Una dintre întâlnirile-cheie ale regelui Charles al III-lea în România a fost cea de vineri de la Valea Zălanului (Zalánpatak) cu contele Tibor Kálnoky. Acolo, la domeniul cumpărat de suveranul britanic în inima regiunii locuite de secui, regele a fost întâmpinat de conte și de soția acestuia, Anna.
Dar cine este contele Tibor Kálnoky?
The Times scrie că Tibor Kálnoky, descendentul unei familii nobiliare din Transilvania, este prieten cu regele Charles și i-a inspirat acestuia dragostea pentru România.
Tibor Kálnoky a crescut în vestul Europei, alături de familia sa, și s-a întors în România în timpul comunismului pentru o vizită alături de tatăl său, după cum relatează într-o postare pe site-ul domeniului pe care îl deține în Transilvania.
”Suntem în septembrie 1987, când Tibor, de douăzeci și unu de ani, și tatăl, acestuia Kálnoky Farkas, vizitează cu o mașină veche domeniile străvechi ale familiei. Călătoria a fost un moment de cotitură în viața tânărului conte, care ulterior a devenit cunoscut ca prieten al Prințului Charles de Wales. În 1995 s-a căsătorit printre pereții castelului vechi din sec. XVII, din căsnicie s-au născut trei băieți”, scrie în prezentare.
Acum, el deține Castelul Micloșoara din satul covăsnean Micloșoara, pe care l-a transformat într-un domeniu turistic. Aflat la 40 km de Brașov, construcția domeniului a început în anul 1648.
Destinația principală a fost cea de conac de vânătoare, însă în perioada comunistă a fost naționalizat și modificat pentru a funcționa drept cămin cultural. Abandonat de autorități, el s-a degradat continuu.
După Revoluția din decembrie 1989, contele Tibor Kálnoky, a 25-a generație din această familie istorică ce fusese exilată în Vest, a decis să se stabilească în țară, deși fusese născut în occident.
Acum, castelul adăpostește și Muzeul Vieții Transilvănene. El arată ce însemna viața nobililor din zonă prin obiectele recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de familia Kálnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă, sau chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms.
Fundația Kálnoky și-a propus acum fondarea unui muzeu care să prezinte cultura materială a burgheziei și a nobilimii secolelor anterioare în zona Transilvaniei. Astfel, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2017 s-a desfășurat proiectul „Inițiativă de patrimoniu – Muzeul vieții transilvănene”, finanțat de către Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României. Inițiatorul proiectului este Fundația Kálnoky, în parteneriat cu INTBAU Scandinavia.
”Pentru mine este foarte important pentru că familia mea a fost aici timp de 800 de ani şi mereu am avut o lege în familie. Acum 300 de ani, când primii membri ai familiei au plecat în vest şi s-au căsătorit cu membri ai famililor regale, de atunci a fost instituită această regulă ca unul dintre noi să rămână aici, pentru că asta este casa noastră, de aici ne tragem. Aşa că asta a fost foarte important din punct de vedere al familiei şi imediat ce a fost posibil cineva trebuia să se întoarcă şi să ducă mai departe istoria familei”, a declarat contele Tibor Kálnoky într-un interviu pentru Digi24.
Cine este românca misterioasă care l-a convins pe regele Charles să-și cumpere casa de la Viscri
Cu mulți ani în urmă, regele Charles a făcut o vizită în țara noastră și a fost profund impresionat de frumusețile ascunse ale României. În timpul acelei vizite, a avut o întâlnire și cu Caroline Fernolend, în vârstă de 59 de ani, care este directoarea executivă și vicepreședintă a Fundației Mihai Eminescu Trust.
Caroline Fernolend a fost cea care i-a prezentat Regelui Charles al III-lea satul Viscri, în care ulterior acesta și-a achiziționat o casă. Monarhul britanic are obiceiul de a veni în România ori de câte ori are ocazia și, desigur, nu uită să o întâlnească pe Caroline Fernolend, care l-a însoțit în numeroase călătorii prin satele din Transilvania.
”Sunt născută, crescută și trăiesc la Viscri, stămoşii mei au venit aici din 1842 și de atunci contribuie la dezvoltarea acestei zone. Satul Viscri era pe lista celor 6000 de sate pe care Ceuşescu voia să le sistemetizeze, să le distrugă”, a povestit Caroline Fernolend. Acest lucru, că aceste valori rurale autentice sunt apreciate de Alteţa Sa Regală le dă o valoare şi încredere şi altora să investeasc în proiecte de dezvoltare în mediul rural. Eu cred că aceasta a fost contribuţia cea mai mare a Alteţei Sale Regale, de a ne deschide ochii tuturor că valorile adevărate sunt în mediul rural”, a mai declarat femeia care l-a convins pe monarhul britanic să achiziționeze casa de vacanță din Viscri.
Pe parcursul timpului, suveranul și-a mai cumpărat și alte proprietăți în țara noastră. Printre acestea se numără Conacul Apafi din Mălâncrav, județul Sibiu, patru proprietăți în Valea Zălanului, județul Covasna, precum și alte patru în satul Breb din județul Maramureș.
Un comentariu
Se gaseste cineva in tara aceasta care sa il invite pe rege sa viziteze manastirile din Moldova unde este atata frumusete si pace si in apropiere se poate locui, sau pe Cheile BIcazului sau in Delta Dunarii. Este vorba despre frumoasa noastra Romanie, nu doar despre Transilvania sau despre vreun tinut secuiesc, etc.