
Primarul Brașovului a răspuns, în exclusivitate pentru Interviurile Biz Brașov, în emisiunea „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”, celor mai arzătoare probleme cu care se confruntă brașovenii în acest moment. De la lipsa de activitate a Poliției Locale, la ce se întâmplă cu Cetatea Brașovului după ce a fost dată în administrare municipalității sau când vor apărea parcurile promise în Brașov ori de ce nu funcționează eco-insulele de colectare a deșeurilor menajere.
Exclusiv la Interviurile Biz Brașov- „Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”
Ovidiu Văcaru: L-ați demis pe șeful Poliției Locale Brașov, Nicolae Aldea. Credeți că de acum polițiștii locali își vor face treaba mai bine ?
Primarul Allen Coliban: Poliția Locală trece printr-un proces de restructurare și de doi ani de regândire a performanței și a felului în care solicităm această performanță. Am schimbat modul în care s-au făcut evaluările. Am luat în calcul absolut toate plângerile, toate problemele semnalate de cetățeni. Felul în care se răspunde la aceste probleme și ele au constituit baza evaluării performanței directorului Poliției Locale, care se află acum în perioada de preaviz, în ultimele 30 de zile. Am semnat dispoziția de eliberare din funcție. Și mă bucur că am reușit să aduc în echipă un om cu foarte mare experiență și cu multe aprecieri pentru activitatea desfășurată în cadrul Poliției Naționale. Domnul Liviu Pampu Romanescu a fost inspector șef al Inspectoratului de Poliție din Covasna și deja colaborând de mai bine de o lună, multe lucruri le-a constatat chiar dumnealui, luând la puricat proceduri interne, modul în care se face delegarea pe ture, felul în care sunt instruiți sau mai exact, lipsa instruirii polițiștilor la intrarea în tură. Multe lucruri de bază care țin de organizarea unei poliții care nu sunt respectate în situația Poliției Locale Brașov. Am avut, de altfel, săptămâna trecută o întâlnire cu absolut toți polițiștii locali. Au fost convocați la Sala Patria, în prezența domnului Liviu Pampu Romanescu, la o discuție, un dialog benefic, deschis, în care fiecare a putut să semnaleze și să își spună oful. Foarte multe probleme care au venit într-o astfel de întâlnire din partea polițiștilor locali. Țin de management și de felul în care managementul acesta este eficient și urmărește problemele orașului și rezolvarea lor.
Vă dau un exemplu în rezolvarea petițiilor. Există un termen impus de lege În momentul în care ai depășit termenul acesta ca polițist, ca poliție locală, ai o problemă cu legea. În cazul Poliției locale nu exista urmărire pe acest termen. Existau foarte multe depășiri de termen. M-am uitat inclusiv pe datele care ajung la noi în dispeceratul Primăriei, situații care sunt semnalate de cetățeni care un sfert dintre ele aveau depășiri de mai mult de 30 de zile în rezolvare, majoritatea situațiilor erau de genul : „mi-a parcat o mașină, mi-a blocat intrarea în curte”. Ori nu poți să stai 30 de zile să rezolvi o astfel de sesizare. Și exemplele sunt numeroase.

Eu cred că există un potențial foarte mare de îmbunătățire a activității și a performanței poliției locale și mă aștept să văd în cel mai scurt timp.
Apropo de ce vom vedea cu toții (în activitatea Poliției Locale n.r.) inclusiv discuțiile pe care le-am avut în ultimele luni. Fac ședințe săptămânale cu președinți de asociații din diverse cartiere. Foarte multe probleme sunt semnalate în privința colaborării cu și în privința reacției și poliției locale sunt semnalate în aceste întâlniri. Sunt convins că vom vedea îmbunătățiri. Nu vă pot da luna viitoare situația sesizărilor și a problemelor și a gradului de rezolvare și comparativ cu luna aceasta și haideți să urmărim treaba aceasta pe un univers mai lung de timp, pe șase luni. Nu putem ignora aparenta lipsă din spațiul public a Poliției Locale când vine, când vin probleme precum situația cerșetorilor din centru și altele. Disciplina în construcții e o paletă largă, de asemenea.
Îi mulțumesc domnului Liviu Pampu Romanescu pentru curajul de a de a veni în echipă și de a-și asuma această misiune, de a pune lucrurile în ordine, dar poziția din care face acest lucru este cea de consilier personal al primarului. Legea îmi dă dreptul la un număr de consilieri la cabinetul primarului. Am norocul să-l am pe dumnealui parte din echipă și totodată să văd ce înseamnă de fapt să faci management pe poliție locală și să ai niște criterii, niște metode prin care să urmărești aceste lucruri. Din experiența pe care dumnealui o pune în slujba comunității și în sfătuirea pe care mi-o mi o oferă, pot să spun că lucrurile sunt mai clare cu privire la ce anume ar trebui îmbunătățit și în ce ordine.
Vreau să vă spun că nu domnul Liviu Pampu Romanescu este acum răspunzător de activitatea Poliției Locale și de performanță, ci oamenii care ocupă acele funcții în cadrul Poliției Locale în perioada în care vom avea nevoie de un interimar. Intenția mea este să promovez din cadrul Poliției Locale pe cineva care să preia aceste sarcini.

Ovidiu Văcaru: Cetatea Brașovului a intrat în patrimonial municipiului Brașov. Ce se întâmplă mai departe?
Allen Coliban: Cred că e un moment în care putem, putem să adresăm mulțumiri tuturor celor care s-au implicat și mă bucur că am găsit suficientă înțelepciune și la nivel guvernamental. Mă bucur că am avut un dialog și un dialog orientat spre soluții cu Ministerul de Finanțe și cu domnul ministru Cîciu. Mă bucur că de la nivel de factori politici locali am avut susținere și din partea Consiliului Județean și totodată am deschis perspectiva unei colaborări cu Muzeul de Istorie. Consider că toate aceste lucruri sunt lucruri normale și revenirea aceasta la normalitate a dus la rezultatul așteptat de brașoveni, iar cea mai mare mulțumire și am cea mai mare satisfacție cred că ar trebui să o aibă brașovenii, tocmai pentru că implicarea lor directă și glasul lor, chiar și într o formă de de semnături puse pe o petiție online, a fost cel care a cântărit decisiv.
Gândiți-vă doar că la începutul acestui an era o luptă între Ministerul de Interne și Ministerul Educației, luptă care nu a mai existat ulterior și, iată, într un timp rezonabil, Cetatea a revenit, a ajuns la Brașov.
Acum, facem în primul rând toată expertiza necesară deschiderii porților, pentru că este un monument care a zăcut în paragină prea mult timp și avem nevoie să înțelegem ce anume ar trebui să izolăm și să separăm ca zone, astfel încât să putem să o deschidem circuitului turistic și vizitării. Avem bani în acest an și pentru lucrările de punere în siguranță. Deci avem un milion și jumătate de lei pentru studii și pentru lucrări. Sper să facem toate aceste lucruri în paralel cu deschiderea pentru public, dacă într-adevăr expertiza ne va permite acest lucru. Există o expertiză făcută în ultimii ani și pe care trebuie să o actualizăm și sper să o avem gata în maxim două luni de zile.
Nici măcar nu a fost finalizat procesul de predare-primire. Înțeleg că și acesta va dura între o lună și două. În paralel, noi finalizăm partea de contract cu expertiza aceasta.
Legislația din România, presupune că orice lucrare trebuie să aibă la bază documentație tehnică. Orice documentație tehnică trebuie făcută de un expert, un expert pe care trebuie să îl contractezi. Ajungi la tot ciclul acesta de licitație, derulare de contract, dar deja suntem cu licitația. La final am semnat contractul pentru expertiză, maxim două luni de zile. E o nouă lucrare tehnică, o analiză tehnică pe care sunt convins că nici nici proiectantul nu își permite, nici expertul nu își permite să o tărăgăneze. Intenția mea este în acest an să putem deschide porțile măcar pentru vizitare.
Este un imobil în care nici dumneavoastră, nici eu nu am mai intrat de 10 ani de zile. Habar nu am ce găsim în interior. După ce vom putea deschide porțile și oficial- parte din procesul de predare primire- vom ști mai bine exact cum arată acest imobil.
Vrem în primul rând să o redăm circuitului. Brașoveanul tânăr sau bătrân să poată să facă o plimbare până la Cetate și să o viziteze, așa cum au făcut atâția dintre noi de-a lungul timpului. Pe de altă parte, va trebui să vedem ce lucrări sunt necesare la interior pentru spațiile care erau Sala Armurilor, fosta cofetărie și așa mai departe, iar pe acestea să le redăm circuitului turistic. Un spațiu în care să poți să organizezi evenimente, un spațiu în care să poți să mănânci o prăjitură, să bei un suc.
Sunt funcțiuni de care Cetatea ar avea nevoie și cred că e normal să continuăm direcția aceasta. Pe de altă parte, discuția e deschisă, legată de nevoia de spații expoziționale, de spații de evenimente, dicuție care este una la fel de importantă.
Uitați-vă la Apollonia și gândiți-vă care era perspectiva acum 3 ani de zile pentru acest imobil și care este acum. A devenit un centru cultural de prim rang și o destinație pentru foarte mulți brașoveni.

În primul rând, în Cetate pot avea loc evenimente culturale, evenimente cultural educative. Putem avea foarte bine lecții de istorie pentru elevi brașoveni, putem avea în colaborare cu Muzeul de Istorie, expoziții temporare. Dar până nu terminăm expertizele și nu deschidem poarta să vedem și cum arată pe interior, nu pot să vă spun decât intențiile de la ora actuală, ceea ce mi se pare normal.
Despre zona din jurul Cetății, avem un studiu de fezabilitate în lucru care abordează o zonă mai amplă, zona întregului deal, cu toate căile de acces, inclusiv dinspre Cuza Vodă și Avram Iancu, o zonă pe care o vom transforma într un parc.
Deci vizăm amenajarea unui parc. Am avansat cu proiectul acesta și este chiar pe lista proiectelor pe care le vom trimite spre finanțare în Programul Operațional Regional, deci pe fonduri europene. În acei bani pe care-i avem pre-alocați către cel mai avansat dintre parcurile pe care la care lucrăm pentru Brașov. Vor fi probabil lansate apelurile în luna septembrie. Până atunci noi lucrăm la documentație.
Unde ați văzut, apropo de așteptările astea nerealiste pe care le are o parte din electorat și care sunt absolut normale dintr-o altă perspectivă, după ani și ani vrem să avem parcurile astea mâine, dacă s ar putea. Unde am văzut în România? Unde ați văzut în România lucrurile făcute într un ritm mai rapid decât al brașovenilor și al Brașovului? Vorbim de doi ani jumate în care a trebuit să începem cu o analiză pe oportunitate, pentru că este primul pas care permite exproprieri pentru alte parcuri. O analiză care ne-a arătat unde anume și care ar trebui să fie prin priority, proiectele prioritare în care investim, după care am intrat în acest ciclu de pregătit documentații tehnice fără de care nu putem începe munca, nu putem începe lucru, nu avem acest studiu de fezabilitate și va fi cel mai probabil subiectul unei prezentări publice sau al unei dezbateri în următoarele săptămâni.
Mai multe detalii despre parcurile din Brașov, asfaltări și multe altele, în Interviurile Biz Brașov-”Vorbe sau Fapte cu Ovidiu Văcaru”, emisiunea completă în link-ul de mai jos