Tanczos Barna a semnat un ultim ordin în calitate de ministru al mediului, chiar în ultima sa zi în această funcție, înainte ca portofoliul să fie preluat de Mircea Fechet. Ordinul de ministru se referă la gestionarea populației de urși, prin alocarea unor cote de vânătoare.
Barna a postat anunțul pe rețelele de socializare.
„În Ținutul Secuiesc, din 2016, numărul crescut de urși a amenințat tot mai mult viața oamenilor și bunurile acestora. În ultimele 905 zile, UDMR a lucrat pentru a proteja vieţile şi proprietăţile oamenilor, a organiza pe termen lung o convieţuire paşnică între oameni şi urşi şi a pus pe baze profesionale reglementarea populaţiei de urşi din România.
Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru, am făcut ultimul pas, am semnat decretul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populaţiei de urşi. În baza acestuia, am aprobat din nou cotele de prevenire şi intervenţie pentru populaţia de urşi: 426 de exemplare pot fi eliminate în scop de prevenire şi 55 în scop de intervenţie.
Am semnat ordinul privind vânătoarea în scop de prevenire şi intervenţie şi am trimis-o de la minister la Academia Ştiinţifică şi la Consiliul de Vânătoare pentru aviz, după care va fi publicat în Monitorul Oficial”, a transmis Tanczos Barna, pe Facebook.
În ultima vreme, au existat mai multe cazuri în care s-a semnalat prezența urșilor în diverse localități din județe precum Brașov, Harghita, Prahova, Argeș sau Bacău.
România se confruntă, în continuare, cu un excedent al populației de urși, însă au existat de multe ori probleme în acest sens.
Barna a spus că a dezbătut aceste probleme cu mai mulți specialiști și reprezentanți ai unor ONG-uri de mediu. Însă reprezentanții Agent Green susțineau că ordinul ar avea erori din punct de vedere legal
Care este populația de urși din România
În aprilie 2023, conform unui studiu, populația de urși bruni este între 7.536 şi 8.093 de exemplare, iar densitatea lor medie este de 11 exemplare pe 100 de kilometri pătrați. În comparație, în 2016, estimările erau de 5.000 de exemplare.
Există soluția relocării, însă procedura este una alambicată și e considerată destul de controversată. În ultimii patru ani, statul român a plătit peste 21 de milioane de lei pentru pagubele produse de urși în gospodăriile oamenilor.
Un comentariu
În sfârșit, normalitate