
Munţii Făgăraş devin unul dintre cele mai populate locuri cu zimbri. Zimbrii fac parte din proiectul de reintroducere dezvoltat de Fundaţia Conservation Carpathia Braşov, prin programul Life al Comisiei Europene, şi au fost aduşi în noul ţarc de carantină şi aclimatizare, începând cu luna noiembrie a anului trecut, în mai multe etape.
Camerele de supraveghere ale fundației l-au surprins pe unul dintre zimbri la o ședință de relaxare. Tacticos, zimbrul își face confortabil un culcuș, iar apoi se tăvălește în voie pentru a-și scărpina blana. „Scarpină-te ca și cum nu te vede nimeni”, au spus cei de la Conservation Carpathia, remarcând că exemplarele s-au adaptat foarte bine în acest mediu natural. „Avem nevoie de un parc național în Munții Făgăraș pentru a proteja bogăția naturală de aici pentru generațiile viitoare”, au subliniagt oficialii Conservation Carpathia.
Drumul zimbrilor în Munţii Făgăraş începe într-unul dintre cele trei ţarcuri de carantină şi aclimatizare amplasate pe terenurile aflate în proprietatea Fundaţiei Conservation Carpathia.
După parcurgerea perioadei de carantină de 30 zile, zimbrii sunt transferaţi în ţarcul pentru aclimatizare unde rămân până în momentul eliberării. În funcţie de perioada anului în care sunt aduşi, zimbrii pot sta în zona de aclimatizare până la 6 luni, timp în care se vor adapta la noile condiţii de mediu.
Ţarcul de la Nucşoara are o suprafaţă de 76 de ha, şi la fel ca celelalte, este amenajat în mijlocul sălbăticiei, iar condiţiile de aici sunt similare cu cele din libertate. Acesta dispune de facilităţi de hrănire, depozitare a hranei şi adăpare şi este format din două părţi: zonă de carantină, de aproximativ 3-4 ha şi zona de aclimatizare de 72 ha.