
Posibila interzicere a centralelor de apartament revine în discuția publică, odată cu nominalizarea unui nou ministru al mediului. Potrivit Agerpres, Mircea Fechet a fost întrebat miercuri, după audierile din Parlament pentru funcţia de ministru al Mediului, când vor fi interzise în România centralele de apartament.
El a subliniat că nu vrea să avanseze un termen, pentru că va trebui să facă o analiză foarte serioasă.
„Există, astăzi, municipalităţi care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială că centralele termice din blocurile de locuinţe poluează local, că aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperişul blocului, nu fac altceva decât să bage noxe în casa vecinilor, în apartamentul vecinilor, care ar putea să ţină geamul deschis sau nu. Fără îndoială că sistemele de încălzire centralizate, care de obicei sunt amplasate la periferia oraşului sau chiar în afara acestuia, generează mai puţină poluare în oraş decât centralele individuale de apartament. Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament”, a afirmat Fechet.
Mircea Fechet a primit, miercuri, votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Propunerea pentru acest portofoliu a fost avizată cu 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri.