a fost lovită de o mașină condusă de o șoferiță în vârstă de 25 de ani, pe un drum european. Rănile suferite de sălbăticiune în urma accidentului rutier nu erau compatibile cu viața

    22 septembrie 2023

    Foto cu scop ilustrativ O ursoaică a fost împuşcată, vineri, după ce a fost lovită de o maşină, pe DE…

    Doi tineri în vârstă de 19 ani au murit azi noapte la Holbav, în județul Brașov, după ce s-au ciocnit cu motocicletele. Nu aveau permis și nici echipament de protecție
    Social De Biz Brasov0

    Doi tineri în vârstă de 19 ani au murit azi noapte la Holbav, în județul Brașov, după ce s-au ciocnit cu motocicletele. Nu aveau permis și nici echipament de protecție

    22 septembrie 2023

    Azi dimineață în jurul orei 01.40 dimineața, Poliția Brașov a fost sesizată printr-un apel de urgență cu privire la faptul…

    Brașovenii sunt invitați să se uite pe cer în cadrul unei seri astronomice, la Cetatea Rupea
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Brașovenii sunt invitați să se uite pe cer în cadrul unei seri astronomice, la Cetatea Rupea

    22 septembrie 2023

    „Noaptea Cercetătorilor” vine în Geoparcul Carpaterra cu o seară de observații astronomice. Organizatorii vă invită să vă uitați pe cer.…

    Ultimele Știri Adăugate
    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara

    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara

    Stiri Brasov 22 septembrie 2023
    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare

    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare

    Stiri Brasov 22 septembrie 2023
    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    Stiri Brasov 22 septembrie 2023
    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    Sănătate 22 septembrie 2023

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Nirolf la Lemne transportate fără documentele necesare, confiscate de polițiștii din Zărnești
    • Uwe la Brandurile industriale ale Brașovului de acum un secol. Industriașii interbelici ai Brașovului – Scherg, Schiel, Czell, Tellman sau Teutsch
    • Ioan la Curse între Ghimbav și Hugharda, începând din octombrie
    • Anonim la 49 de ani de la finalizarea Transfăgărășanului. Șoseaua spectaculoasă ar fi trebuit să poarte numele lui Nicolae Ceaușescu. „Această construcție realizată la o asemenea înălțime nu a fost deloc ușoară”, remarca dictatorul la inaugurare
    Alte Știri Brașov
    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    22 septembrie 2023
    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    22 septembrie 2023
    Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă/ Dedicațiile muzicale de maximum 5.000 de lei

    Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă/ Dedicațiile muzicale de maximum 5.000 de lei

    22 septembrie 2023
    Mamele minore care merg la școală primesc o bursă de 700 de lei, iar copiii acestora au prioritate pentru locuri la creșă

    Mamele minore care merg la școală primesc o bursă de 700 de lei, iar copiii acestora au prioritate pentru locuri la creșă

    22 septembrie 2023
    Litoral Romania 2023

    Bucură-te de soare, mare și distracție pe litoralul românesc! Pe ZileȘinopti.ro găsești cele fresh informați. Descoperă cele mai frumoase plaje, atracții turistice și evenimente din stațiunile de pe litoralul Mării Negre.

    • Evenimente Litoral
    • Plaje Litoral
    • Restaurante Litoral
    • Cafenele Litoral
    • Baruri, Puburi, Cluburi Litoral
    OPPENHEIMER 2023

    Citește totul despre filmul OPPENHEIMER. Vezi Trailer Oficial și alte documentare, Interviuri cu Actorii Principali.

    • Filmul Oppenheimer

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în .

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.