
Elena Buga, directorul general al RIAL SRL, compania aflată în proprietatea municipalității a făcut, săptămâna trecută, o plângere la Direcția Națională Anticorupție împotriva fostelor conduceri ale societății, precum și împotriva personalului direct implicat în executarea contractelor de execuție lucrări încheiate cu Borsim Bodrean SRL de către RIAL SRL în perioada 2020-2022. Buga acuză că încheierea contractelor respective s-a făcut prin abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, înșălăciune și trafic de influență. Aceasta susține că suspiciunile au fost denunțate de angajații societății, care au remarcat că pentru munca lor erau plătiți și angajați de la firma din Codlea, deși aceștia nu se prezentau la lucrări sau făceau doar prezența, fără a munci efectiv.
Acte adiționale falsificate
Primul contract încheiat cu firma Borsim Bordean SRL datează din 22 august 2019. Conducerea RIAL a subcontractat firmei amintite lucrări la Colegiul național Unirea, acestea constând în reparatii fațade principale (b-dul Eroilor) și curatare, infoliere, decopertare, aplicare tencuiala la fatada si elemente decorative, refacere spaleti, elemente decorative nuturi si encadramente, aplicat tinci/driscuire etc.
Conducerea RIAL SRL motiva încheierea acestui contract prin faptul că firma nu deține tehnologiile și personalul necesar pentru realizarea la timp a lucrărilor amintite
„Urmare atribuirii contractului catre societatea BORSIM BORDEAN S.R.L., lucrarile astfel contractate, s-au ridicat la suma de 93.922,50 lei fara TVA, cu termen de executie: 15.09.2020. Asa cum se poate observa si din probele pe care intelegem a le inainta in dovedirea prezentei, la data de 09.09.2020 a fost intocmita situatia de lucrari Restaurare Fatada a Colegiului Unirea, Situatie de lucrari asupra careia s-au facut modificari (a fost modificata data de 09.09.2020 in 09.10.2020) pentru a coincide cu data de 09.10.2020, data la care se efectua in ,,concret” receptia lucrarilor contractate. Pe baza situatiilor de lucrari astfel modificate, a fost intocmita factura fiscala nr. 1141/09.10.2020 pentru suma de 90.569,11 lei (fara TVA) – 107.777,24 lei cu TVA, achitata de catre Rial SRL la data de 24.12.2020 cu OP nr. 1250. Insa, potrivit Actului Aditional nr. 1 la Contractul de executie lucrari nr. 5731/24.08.2020, lucrarile contractate nu au fost finalizate la termenul stabilit, fiind astfel necesara prelungirea acestuia pana la data de 15.11.2020.
Ca atare, nu stim in ce temei legal au fost intocmite Situatia de lucrari din 09.09.2020 (modificata cu data de 09.10.2020) si confirmata de beneficiar Rial SRL prin Ing. Clinciu Ciprian, cu proces verbal receptie cantitativa si calitativa a lucrarilor ce au facut obiectul contractului de executie lucrari nr. 5731/24.08.2020, daca la data de 20.10.2020 a fost necesara prelungirea contractului pana la data de 15.11.2020, fara a mai fi executate alte lucrari, neexistand alte situatii de lucrari sau procese verbale de receptie a lucrarilor.
Ca atare, din documentele existente reiese faptul ca lucrarile nu au fost executate in termenul contractual: 15.09.2020, fiind astfel necesara intocmirea, in fals, a actului aditional de prelungire a contractului, pentru a crea certitudinea ca lucrarile au fost executate in termen, insa actul aditional a fost intocmit dupa receptionarea lucrarilor”, se arată în plângerea făcută de Elena Buga.
Contracte încheiate după ce lucrările au fost recepționate
Anul trecut, pe 19 septembrie, între RIAL SRL și Borsim Bordean se încheiau trei contracte de lucrări care vizau lucrări de reparații la Colegiul Național Aprily Lajos (două contracte) și la creșele 1, 2 și 8. Interesant este că aceste contracte s-au încheiat înainte ca lucrările să fie achiziționate prin SICAP de către RIAL SRL. Mai mult, unul dintre ele, care viza creșele, nici nu a fost supus achiziției prin SICAP.
Astfel, contractul 5723, încheiat pe 19.09.2022, cu lucrări achiziționate prin SICAP abia pe 27 septembrie (adică după 8 zile) era recepționat pe 29 septembrie, după doar două zile, deci, valoarea lucrărilor fiind de 16.660 lei. Lucrările executate îm baza contractului 5725 au fost recepționate chiar și înaite de achiziția lucrărilor pe SICAP, în 21 septembrie. RIAL a cumpărat lucrările Borsim Bordean de pe SICAP pe 27 septembrie, adică după ce acestea au fost deja recepționate.
Interesant e cazul creșelor. Aici RIAL nici nu avea dreptul să subcontracteze lucrări unei firme private, având în vedere că lucrările au fost atribuite prin Hotărâre de Consiliu Local. Totuși, după ce lucrările de reparații creșe au fost realizate de angajații RIAL și recepționate în luna august 2022, în 19 septembrie, între RIAL și Borsim Bordean se încheie un contract pentru lucrări de reparații la trei creșe, care vizează lucrări de zugrăveli lavabile, inclusiv amorsă. După doar două zile, se încheie un proces verbal de recepție a lucrărilor, suma facturată fiind de 18.971,69 lei pentru cele trei creșe, în condițiile în care RIAL încasase de la municipalitate circa 48.000 de lei pentru efectuarea lucrărilor de reparații. mai exact, Borsim Bordean a încasat niște bani pentru niște lucrări făcute de altcineva cu o lună înainte.
Interesant este că directorul general al RIAL SRL la acea dată, Sorin Jula, nu a aprobat referatul de necesitate pentru încheierea acestor contracte, el fiind argumentat și justificat de către adjunctul Ciprian Clinciu, cel care obișnuiește, după cum a scris BizBrașov, să foloseascxă angajații și resursele companiei în interes propriu.
Schelă contractată la 4 lei/mp, plătită cu 170 de lei/mp
RIAL SRL este o companie care se ocupă și de construcții, dar care nu deține schele. Din acest motiv, a fost nevoie de încheierea unui contract prin care închiria schelele de la firma borsim Bordean
„La data de 16.11.2020, a fost incheiat contractul de inchiriere nr. 8083, ce a avut drept obiect: inchirierea unui sistem de schele pentru fatada bloc, pentru o suprafata de 2500 mp. Pretul chiriei este de 4,87 lei/mp/luna iar pretul stabilit pentru montarea/demontarea acestora in/de la locatia din Aleea Constructorilor nr. 1 este de 7,3 lei/mp, pretul montajului fiind separat de contravaloarea chiriei”, se arată în plângerea depusă de Elena Buga la DNA.
Nici în acest caz, nu exista un referat de necesitate din partea Serviciului Tehnic, care sa justifice incheierea unui astfel de contract.
De asemenea, nu este precizat termenul la care se raporteaza durata de valabilitate a contractului, ci doar se precizeaza că „Bunurile se inchiriaza pentru perioada necesara executarii lucrarilor, cu incepere de la data semnarii procesului verbal de predare-primire”.
Totuși, în contract se precizează că incetarea acestuia intervine, printre altele, la expirarea termenului prevazut la pct. 2.1. din contract, termen care nu există, însă.
Astfel, in data de 28.12.2020 a fost intocmit un proces-verbal la Situatia de lucrari fn/28.12.2020, din care rezulta faptul ca Beneficiarul – RIAL SRL, confirma asamblarea (executia) schelei fixe aceasta corespunzand scopului pentru care a fost solicitata montarea. Nu este precizat scopul montării acestei schele, dar prețul montajului este prevăzut clar – 1058,40 mp schela montata x19,47 lei/mp = 20.607,05 lei fara TVA (adică de două ori și ceva mai mult, având în vedere că în contract se preciza suma de 7,3 lei). Potrivit Elenei Buga, situația este confirmată de semnătura unui inginer din cadrul RIAL SRL, pe numele său Ciprian Clinciu. Mai târziu, acesta avea să dea concurs pentru postul de director general adjunct și chiar să îl câștige.
Ca găinăria să fie completă, ulterior s-a constat că pentru inchirierea Schela de Fatade pentru 1058,40 mp pe o perioada de 24 de zile chiria este calculata la 171,81 lei/mp fata de 4,87 lei/mp/zi, conform contract. Revenim: În contract se vorbește de o chirie de 4,87 lei/mp, iar la facturare ajunge suma de 171,81 lei/mp. Adică de 35 de ori mai mult.
RIAL vrea peste 2,2 milioane de lei de la fostul director
În 11 august 2021, administratorii societății au adoptat o hotărâre prin care se constată prejudicierea societății de către fostul director general al companiei cu 2,208 milioane de lei, reprezentând lucrări executate la Colegiul Unirea fără a avea un contract în valoare de 819.000 de lei și contracte de prestări servicii (subcontractări) de 1,389 milioane de lei. Noua conducere dorește să se constituie parte civilă și să recupereze suma amintită.
Borsim Bordean, acuzată de evaziune fiscală
Compania Borsim Bordean este deșinută de Petru Simion Bordean, un om de afaceri din Codlea. Acesta, alături de Ioan Avram Bordean, a fost trimis în judecată luna trecută pentru evaziune fiscală.
În aceste condiții, conducerea RIAL a solicitat DNA să verifice situația contractelor încheiate cu fostele conduceri ale societății controlate de municipalitate.
2 comentarii
Bineeeee…Jos mafia
Poate ca ar trebui sa verifice DNAul și contractele încheiate de Rial de când este doamna Buga in funcție!