
Anul trecut, Consiliul Local a votat, cu mare greutate și multă gălăgie din partea alianței PNL-PSD „Ghidul de finanțare al Proiectelor Culturale” din Brașov. Executivul (primarul Allen Coliban și viceprimarul Flavia Boghiu) au prezentat ghidul ca pe un mecanism care să permită ca finanțările proiectelor culturale să fie făcute corect, în baza evaluarilor făcute de 4 specialiști independenți, din domeniu. La acel moment, întrebările cel mai des adresate de alianța PNL-PSD executivului au fost: Cine sunt cei care evaluează proiectele? De ce nu sunt din Consiliul Local? Ca urmare, consilierii „alianței” au propus și aprobat un amendament care prevedea că, pe lângă cei 4 specialiști din cultură, în comisia de evaluare să mai fie și 3 reprezentanți din Consiliul Local. La acel moment nu era foarte clar ce beneficiu ar putea aduce un consilier local fără experiență în cultură, într-o comisie de evaluare a unor proiecte… culturale.
Persoanele desemnate de Consiliul Local pentru a fi membri în comisia de evaluare a proiectelor culturale în anul 2023 au fost consilierul local PSD Alexandra Crivineanu, consilierul local Cătălin Anton și viceprimarul Flavia Boghiu.
Evaluare cu… cântec?
Astfel încât, 7 oameni au evaluat în acest an cele 61 de proiecte culturale care au fost depuse la primărie, pentru a obține finanțare. 4 dintre evaluatori au fost specialiști, iar ceilalți 3 au fost aleșii brașovenilor, Crivineanu, Anton și Boghiu.
Conform OG 51, evaluatorii proiectelor „pot fi plătiți”, dacă nu fac parte din autoritatea care aprobă proiectele. Astfel încât, cei 4 specialiști în cultură primesc bani pentru activitatea de evaluare, viceprimarul Flavia Boghiu iese din schemă pentru că este parte a autorității finanțatoare și în mod normal, nici Crivinenau și Anton nu ar avea dreptul legal să ia bani, pentru că ei (Consiliul Local) au fost cei care au decis înființarea acestor poziții de „evaluator politruc”. Iar conform codului administrativ, persoana care a votat pentru apariția politrucilor în comisiile de evaluare „are obligația să se abțină de la actul administrativ care îi aduce folos material”. Din prevederile codului administrativ reiese, așadar, că cei doi consilieri locali care au votat apariția funcțiilor pe care sunt, nu ar putea să ceară bani pentru poziția pe care ei au înființat-o.
Dar, și Crivineanu și Anton au depus cereri la primărie pentru a fi plătiți ca și membri ai comisiei de evaluare. Câte 300 de lei pentru fiecare proiect, adică peste 18.000 de lei pentru fiecare dintre ei. De remarcat este că cei doi nu au niciun fel de expertiză culturală ( cu excepția, poate, a pasiunii pentru actul cultural), pentru că Alexandra Crivineanu lucrează în marketing, iar Cătălin Anton este pensionar MApN, cu o pensie specială de 110.000 lei net anual. Mai mult, domnul consilier local apare pe website-ul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor ca director (șef peste monumentele și cimitirele eroilor și ale eroilor necunoscuți).
Cum s-ar spune, „au votat bine!”


Un comentariu
Si PROSTI CARE RIDIC MANA AU DREPTUL LA RECOMPENSE.