Primarul Brașovului a răspuns, în exclusivitate pentru Interviurile Biz Brașov, în emisiunea „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru” realizată la Kroncast Media, celor mai arzătoare probleme cu care se confruntă brașovenii în acest moment. De la lipsa de activitate a Poliției Locale, la ce se întâmplă cu Cetatea Brașovului după ce a fost dată în administrare municipalității sau când vor apărea parcurile promise în Brașov.
Exclusiv la Interviurile Biz Brașov- „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”, la Kroncast Media.
Ovidiu Văcaru : Ati promis un parc pe fosta platformă IUS-Lemexim din Brașov. Care e situația?
Allen Coliban : Păi vă spun ceea ce știți și știe foarte multă lume din Brașov. Este deja un Plan Urbanistic Zonal din 2018, care permitea tuturor proprietarilor de terenuri, pentru că sunt numai terenuri private, să împânzească zona respectivă de blocuri. Bun, ce s a întâmplat de atunci și până acum? Avem în lucru un studiu de fezabilitate care să convertească zona respectivă în parc, pe baza căruia și pe baza studiului de oportunitate putem să declanșăm procedurile de expropriere pe toată zona.
Ultimele terenuri de acolo au fost tranzacționate la 400 de euro metrul pătrat și acolo vorbim de 19 hectare. Deci sunt niște sume mari și niște sume pe care va trebui să ne punem problema cum putem să le cumpărăm prin expropriere, care, de altfel, e cel mai ieftin mod de a achiziționa această platformă din din perspectiva administrației locale, din banul public.
În paralel, am avut un dialog cu toți proprietarii de terenuri. Pentru că trag speranța că nici ei nu vor să pună în aplicare ceea ce arată în PUZ, pentru că sunt multe probleme în vechiul PUZ, PUZ care de altfel expiră în luna iunie 2023 și există două scenarii un scenariu de luptă și scenariu de dezvoltare împreună a unei zone importante din oraș. Pot să vă dau mai multe detalii după ce se încheie luna iunie, pentru că momentan aștept din partea proprietarilor. Aștept să văd dacă ceea ce am discutat se și materializează.
Prioritatea este să avem un parc consistent în fosta platformă IUS. Cred că e cel mai important lucru de. De știut de către brașoveni și cred că sunt două căi prin care putem ajunge la același rezultat. Una a războiului, una a bunei înțelegeri.
Revenind la război, expropriere nu o să fie niciodată întâmpinată cu brațele deschise de un proprietar căruia îi iei terenul la un preț minim dat de grila notarială. De aceea, orice expropriere vine cu o perspectivă de luptă în instanță, o luptă de la care nu ar trebui să dăm înapoi. Dimpotrivă, ar trebui să ajungem să folosim acest instrument. Dar o luptă pe care clujenii o poartă de ani buni de zile și încă nu au ajuns la finalul ei, raportându-mă la exemple similare de abordări din România. Nicăieri în România un parc amplu, pe o proprietate privată, în care administrația locală a și dat PUZ de reconversie în cartiere de blocuri, nu s-a înfăptuit în doi trei ani de zile. De aceea, ce e important să înțelegem? Demersurile se fac. Mergem înainte cu acest această inițiativă și cu acest proiect, existând între timp și o perspectivă de a putea să ne înțelegem cu dezvoltatorii, astfel încât să nu ne războim și să ajungem la un final mai rău. Dacă vreți să vedeți planuri și fotografii, mai dați-mi o lună, o lună și jumătate și o să vedeți.
Ovidiu Văcaru: Shopping Mall Unirea. Ce se mai întâmplă acolo?
Allen Coliban : Imobil mare, ne menținem și intenția și pașii în strategia pe care o avem în vedere, astfel încât să le aducem în patrimoniul Brașovului.
Imobilul respectiv prezintă câteva puncte forte pentru nevoile actuale ale orașului și ale administrației. Cred că cea mai puțin importantă este cea legată de funcția administrativă, deși, dacă ne uităm la dimensionarea birourilor care țin de serviciile oferite cetățenilor și nu mă refer numai la Primărie, ci și la Prefectură, Consiliul Județean, ideea de a avea o zonă de servicii publice într-un cartier sau într-o arie a orașului, ușor accesibilă prin transport public, poate părea o idee bună și oportună, astfel încât să nu mai mutăm brașovenii către zona centrală și să aglomerăm traficul, ci să reducem într-o astfel de zonă. Pe de altă parte, parcare subterană. Avem nevoie de parcare în zona Gării. Proiectul pe care îl avem în faza de studiu de fezabilitate arată că o astfel de parcare ar fi o investiție mare, costisitoare. De ce să nu cumpărăm o parcare deja existentă? Doi la mână, flexibilitatea pe care ți o dă un spațiu atât de amplu pentru a gândi tot o grămadă de alte alte funcții.
De pildă, sunt universități care deja s-au anunțat că vin la Brașov și deschid filiale Universitatea de Urbanism și Arhitectură Ion Mincu. În orice discuție de genul acesta suntem întrebați: „Bun, unde putem să ne ținem cursurile? Ne puteți pune la dispoziție niște spații? Ne puteți PUD? Aveți așa ceva?” Un astfel de imobil ar putea să ofere răspuns și pentru astfel de utilizări. Pe de altă parte, toată partea subterană unde a fost un supermarket ar putea să devină și ar putea să fie folosită și pentru producători locali, pentru amenajarea unei piețe. De ce nu? Pentru că are toate funcțiunile și toate toate avizele pentru a avea o astfel de activitate.
Coliban : Am finalizat ultima plată pentru platforma CET
Ovidiu Văcaru: Ce se întâmplă la platforma CET, cumpărată de municipalitate?
Primarul Allen Coliban : Pentru platforma CET am finalizat plata, ultima plată. Suntem în faza în care organizăm procedura de recepție. Va trebui să fim foarte atenți când verificăm inventarul, astfel încât elemente valoroase care vor fi subiectul unei valorificări să nu dispară. Nu doar fierul vechi de pe platformă, acolo sunt acele motoare mari cu abur, acele generatoare, s-ar putea să își găsească o utilizare, dacă nu în România, în spațiul de la est de România, pentru că sunt sunt niște dispozitive, niște utilaje care ar putea să stârnească interesul inginerilor de prin alte părți.
Din acest proces, municipiul ar trebui să câștige câteva milioane de euro. Practic, să recuperăm o parte din investiția făcută și odată ce aducem totul la nivel de teren gata pentru investiții și pentru construcții, ca noi să fim cu un pas mai aproape de atragerea de investitori.
Mai multe detalii despre subiectele care cotează în Brașov, în Interviurile Biz Brașov-”Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”, emisiunea completă realizată la Kroncast Media, în link-ul de mai jos: