Devenit cunoscut prin ferma de biodiversitate pe care Fundația Conservation Carpathia a fondat-o aici și, mai ales, prin Erwan Joliff, „francezul din Cobor”, satul brașovean Cobor înregistrează o premieră. Una fericită, dacă ne gândim la tânărul și familia care au reușit o performanță deosebită, dar extrem de tristă, dacă ne gândim la întreaga comunitate.
Erwan Joliff a dezvăluit pentru Adevărul că locuiește de 19 ani la Cobor și abia anul acesta un tânăr din sat, pe care l-a cunoscut de mic, a reușit să termine facultatea. Până acum, în 18 ani, niciun tânăr locuitor al satului nu a mai reușit această performanță. O altă tânără ar fi avut această șansă, deoarece a trecut de Bacalaureat, dar a fost nevoită să renunțe, fiindcă părinții nu își permiteau să o susțină financiar.
În asemenea condiții, ce a reușit tânărul din Cobor poate fi asimilat cu un titlu de campion national. Pentru că tot Erwan Joliff descrie condițiile pe care le au copiii din Cobor. Aici există o grădiniță și o școală elementară, însă pentru clasele V-VIII copiii sunt nevoiți să meargă până în Ticușu Vechi.
Bacalaureatul, un vis de neatins pentru copiii din Cobor
Cu liceul este și mai complicat, deoarece orașul Făgăraș, locul în care este cel mai apropiat liceu, se află la 23 de kilometri. Și, ca totul să fie și mai „încurajator”, drumul este unul greu de parcurs, cu o porțiune neasfaltată. Nici nu e de mirare că microbuzul primăriei este în service, ca urmare a stării drumului.
„Născut in Franța, nu mi s-a părut niciodată un efort deosebit să faci și să termini o facultate. Aș zice că e o chestie aproape normală, pentru că totul e organizat pentru a te ajuta să ai acces la educație. E o chestie firească în Franța ca statul să-ți ofere o educație, încât să nici nu mai realizeze ce înseamnă ca efort pentru el”, explică Erwan Joliff.
România, în schimb, nu numai că nu oferă facilități, dar pare să pună chiar piedici în ce privește accesul la educație. Din acest motiv, francezul din Cobor spune că autoritățile locale nu au cum să se bucure de această poveste de succes a tânărului care, după patru ani de facultate, s-a angajat la o multinațională.