După mult timp, pe piața nord-americană-una dintre cele mai greu accesibile din lume din cauza normelor impuse de autorități-produsele românești au fost acceptate. Astfel, după ani de audit în care au fost verificate atât abatoarele, cât și fabricile unde se produce, salamul de Sibiu a primit acceptul de a fi exportat în Statele Unite ale Americii. Autoritățile federale americane de siguranță alimentară au stabilit că standardele legale în domeniu corespund exigențelor.
“Subliniez faptul că am deschis exportul cu Statele Unite ale Americii. Aici vorbesc de produse crud-uscate, salamuri, dar și conserve. Gândiți-vă că au acceptat și au fost de acord,cu acest export, o chestie care trenează de foarte mult timp”, a declarat dr. Alexandru Bociu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
„Totodată, în SUA ajung telemeaua și cașcavalul produse în România, dar și conservele de porc. O altă piață nouă este cea din Japonia, unde România exportă miere, însă oferta ar putea fi extinsă”, a anunțat președintele ANSVSA.
Procesul care dus în final la avizul de comercializare în SUA a mai multor produse românești a fost de lungă durată, fiind făcute verificări pe întreg lanțul de producție, de la abatoare la liniile de fabricație.
“Au venit, au auditat toți producătorii și unitățile care abatorizează și procesează aceste produse care ajung pe masa consumatorilor din Statele Unite ale Americii. Au fost foarte riguroși, dar România a trecut cu brio aceste audituri”, a precizat Alexandru Bociu.
Odată cu acceptarea salamului, americanii au dat undă verde și exporturilor de conserve din carne de porc. Totodată, exporturile românești în SUA cuprind și brânză telemea, brânza de burduf și cașcavalul.
Un comentariu
De ce nu suntem și noi la fel de riguroși când importăm tot felul de prostii? Ei știu să-și apere cetățeni!