
Primarul Brașovului a răspuns, în exclusivitate pentru Interviurile Biz Brașov, în emisiunea „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”, celor mai arzătoare probleme cu care se confruntă brașovenii în acest moment. De la lipsa de astivitate a Poliției Locale, la ce se întâmplă cu Cetatea Brașovului după ce a fost dată în administrare municipalității sau când vor apărea parcurile promise în Brașov ori de ce nu funcționează eco-insulele de colectare a deșeurilor menajere.
Exclusiv Biz Brașov, „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”
Ovidiu Văcaru: De ce a fost deschisă discuția despre reconversia Pieței Sfatului? Ce nevoie este să fie schimbat ceva acolo?
Allen Coliban : ”De ce s-a deschis discuția aceasta? Pentru că a apărut, cred, dinspre mediul arhitecților și luând în calcul faptul că s-au împlinit 36 de ani de când a fost modificată ultima data. 36 de ani de când nu s-a mai intervenit pe această zonă. E un subiect care a fost și tema unei cercetări sociologice organizate de Ordinul Arhitecților, undeva în anul 2020, când au fost întrebați brașovenii ce-și doresc de la Piața Sfatului, cum și ar dori o reconversie, dacă ar trebui sau nu să mai găzduiască evenimente mari precum Cerbul de Aur etc. Toate concluziile acelui studiu au stat la baza temei de proiectare pentru concursul de soluții, concurs organizat de Ordinul Arhitecților din România, care este entitatea cu cea mai mare credibilitate și cu cea mai cea mai competentă să facă un astfel de concurs. Un concurs international, cu un juriu internațional Și avem, iată, o soluție furnizată de unul dintre cele mai premiate studiouri de arhitectură din România.
Au fost opinii care au spus: eu nu am nicio problemă să eliminăm fântâna de acolo. Sunt dezbateri de care avem nevoie, cu care nu suntem obișnuiți, cu care e important să ne obișnuim și care, la final să se adauge, pe de o parte, nevoilor brașovenilor, să fie clar exprimate într-o astfel de discuție, pe de altă parte, argumentele și soluțiile tehnice din partea proiectanților.
Cred că în spațiul public este și foarte mult zgomot și foarte multă manipulare. Pentru că, să văd un consilier local care plânge cu lacrimi de crocodil că această fântână e cel mai important punct pentru noiembrie 87 sau pentru decembrie 89 în Brașov sau pentru alte evenimente de genul ăsta. Sunt manipulări pe emoție și pe alte criterii. Doar că în într o astfel de situație important nu este ca politicul să vorbească, ci cetatea, Cetățenii și experții-experți care vor fi datori să convingă cât mai mulți cetățeni și să obțină avizele necesare pentru ceea ce propun, iar la final, studiul de fezabilitate va fi subiectul unui vot în Consiliul Local.

Scaunele care apar în proiect- a spus-o și arhitectul care a propus soluția aceasta-este genul de abordare care a fost încercată și în alte orașe. Probabil că vor dispărea un număr de scaune la început, dar totul până la un punct, la care vor deveni neatractive. De obicei, o astfel de abordare este bugetată. În consecință, îți gestionezi, gândești un stoc mai mare, astfel încât să poți să completezi și să includă pierderile. Asta în paralel cu o activitate de supraveghere și de de intervenție din partea Poliției Locale, care trebuie să fie una susținută. Pe de altă parte, uitați-vă în centru: avem mobilier, avem mese, scaune, avem umbrele. Nu au dispărut , multe dintre ele rămân și peste noapte în spațiul public, nu dispar peste noapte.
Eu cred că este un test și este și un mod de a ne obișnui cu civilizația dusă la un alt nivel și un mod în care să înțelegem că piața asta este a noastră, a brașovenilor, că acele scaune sunt în folosul nostru și sunt gratuite. Nu trebuie să plătești o apă sau un suc ca să zăbovești, să poți să stai în Piața Sfatului și cred că vor fi apreciate și chiar păzite de către cetățeni. Poți să- ți iei un scaun, să-l amplasezi cum vrei în perimetrul pieței și, din fericire, avem și soluții inovative. Am lansat a treia ediție a programului Generația text. Pot fi gândite dispozitive care, în momentul în care părăsești perimetrul pieței, să înceapă să fluiere o alarmă sau să pui chiar un GPS, dar sper să nu ajungem acolo totuși”.
Ovidiu Văcaru : Cetățenii se plâng că sunt probleme cu eco-insulele instalate în Brașov. Când funcționează, când nu funcționează. Ce se întâmplă?
Allen Coliban: „Da. Sunt probleme, nici nu avea cum să nu fie la începutul unei astfel de tranziții. Lucrăm la rezolvarea lor în comun cu salubriștii și cu echipa din Primărie. Mentenanță, reparații acolo unde sunt ușile forțate, înlocuire acolo unde camerele sunt vandalizate. Într adevăr, pare că investițiile acestea noi stârnesc furia unui anumit segment de populație. Nu-mi explic această reacție. Dar folosim teoria geamurilor sparte: le reparăm, le refacem, trebuie să le dăm funcționale la dispoziția celor care vor să facă acest efort și va trebui să facem cu toții efortul de colectare separată.

Există probleme punctuale la câteva dintre aceste eco-insule. În primul rând, modelul acesta pe care l-am amplasat în primă fază este un model sensibil la planeitate, pentru că are cântar integrat și pentru că în momentul în care nu este o suprafață perfect plană, ajung să nu se mai deschidă anumite guri și să apară probleme de funcționare. E o problemă pe care o cunosc furnizorii și au termen de remediere. Pe de altă parte, celelalte 275 plus 69 care vor fi livrate curând din fonduri europene, vor fi contractate de către Ministerul Mediului. Asta înseamnă că atât fiabilitatea lor, cât și problemele de operare vor fi comune la nivelul tuturor orașelor. Nu își vor permite să achiziționeze niște console care nu sunt fiabile.
Este vorba de grad de civilizație, pe de altă parte de proiectarea unei infrastructuri care să fie împotriva vandalismului”.
Ovidiu Văcaru : Strada Sforii-sunteți primar de doi ani și jumătate. Este acolo ca la biserică, pictat, noroc că nu are tavan.
Allen Coliban : „Este. Fundația pentru Monumente a făcut toate demersurile premergătoare reabilitării. Avem 17 proprietari care trebuie să și dea acordul pentru renovarea acestor fațade, acestor elemente de fațade. La nivel de municipiu, prin votul Consiliului Local trebuie să preluăm patru dintre imobile care sunt proprietatea municipiului și după aceea vom putea merge mai departe cu includerea în programul de reabilitare. Vara asta ar trebui să fie refăcută în paralel cu o monitorizare mai bună a zonei.

Acele camere pe care le avem la capetele străzii Sforii trebuie să fie funcționale și să avem dispeceratul Poliției Locale și polițiștii care intervin pentru că un act de vandalism împotriva unui monument este o faptă penală, consecințele sunt grave. E de ajuns să facem plângerile, să identificăm una, două, trei persoane care fac aceste lucruri. Sunt convins că problema cu vandalismul în întregul oraș va scădea. Încă din vara aceasta, în funcție de o prioritizare și de un dialog pe care-l avem și cu Poliția Locală și Poliția Națională. vor fi montate la intrările din oraș primele camere de luat vederi. Există o planificare pe amplasamentele.
Poliția Rutieră ne-a cerut acest lucru, să avem o monitorizare pe intrările din oraș și pe intersecțiile principale. După care vor fi camere amplasate în tot orașul”.
Mai multe detalii, în Interviurile Biz Brașov, ”Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”, emisiunea completă în link-ul de mai jos