
Dovada vechimii în muncă și în specialitate pentru perioadele până la 31 decembrie 2010 se face cu carnetele de muncă, atrag atenția inspectoratele de muncă de ceva vreme deja. Cei care nu au încă acasă carnetele de muncă ar trebui să facă demersuri pentru a le prelua, astfel încât să nu se lovească de surprize neplăcute în momentul când solicită pensia.
De exemplu, un număr de 8008 carnete de muncă sunt încă în posesia ITM Caraș-Severin, potrivit unui anunț făcut de inspectorat. În 2021, Inspecția Muncii scria că peste 450.000 de carnete de muncă sunt încă nerevendicate la nivel național, notează avocatnet.ro.
„Reamintim că acest carnet de muncă continuă să fie important pentru salariați sau foști salariați, chiar dacă, din data de 1 ianuarie 2011, a fost abrogată prevederea legală privind carnetul de muncă”, scrie ITM Caraș Severnin, rugând titularii sau împuterniciții lor să vină să-și ridice carnetele.
„Inspectoratele teritoriale de muncă sunt preocupate constant de identificarea mijloacelor practice de informare a angajaților în vederea eliberării carnetelor de muncă titularilor sau împuterniciților acestora. Periodic, situația carnetelor de muncă este comunicată public, pe site-urile instituțiilor și prin comunicate de presă, iar societățile angajatoare sunt contactate telefonic.
Știați că documentul principal, în baza căruia se dovedește stagiul de cotizare realizat înainte de data de 1 aprilie 2001, este carnetul de muncă? Cum puteți să ajutați și alte persoane? Dacă aveți rude, prieteni sau cunoștințe care lucrează în străinătate, amintiți-le despre carnetele de muncă și despre importanța dovedirii perioadei lucrate în țară în perioada în care acest document era singura certificare a muncii desfășurate!”, recomanda Inspecția Muncii în urmă cu doi ani.
Dovada vechimii în muncă se face de ani buni cu adeverințele de vechime, pe care salariații le pot obține de la angajatorii, în primul rând, ori de la inspecțiile teritoriale de muncă, în subsidiar și contracost. Carnetele de muncă au fost desființate(funcțiunea acestora fiind înlocuită) acum un deceniu, când a apărut Revisalul (registrul electronic de evidență a salariaților) și planul a fost ca acestea să ajungă la angajați prin intermediul angajatorilor, doar că lucrurile nu au decurs conform planului: doi ani mai târziu, redacția avocatnet.ro prezenta faptul că acestea nu ajunseseră la toți salariații, nici măcar nu ajunseseră la angajatori ca să fie trasmise salariaților.
De ce e importantă ridicarea carnetelor?
Pentru că pentru perioadele cât aceste carnete au funcționat, adică până la finele lui 2010, ele asigură principala modalitate de a face dovada vechimii în muncă pentru viitorii pensionari când se duc la casele de pensii. Altcumva, e nevoie de instanță de judecată pentru reconstituirea vechimii în muncă (bani, timp și stres, cu alte cuvinte): „vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, reconstituindu-se, la cererea persoanei în cazul în care nu posedă carnet de muncă la aceasta dată, şi nici o altă dovadă eliberată de angajator, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă”, potrivit Codului muncii.
Cei care încă nu au aceste carnete acasă se pot interesa de ridicarea lor la inspectoratul teritorial de muncă din județul în care locuiesc, așadar.
„Concluzionând, vechimea în muncă și în specialitate se dovedește cu două documente : carnetul de muncă până la 31 decembrie 2010 iar după această dată cu adeverințele eliberate de către angajatori și / sau ITM .
Dacă nu aveți carnetul de muncă acasă, atunci poate nu ar fi rău să vă interesați despre soarta lui pentru nu a avea surprize la depunerea dosarului pentru pensionare, la dovedirea vechimii în specialitate pentru vreun concurs sau alte situații care necesită prezența acestuia”, atenționa în 2020 ITM Harghita.