
Ordinul de ministru publicat ieri cu intenția de a simplifica încheierea situației școlare în special pentru clasele terminale a creat confuzie în inspectoratele școlare și la nivelul școlilor. În ordinul de ministru există o frază care, deși Ligia Deca a declarat că încearcă să simplifice procedurile, pare să blocheze orice variantă de încheiere a mediilor în lipsa profesorului titular, în cazul în care acesta se află în grevă. Iată ordinul de ministru al EDUCAȚIEI:
Astăzi, 8 iunie 2023, a fost trimis, spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului educației nr. 4.430/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4.183/2022).
Au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât:
în anul școlar 2022 – 2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.
în anul școlar 2022 – 2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.
Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta.
Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.
Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor.
„de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă”
Aceasta este fraza care a creat confuzie. Am întrebat un profesor de limba română cum se „traduce” această frază, iar răspunsul a fost: sunt 3 părți de propoziție, se citește astfel:
a) situația 1:„de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă”-adică profesorii care nu sunt în grevă pot să încheie situația cu doar 2 note
b) situația 2 ( despărțită de situația 1 prin cuvântul SAU): „care( profesorii n.r.) își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare”-adică profesorii care au revenit la catedră după grevă și direcțiunea nu mai trebuie să încheie situația școlară
c) situația 3 ( despărțită de situația 2 prin cuvântul SAU) : „de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă” ( adică mediile pot să fie încheiate cu 2 note și de către un alt cadru didactic, dacă titularul este în grevă)
La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Brașov, ordinul de ministru este intrepretat, din cauza „profesionalismului” celor care au scos acest ordin din „puțul gândirii”, în alt fel: niciun profesor sau director nu ar avea voie să încheie mediile, dacă titularul este în grevă, astfel încât toți directorii au fost anunțați să nu încheie situația școlară pentru că nu ar fi conform cu ordinul (foarte prost scris n.r.) de ministru.
Am discutat astăzi cu mai mulți profesori care consideră că ordinul este scris atât de „tâmp” special pentru a-i forța pe greviști să intre la clase, sub presiunea nevoii de încheiere a situației școlare, în special pentru anii terminali.
Ar fi și aceasta o posibilitate, dar nu am putea să-i bănuim de atâta inteligență pe cei care, la acest moment, țin frâiele României „educate”. Cel mult putem să ne gândim că la nivel de minister, cei care scriu ordinele de ministru sunt după chipul și asemănatea politrucilor care-i conduc. Majoritatea cu facultăți făcute la bătrânețe, în sistem particular și cu doctorate furate.