
Compania aeriană Dan Air și-a anunțat ieri intenția de a anula toate zborurile de pe aerportul din Brașov. Decizia finală va fi luată astăzi și dacă următoarele 3 probleme importante nu sunt rezolvate, nici nu se mai întorc aici. Și e greu de grezut că alte companii aeriene vor vrea să lucreze cu Brașovul, dacă cele 3 probleme scoase în evidență de Dan Air nu sunt rezolvate:
- Miile de ciori care își fac veacul în zona aeroportului și pentru care Consiliul Județean nu a prevăzut niciun fel de strategie – deși aparatura de alungare a păsărilor se găsește, costurile de achiziție nu sunt astronomice iar în lume nu prea există aeroporturi fără mijloace de luptă împotriva păsărilor, care sunt un pericol major pentru avioanele care aterizează sau decolează. Reamintim că vineri, o cursă Dan Air a lovit un stol de ciori care zbura, în liniște, deasupra aeroportului
- Servicii tehnice la sol la aeroportul din Brașov ( nici aceste servicii nu au fost prevăzute de Consiliul Județean pentru aeronavele care decolează și aterizează de la noul aeroport, astfel încât avioanele (deținute de orice companie) trebuie să facă mentenanța la sol la București sau la destinațiile din Europa sau să aștepte, în caz de nevoie-așa cum s-a întâmplat vineri-echipe de intervenție din țară pentru a rezolva probleme tehnice care apar la aeronavele care aterizează și pleacă de la Brașov. Reamintim, cursa de Londra de vineri a stat mai bine de 6 ore la sol din cauză cp la Brașov nu sunt tehnicieni care să scoată ciorile din motoare și echipele de intervenție au venit pe șosea, de la Craiova și de la București)
- Flexibilizarea orelor la care ROAMTSA dirijează zborurile spre și de la Brașov și „civilizarea” controlorilor de trafic ai ROMATSA astfel încât orice companie aeriană care lucrează cu noul aeroport să primească ajutor și nu blocaje de la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian. Reamintim că sâmbătă, o cursă Dan Air a fost blocată în aer pentru 16 minute, pe o vreme mizerabilă, doar pentru ca un avion care era la sol să decoleze. Imediat după aterizare, aeroportul s-a închis, controlorii de trafic de la Arad ai plecat acasă iar pasagerii care trebuiau să ajungă cu avionul la București…au plecat cu autobuzul de la Brașov. Pentru că ROMATSA a întârziat aterizarea și nu a mai permis decolarea după ora 19. Și ROMATSA este plătită, anual, cu peste 1 milion de euro, bani de la bugetul județului, ca să ghideze piloții care aterizează și decolează de la Brașov.
CEO-ul Dan Air, Ian Matt David a explicat aseară că sunt ceva șanse ca decizia de anilare a zborurilor de la Brașov să fie amânată:
„Aparent, autoritățile s-au pus în mișcare pentru a asigura cele necesare pentru ca DAN AIR să-și poată continua operarea în siguranță (au adus echipamente de alungare a păsărilor, semnează un contract prin care să permită unei organizații de întreținere să se stabilească la Brașov, singura instituție care continuă să nu coopereze este Romatsa R.A care își găsește tot felul de scuze că era obligată să permită decolarea unei aeronave care se afla în siguranță la sol în pofida unei aeronave aflate în aer, în condiții de vreme dificile. Nu trebuie să fii vreun expert să-ți dai seama că aterizarea are prioritate întrucât este legat de siguranța zborului vs. o decolare a unei aeronave care este deja la sol.
În ipoteza în care zborurile vor fi suspendare de pe Ghimbav, ele vor continua să opereze de pe aeroportul din Otopeni unde pasagerii de la Brașov vor fi transportați cu un autocar pus la dispoziție gratuit de DAN AIR.
Pasagerii care nu doresc să fie reacomodați la București vor primi banii integral înapoi.”
În aceste condiții, dacă singura compaie aeriană care s-a încumetat să-și riște afecerea intrând pe un aeroport nou și incomplet dotat va decide să plece de la Brașov, ce ne mai rămâne?
-cursa de vară (charter) pentru destinația Antalya, o dată pe săptămînă, sâmbăta
-cursa de vară ( charter) pentru destinația Creta/Heraklion, o dată pe săptămână, lunea
-câte o cursă privată, care nu are nicio legătură cu brașovenii
-poate din iulie/august, Wizz Air pe 2 destinații.
Așadar, dacă singura companie care s-a încumetat să zboare în haosul generat de decidenții de la Brașov și București pleacă, sigur că vom zbura în continuare. Dar de la București, de la Cluj, de la Sibiu. Nu de la Brașov. Iar pe aeroport se pot organiza, în continuare, serbări câmpenești, cu mici și bere și focuri de artificii.
9 comentarii
Din câte reiese Consiliul Județean Brașov i-am făcut aeroport lui Țiriac.
Având în vedere că au făcut tot posibilul să-i odihnească pe Dan Air și și-au bătut joc de ei dar Țiriac va zbura pe acest aeroport când are el chef, nu ne mai rămâne decât să tragem concluzia că aeroportul este pentru Țiriac
După cum se spune: va zbura PORCUL!
Da,ce credeam că va fi altfel???ROMANI!!!!! Luați și gustați din M O C I R L A românească în care ne bălăcim de zeci de ani și ce e mai trist, această mocirlă s-a așezat bine în sufletele noastre.Ne convine sau nu asta suntem și să nu ne mirăm că străinii ne dau cu șutul in fund.Nu merităm altceva.
Mafie mare aici…daca ar funcționa aeroportul asta non stop și cum trebe , București-ul ar pierde f mult…deci e o tactică făcută de alti
Aeroportul e pentru ciori și muște
TGGANIEE!!! Daca nu am scris corect să-mi fie cu iertare
Lasă că o să vină Ciucă, Ciolacu, Grindeanu și cu Veștea să-i pună lacătul…
Așa se întâmplă când țara e condusă de impostori și incompetenți…
Dacă aș fi fost în locul lui Ciolacu/Grindeanu aș fi chemat în secunda doi pe responsabili de la aeroport și de la romatsa cu mașinile personale la București pentru fiecare zbor anulat și atunci în mod sigur ar fi găsit soluții…
La primele 2 chestiuni ridicate, pe buna dreptate, de Dan Air de ce invinovatiti Consiliul judetean, din moment ce de la inceputul lucrarilor actualul director a fost adus in echipa ca specialist in ale aviatiei? El trebuia sa supravegheze tot ce trebuie facut pentru zboruri!!
Altă firmă de țepar