Peste 3 decenii de activitate și mii de copii aduși pe lume! Cu asta se mândrește medicul Ioana Tudorache, șefa secției de obstetrică – ginecologie din cadrul Hyperclinicii MedLife Brașov.
Am vrut să aflăm direct de la sursă cum se vede viața „din interior”, așa că ne-am programat o „consultație” de suflet la ea. Când o ai în față pe Ioana Tudorache, e greu să-ți dai seama dacă vorbești cu o mamă, un specialist sau cu un suflet de femeie. Pentru că reușește cumva, prin felul ei de-a fi, să le cuprindă pe toate.
Emoția amintirilor
Cu vocea tremurândă de emoție, începe să povestească despre anii tinereții. Deși a trecut ceva vreme de atunci, perioada studenției la Cluj și cea a rezidențiatului îi sunt la fel de clare în minte, de parcă ar fi fost ieri: „O echipă de profesori cu totul și cu totul deosebiți, care m-au învățat să devin nu doar un medic bun, ci și un coleg bun și un om empatic, care iubește pacientul și dorește să-i dăruiască tot ceea ce e mai bun”, își amintește medicul care, inițial, a pornit pe drumul specializării Boli Infecțioase. Asta până când unul dintre stagiile de pregătire pe care le-a urmat s-a desfășurat într-o maternitate. Din acea clipă, viața ei profesională avea să meargă într-o cu totul altă direcție:
„Realmente m-a fascinat nașterea, acest miracol al vieții și fericirea tuturor în momentul în care se naște un copil. Și, bineînteles, și energia pozitivă care e și pentru tine, ca medic”, descrie dr. Tudorache sentimentele care au determinat-o să aleagă specialitatea de obstetrică-ginecologie.
Apreciază foarte mult la colegi abilitatea lucrului în echipă, care, după părerea ei, este vitală în medicină: „Într-un spital e important sa fie oameni de calitate, pentru că oamenii fac locul, de fapt. Este foarte important cum rezonezi cu medicul la care te duci, acea relație emoțională care se stabilește între pacient și medic, indiferent de specialitate. Suntem o echipă adevărată și mă bucur că am toți acești oameni lângă mine, întrucât contează foarte mult”, accentuează ea.
Totul începe cu o bătaie puternică de inimă
Medicul Ioana Tudorache a pierdut de mult șirul copiilor pe care i-a adus pe lume. Știe sigur că au fost câteva mii, iar ce o fascinează este că unii dintre ei i se întorc acum în cabinet în calitate de… viitoare mămici:
„E minunat sentimentul acesta, care nu există în nicio altă specialitate: după ce ai fost alături de ei 9 luni, după ce participi la acest fenomen al nașterii, care este miraculos, ulterior relația nu se încheie. Ele vin apoi cu copilașii, care sunt din ce în ce mai mari. Ori acum îmi intră în cabinet fetițe ale căror prime clipe de viață au fost în mâna mea iar acum vin, la rândul lor, graviduțe. Și e foarte frumos că nu se termină niciodată relația cu pacienta ta”.
Din păcate însă, lucrurile nu sunt mereu roz. Mai sunt și cazuri în care lacrimile care curg nu sunt de fericire, ci de tristețe sau chiar disperare:
„Am paciente pe care le știu de tinere, au născut cu mine, apoi au venit la controale, apoi… s-au îmbolnăvit. Sunt femei pe care le știu de 25 de ani și cărora le-am văzut și momentele de fericire, dar a trebuit și să le spun, peste ani, că au un tip de cancer și lucrurile astea chiar mă marchează, pentru că din păcate, nu suntem Dumnezeu și nu putem să le rezolvăm chiar pe toate”, mărturisește cu tristețe doctorița. Indiferent de numărul veștilor rele pe care le transmiți de-a lungul carierei, nu ai cum să te obișnuiești cu asta, continuă ea:
„E foarte greu să le spui unor oameni care își așteaptă cu nerăbdare copilul că au apărut probleme și este foarte greu ca ei să înțeleagă și nu întotdeauna poți să le explici de ce se întâmplă asta. E foarte greu să dai vești proaste, cred că e cel mai greu. Pe partea medicală, mai ales atunci când ai o echipă alături, se pot rezolva multe, dar partea emoțională e foarte dificilă.”
Își amintește și acum un astfel de moment. Este cazul unei femei de 40 de ani, aflate la prima sarcină. Deși în seara de dinaintea nașterii, toate testele au arătat că bebelușul este în regulă, ceva îngrozitor s-a întâmplat peste noapte:
„Dimineața, în sala de operație pentru cezariană, în timp ce ne spălam a venit asistenta de pe secție și m-a anunțat că nu-i mai bate inimioara copilașului. A fost dureros, mai ales că nici acum nu știm ce s-a întâmplat, toate erau bune la momentul internării”, își amintește medicul.
Sfaturi, recomandări, proiecte
Ce o îngrijorează acum? Faptul că din ce în ce mai multe cupluri suferă de infertilitate, pe care o vede ca pe o epidemie. Asta în timp ce, odată ce au rămas însărcinate, unele femei aleg să nască acasă, decizia fiindu-le fatală atât lor, cât și pruncilor.
„Este un risc imens, sub nicio formă nu recomand așa ceva! În Olanda, acolo unde se întâmplă asta, lucrurile se desfășoară cu totul altfel, cazurile sunt selecționate cu mare atenție, au moașe foarte bine pregătite, deci nu e o joacă, pentru că nașterea nu înseamnă doar viață, poate însemna și moarte”, avertizează specialista.
Pe de altă parte, Ioana Tudorache se gândește foarte mult în ultima vreme la femeile aflate la menopauză, în ajutorul cărora vrea să vină în scurt timp cu un proiect special gândit pentru ele:
„Se vorbește foarte puțin despre asta în țara noastră, nu există programe de îngrijire a femeilor la menopauză și ele chiar au nevoie de multe lucruri în această perioadă. Așadar, vrem să facem un program multidisciplinar prin intermediul căruia să le consiliem și ajutăm aceste doamne, pentru că ele chiar au probleme și, din păcate, nu prea vorbesc despre asta. Și ar trebui să spună ce le neliniștește și ce probleme au, pentru că aceste probleme se pot remedia”, spune cu convingere medicul, care lucrează acum la crearea unei echipe formate din ginecologi, endocrinologi, cardiologi și psihologi care să sprijine femeile ajunse în această etapă a vieții, la fel de naturală ca oricare alta.
Pe lângă rușine, o mare problemă a doamnelor este lipsa de informare și temerile față de tratamentele hormonale necesare în astfel de momente, spune doctorița: „Menopauza este doar o etapă hormonală, ea poate fi corectată, nu trebuie ca femeile să se lase doborâte. Lumea e speriată, nu vrea tratamente hormonale, dar ele se pot face în condiții de siguranță, evident doar sub strictă supraveghere și în urma unor investigații. Dacă acest declin pe care îl avem la menopauză se corectează, apoi și toate celelalte se corectează din mers”, explică doctorița, conștientă fiind că starea de sănătate a țării depinde de oameni, doar ei vor putea face România bine. Iar primul pas este recunoașterea limitelor. Trebuie să fim conștienți că nu le putem ști pe toate și să învățăm să cerem ajutor. Ori toate acestea au în comun un singur lucru – educația.
„Sistemul educațional românesc acum nu știu ce ar mai putea să facă, îi lipsesc multe inclusiv comparativ cu sistemul educațional vechi românesc. De exemplu, sistemul educațional britanic este foarte diferit, legătura dintre profesor și elev este foarte strânsă acolo, dar în același timp sunt și foarte stricți, disciplinați și corecți. Nu știu la noi ce se întâmplă, dar nu e direcția bună”, spune cu amărăciune medicul, care vorbește în deplină cunoștință de cauză. Fiica ei a studiat în Marea Britanie încă din timpul liceului, acum fiind asistent universitar. Fiul, însă, i-a pășit pe urme și va deveni, la rându-i, medic ginecolog, în România. Își amintește și acum cât de greu i-a fost să se împartă între meseria de medic și cea de mamă, însă cumva a reușit:
„Au înțeles absențele mele de acasă, de la anumite evenimente importante din viața lor, absolviri, schimbări de vacanțe, plecări anulate – au înțeles tot și au fost alături de mine”, spune cu mândrie mama Ioana Tudorache.
Acum, când mai reușește să se rupă câteva zile de la serviciu, doctorița se urcă în primul avion și pornește către noi și noi destinații. I-au rămas la suflet Parisul, Florența și Londra, dar iubește să descopere locuri și oameni noi. În timp ce navighează prin oceanul de nori, Ioana Tudorache visează să se întoarcă într-o țară ca o echipă, în care să ne apreciem și ajutăm unii pe alții, iar fiecare copil pe care îl aduce pe lume să devină, la rându-i, un stâlp de bază al societății, o nouă cărămidă pe care o punem la baza unei lumi mai bune, mai educate, mai empatice.
***
Articolul face parte din campania “Știi un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.
Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.
„Știi un medic bun?”, o campanie MedLife de redescoperire a Încrederii în România.
Un comentariu
Gravida este gravidă, nu graviduță! Parcă văd un chelner tâmpit: avem ciorbiță de purceluș cu cartofiori! Diminutivele tâmpesc!