
Psihopedagogul brașovean Iordana Cărămidaru își lansează astăzi, la orele 17.30, la Bistro Albert, cartea „Emoțiile bufniței: Iubirea. O poveste terapeutică”.
„Este o carte de povești dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 3-7 ani, exclusiv pentru părinți. Cărțile vor fi in număr de 12 volume, împărțite in doua serii a câte 6 povești principale bazate pe emoțiile de bază și 6 povești secundare bazate pe sentimentele pe care le resimțim zilnic si uneori poate greu de identificat pentru cei mici. Este o carte despre emotii, doarece ele pot avea un puternic impact asupra comportamentului nostru. Astfel, Emoțiile și sentimentele au un impact semnificativ asupra comportamentului, corpului și deciziilor noastre. Ele pot influența modul în care interacționăm cu ceilalți, cum reacționăm în situații de stres sau cum luăm decizii importante. De exemplu, o persoană furioasă poate avea tendința de a se manifesta agresiv sau impulsiv, în timp ce o persoană fericită poate fi mai deschisă și mai sociabilă. Rolul cărții este de a ajuta copilul să se dezvolte emoțional”, precizează autoarea.
„In calitate de psihopedagog activ în dezvoltarea cognitiv-comportamentala si psihopedagogica a copiilor cu nevoi speciale, cat si cei cu tulburari de limbaj, una dintre „lectii”, sustinuta atat unu la unu, cat si in cele de grup, a fost gestionarea emotiilor si a sentimentelor. O data ce ajungeam sa fac copilul sa fie receptiv la trairile pe care le are, terapia devenea un succes, pentru ca dezvoltam relatia.
În prezent țin grupuri cu copiii din cadrul cabinetului pentru gestionarea emoțiilor si motivarea comportamentului adecvat in colectivitate, explicându-le si arătându-le prin ARTterapie impactul lor necorespunzator asupra celorlalți sau invers. Considerând din propria perspectiva un gest înțelept, m-am botezat BUFNITA pentru ca petrec foarte mult timp noaptea scriind ce sa lucrez cu fiecare in parte, iar Yoyo m-a botezat un copil acum 11 ani când eram voluntar intr-un centru de recuperare.
Relația terapeutică este esențială pentru progrese rapide în terapia unui copil și se bazează pe încredere, compatibilitate și răbdare. Acești factori cheie ajută la construirea unei relații pozitive între terapeut și copil, permițând copilului să se simtă confortabil și deschis în a comunica cu terapeutul. Prin adaptarea la nevoile și personalitatea copilului, terapeutul poate încuraja progresul lent, dar constant, în timp ce construiește o relație de încredere și susținere cu copilul. Iar de aici reies emoțiile cu care ne confruntam in viața de zi cu zi atat cei mici cât si cei mari!”, arată autoarea în prefața cărții.