
În cazul persoanelor vulnerabile ce îndeplinesc condițiile pentru a primi ajutorul pentru încălzirea locuinței, reabilitarea termică a acesteia se face gratuit de-acum, potrivit unei ordonanțe de urgență publicate vineri în Monitorul Oficial. Practic, beneficiarii de ajutor de încălzire se alătură altor categorii de persoane ce beneficiază de mai multă vreme de gratuitate la reabilitarea termică a locuinței, printre care și persoanele cu handicap, veteranii de război sau pensionarii cu venituri mici.
Scopul OUG 44/2023, aplicabilă deja din 26 mai, este stabilirea unor măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor de infrastructură finanțate din fonduri externe nerambursabile, dar și modificarea unor acte normative, printre care și a OUG nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, potrivit avocatnet.ro.
Astfel, se introduce în lista deja existentă în OUG 18/2009, cea a categoriilor de persoane pentru care autoritățile suportă cheltuielile cu reabilitarea termică a locuințelor, încă o nouă categorie. Mai exact, este vorba despre “persoane aflate în sărăcie energetică (…), inclusiv persoane identificate ca și consumatori vulnerabili de energie”.
Așadar, și cei ce primesc ajutorul pentru încălzirea locuinței, reglementat prin Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pot beneficia de-acum, alături de cei ce beneficiază deja de mai mult timp, de reabilitare termică gratuită a locuinței.
Legea 226/2021 definește consumatorul vulnerabil de energie ca fiind persoana singură ori familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, iar sărăcia energetică, imposibilitatea consumatorului vulnerabil de acoperire a acestora.
În lista nevoilor energetice minimale intră consumul minim de energie pentru iluminat, răcirea și încălzirea optimă a locuinței, susținerea facilităților de gătit, utilizarea mijloacelor de comunicare, alimentarea dispozitivelor medicale etc.
Anterior, lista persoanelor pentru care statul acoperă cheltuielile cu reabilitarea termică a locuinței cuprindea doar:
- persoanele cu handicap sau familiile cu persoane cu handicap aflate în întreținere;
- persoanele singure/ familiile care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/ membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie (peste 4.500 de lei);
- veteranii de război și soții/ soții supraviețuitori/ supraviețuitoare ai/ ale acestora;
- pensionarii, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/ membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie.
De altfel, modificarea legislației privind reabilitarea termică a locuințelor și introducerea unei noi categorii de persoane care pot beneficia gratuit de ea a fost subliniată, după ce măsura a fost aprobată de Executiv, și de Marcel Boloș, ministrul investițiilor. „Pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuințelor se va face gratuit, fără să fie taxați în acest sens”, a precizat ministrul.