
Oglindă oglinjoară, cine e cea mai transparentă primărie din țară? Cetățenii au dreptul să știe tot ce fac autoritățile locale pentru că le asigură finanțarea prin taxele și impozitele plătite. Primăriile și consiliile locale trebuie să respecte prevederile legale ce țin de transparență. Publicarea a cât mai multe informații de interes public poate stimula participarea cetățenilor la procesul decizional și poate duce la decizii mai reprezentative pentru orice comunitate locală.
Asociația Funky Citizens a lansat o cercetare pentru a evalua gradul de transparență al primăriilor din România. Indicele Transparenței Locale 2023 este o cercetare inedită prin care se acordă câte un scor individual primăriilor a 50 de localități, pentru care s-a făcut o analiză detaliată. De asemenea, primăriile fiecăreia dintre cele 3.187 unități administrativ teritoriale din România au primit câte un chestionar simplificat. Răspunsurile au alcătuit o analiză cantitativă.
Dintre cele 50 de localități analizate în detaliu, doar 10 (cu Brașovul pe primul loc) au suficiente sisteme de asigurare a transparenței. Cercetarea face parte dintr-un proiect amplu numit REPUBLICA FUNKY- o rețea ai cărei membri își doresc o Românie modernă, europeană, bine guvernată, populată de cât mai mulți cetățeni implicați.
Indicele Transparenței Locale este acea analiză inedită care măsoare gradul în care primăriile respectă obligațiile legale ce țin de transparență. Echipa de cercetători a navigat pe site-urile celor 50 de primării și le-a trimis acestora solicitări de acces la informații de interes public pentru a le evalua transparența la mai puțin de 126 de indicatori grupați în 12 capitole.
Capitolele transparenței
În fruntea punctajelor se află Brașov, Sectorul 6, Sibiu și Iași cu un scor considerabil mai mare decât alte primării, dar nu suficient pentru a afirma deschiderea datelor spre cetățeni.
”Documentele scanate încă sunt o problemă des întâlnită în primării. Răspunsurile la cereri au fost incomplete și de multe ori, în momentul delegării unei solicitări spre un alt organism competent, răspunsul nu a mai apărut. E important, totuși, să menționăm că site-ul primăriei este accesibil pentru informații de interes public și e citizen-friendly, mai ales prin motorul de căutare”, se arată în raportul de analiză.
Iată punctajele obținute de Brașov în urma acestei cercetări:

