
Ziua Copilului e un prilej de bucurie pentru puști, dar și pentru părinții care-și pot aduce aminte de perioada copilăriei. În România, cu ocazia zilei de 1 iunie, părinții le oferă celor mici jucării, dulciuri, flori, baloane colorate, și cel mai important, timp pentru a se distra împreună.
Din noiembrie 2016, când a fost promulgată legea de către președintele României, 1 iunie, Ziua Copilului a devenit sărbătoare legală. Începând de atunci, cu ocazia zilei de 1 Iunie, în Brașov și în țară au loc diverse evenimente dedicate celor mici. Totuși, sărbători dedicate copiilor au existat întotdeauna, iar 1 iunie se sărbătorea și în timpul regimului comunist cu felurite concursuri și spectacole cu poezii patriotice declamate de cei mici. Ba, chiar și în perioada interbelică exista o săptămână în care erau sărbătoriții copiii, la sfârșitul lunii mai, când, în Brașov, se organizau carnavaluri și defilări ale copiilor.
Haideți în Piața Sfatului!
Și anul acesta, 1 iunie este un prilej de bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Ziua Copilului nu a fost uitată de Primăria Brașov care, în parteneriat cu Asociația „Breasla Meșteșugarilor din Țara Bârsei”, organizează în Piața Sfatului un târg interactiv. Pe lângă standurile cu produse realizate în ateliere manufacturiere, de la jucării din lemn și textile, până la turtă dulce și ciocolată de casă, se vor organiza ateliere și demonstrații. Copiii vor putea învăța diverse tehnici manuale și, chiar vor putea participa la realizarea diverselor obiecte. Dar nu numai atât. Organizatorii au pregătit un mini cinema în care se vor putea urmări episoadele serialului „Legendarium”, primul desen animat 3D realizat în România, într-un studio profesionist din Odorheiul Secuiesc. În Piața Sfatului vor veni mai multe ansambluri de copii, care vor susține spectacole în aer liber. Micii vizitatori vor mai putea participa la jocuri interactive, câștigătorii primind ca premiu o revistă pentru copii, editată cu acest prilej.
Puțină istorie
În iunie 1856, un pastor din statul Massachusetts a ținut o predică specială pentru copii. Pastorul a numit acea zi „Rose Day”, iar mai târziu i-a fost schimbat numele în „Flower Sunday” și apoi „Children Day”. La începutul secolului XX, organizată inițial la initiativa unui consul chinez, sărbătorirea Ziua Dragonului în stradă de către copii chinezi din San Francisco a devenit un obicei. Care, ulterior, s-a extins în marile metropole asiatice. În perioada interbelică, sărbătorirea copiilor în perioada de început a verii devine un obicei în mai multe state europene, printre care și România. La Brașov, ca și la București și în alte orașe ale țării, la sfârșitul lunii mai se organizează „Săptămâna Copiilor” cu serbări și defilări.



După al Doilea Război Mondial, statele asiatice, cele comuniste și mai apoi multe dintre țările occidentale au adoptat pe rând ziua de 1 iunie ca sărbătoarea copiilor din toată lumea. La nivel mondial Ziua Copilului este sărbătorită în două date diferite. Pe 1 iunie este Ziua Internațională a Copilului, iar pe 20 noiembrie se marchează Ziua Universală a Copiilor. Despre 1 iunie și despre drepturile celor mici s-a vorbit prima data în 1925 la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o dată la așa-numita Ziua Copilului. România a sărbătorit prima data Ziua Copilului în anul 1950. Ziua Copilului, denumită și Ziua Internațională a Copilului se sărbătorește pe 1 iunie în România și în peste 50 de țări. Există însă țări care își sărbătoresc copiii în date calendaristice diferite.
Asociația „Principele Mircea”
Încă din perioada interbelică, prin asociația „Principele Mircea” și „Reuniunea Femeilor Române pentru cinstirea mamei şi copilului”, în Brașov exista una dintre cele mai active comunități care promovau drepturile mamelor și copiilor, sărbătorind, la sfârșitul lunii mai, „Săptămâna Copiilor”.


Alteţa Sa Regală Principele Mircea al României, ultimul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, s-a născut la Sinaia la 21 decembrie 1912/ 3 ianuarie 1913. Fotografiile rămase cu micul prinț Mircea îl arată ca un copil bălai, cu ochi albaștrii și senini, de o frumusețe ieșită din comun. Viața lui s-a sfârșit însă la nici trei ani, în 20 octombrie/ 2 noiembrie 1916, la Buftea, în timpul unei epidemii de febră tifoidă, cu puțin înaintea evenimentelor dramatice ce au avut loc prin ocuparea Bucureștiului și retragerea familiei regale la Iași.
Regina Maria a fost foarte afectată de pierderea ultimului său copil. În memoria lui, împreună cu Lia Brătianu- soția omului politic Vintilă I.C. Brătianu- a fondat Societatea „Principele Mircea“, care a înfiinţat în toată ţara, cu sprijinul Crucii Roşii americane, 350 de clinici pentru nou-născuţi şi centre pentru ajutorarea mamelor şi copiilor aflaţi în dificultate.


Regina Maria se arăta, astfel, preocupată şi de una dintre cele mai grave probleme ale României interbelice: mortalitatea infantilă. La sfârșitul lunii mai, societatea organiza în toată țara simpozioane pe tema protejării mamelor și copiilor, procesiuni, baluri de caritate sau chiar spectacole și carnavaluri pentru copii.
Procesiuni și care alegorice pe străzile Brașovului
Condusă la Brașov de doamna doctor Bleahu, Societatea „Principele Mircea” sărbătorește festiv „Săptămâna Copilului”, încă de la sfârșitul anilor 20. În 1930 are loc, după cum menționa „Gazeta Transilvaniei” din 28 mai, „o grandioasă manifestaţie a scumpelor odoare”. După o defilare pe principalele străzi din centrul orașului, procesiunea s-a oprit la teatrul „Apollo”, viitoarea sală „Astra”, unde s-a ținut serbarea copiilor. Un an mai târziu, în 31 mai 1931, procesiunea a fost mult mai numeroasă și s-a sfârșit printr-o mare serbare în Livada Poștei. Evenimentul era descris de „Gazeta Transilvaniei” din 7 iunie: „Punctul culminant al acestei săptămâni a fost demonstraţia organizata Duminecă dimineaţa 31 Mai, când peste 1000 de copii ai tuturor şocatelor noastre primare, purtând plăcuţele cu inscripţii exprimând dorinţele lor, au defilat pe străzile din centrul oraşului, cântând cu voie bună imnul copilului. O neaşteptată şi mişcătoare surpriză a produs în special apariţia celor 7 care alegorice”. Redactorul publicației descrie în detaliu carele reprezentând scene din basma populare, alegorii ale anotimpurilor sau scene din povestea „Albă ca zăpada”, piticii fiind copii grădinițelor din Șchei.
De la costume de carnaval la uniforme
Societatea „Principle Mircea” își lărgește activitățile în Brașov, înființând o cantina, unde erau hrăniţi zilnic 80 de copii şi un dispensar, unde copiii sărmani primeau consultații gratuie. Sărbătoare de la sfârșitul lunii mai devine din ce în ce mai militantă. Procesiunea în costume de carnaval și care alegorice se transformnă într-o procesiune în care copii școlilor primare brașovene poartă pancarte cu felurite slogane.

În anii 40, devin mult mai atractive pentru copiii de peste 11 ani întâlnirile cercetașilor, competițiile lor sportive și uniformele cu pantaloni scurți. Celebrele jamboree – tabere cercetășești – din Poiana Brașov, la care, nu de puține ori, participa chiar Regele Carol al II-lea, sunt urmărite de toată presa.

Sărbătoarea de la sfârșitul lunii mai nu mai atrage la fel de mulți participanți. Războiul va schimba, însă, din temelii comunitatea brașoveană, vechile sărbători fiind desființate de comuniști.
Defilări de pionieri și concursuri de triciclete
Din 1950, alături de celelalte țări de sub influența sovietică, România va sărbători pe 1 iunie Ziua Copilului. După tipicul epocii, în iunie 1950 se amenajează o tribună pe bulevardul Lenin, iar pionierii defilează prin fața ei. Iată cum relata, în limbajul de lemn tipic epocii, ziarul „Drum Nou din 3 iunie 1950 defilarea copiilor: „de Ziua internaţională a copilului, principalele artere ale Oraşului Stalin au cunoscut un freamăt cu totul deosebit. Cei mai mici cetăţeni ai oraşului, îmbrăcaţi sărbătoreşte, se îndreptau spre Piaţa 23 August (…) Peste 10 mii de pionieri şi şcolari au ţinut să vină la această mare sărbătoare. Ziua internaţională a copilului Primii care trec prin faţa tribunei sunt micii cetăţeni de la grădiniţele de copii (…). Se scandează lozinci pentru pace, fluturând batiste albe şi roşii sau purtând baloane de un colorit viu”. În fața Sfatului Popular Regional are loc un concurs de triciclete, trotinete şi biciclete organizat- după cum indica oficiosul comunist – de comitetul orăşenesc al femeilor în colaborare cu celelalte organizaţii de masă din oraş”.


O singură tradiție legată de Ziua Copilului va continua însă, maialul din Livada Poștei. „Pe Livada Poştei au fost amenajate de către OC.L. Industrial, C.L.D.C., T.AP.L., cooperativa de cofetărie „Înainte“, standuri şi chioşcuri cu diferite cadouri, prăjituri şi didomri pentru copii”, informa ziarul „Drum Nou”.
Produse speciale pentru „Ziua Copilului”
În prima parte a epocii comuniste, Ziua Copilului era un prilej pentru „colectivele muncitorești” să-și etaleze „depășirile de plan” sau „realizările din producție”. Iată câteva monstre din presa de propagandă a vremii. „De Ziua internaţională a copilului, muncitorii fabricii de produse zaharoase «Dezrobirea» din Oraşul Stalin lucrează cu multă dragoste la noi figurine de ciocolată, ciocolata «Poveşti», drageuri şi bomboane în pungi care poartă inscripţia: «1 Iunie — Ziua internaţională a copilului»”. (Drum Nou, 16 mai 1959).

„Muncitoarele de la fabrica „Nivea“ din Oraşul Stalin, vor oferi, copiilor, produse felurite. Se produce în aceste zile pastă de dinţi pentru copii, în două sorturi: una cu aromă de fragi, iar alta cu aromă de portocale şi mandarine, în secţia săpun se fabrică noi figurine ca: răţuşti, ouşoare, iepuraşi, berze şi un nou sortiment de săpun ce reprezintă un căţeluş” (Drum Nou, 26 mai 1959) .
„Cu 25 la sută mai multe jucării”
În 1960, cu ocazia Zilei Copilului se deschide „Iepurașul”, un magazin de copii, în Piața 23 August. Lumea începe să-și revină după înghețul stalinist. Magazinul este asaltat de bunici și părinți cu țânci de mână. În vitrină, după cum relata tot „Drum Nou”, puteai vedea „triciclete, trotinete, plastilină, cuiburi, maşini şi vase de „gătit“, felurite jocuri, trenuri, jucării mecanice sau din mase plastice, din lemn etc.”. Apar mult mai multe mărfuri „capitaliste”. La sfârșitul lunii mai, în vitrinele magazinelor se poate citi scris cu litere mari „Decada cadourilor pentru copii”. Pentru presa comunistă fericirea copiilor se calculează în procente clare. „S-au pus la dispoziţia copiilor cu 25 la sută mai multe jucării decât în anul trecut, punîndu-se accentul pe jucăriile cu caracter instructiv-educativ” scrie ziarul Drum Nou din 27 mai 1964.

Atracția principală, „magazinul de dulciuri nr. 32 de pe strada Republicii, unde a fost aranjată o vitrină specială. Frumos ambalate, noile sortimente de ciocolată Extra, Moca, Orient cu cafea, ciocolata cu cremă de vişine, biscuiţi şi produse de panificaţie cu lapte şi miere sunt menite să satisfacă toate gusturile”. De 1 iunie, o parte importantă a bulevardului din fața Hotelului Carpați este blocată pentru concursul – deja traditional – de trotinete și triciclete.
Concursuri de aeromodele și „Orășelul Copiilor”
De deschiderea începută în anii 60 și continuată până la jumătatea deceniului 7, beneficiază din plin și copiii acelor vremuri. La chioșcurile de presă din oraș apare celebra revistă „Pif”, trasă în țiplă și cu o jucărie de plastic ce urmează să fie montată după instrucțiunile din pagini. Benzi desenate frumos colorate apar și în „Cutezătorii”.

Dar și reportaje despre activitățile pionierilor brașoveni. De 1 iunie se organizează pe dealul de lângă Casa Pionierilor concursuri de aeromodele, iar pe lacul din Parcul Tractorul, lângă statuia pionierei, competiții de navomodele.


Machetele realizate de copii sunt admirate și premiate. Este epoca tiribombelor și mașinuțelor învelite într-o bandă de cauciuc, care se tamponează. Epoca piețelor cu căsuțe de pal pictate cu personaje din povești, organizate de cooperațiile de meșteșugari. Epoca vatei de zahăr pe băț, a ciocolatei cu rom, a halviței. În Piața 23 August, autoritățile vremii organizează „Orășelul Copiilor”, nu doar în timpul sărbătorilor de iarnă iarna, ci și de 1 iunie.

Pionieri și șoimi ai patriei
O data cu anii 80, viața devine însă din ce în ce mai tristă și pentru copii. Sunt tot mai des scoși „la înaintare” pentru a slăvi imaginea megalomanică a lui Ceaușescu. 1 Iunie este o sărbătoare comunistă în care copiii devin din sărbătoriți, unelte. La așa-zisele serbări participau „pionierii” și „șoimii patriei”. Organizația Pionierilor, pentru copii între 8 și 14 ani, a fost creată în 1949 și a ajuns în 1989 la peste 2,5 milioane de membri. „Șoimii Patriei”, pentru copii între 4 și 7 ani, apărută abia în 1976 ajunsese la aproape 1,5 milioane la finalul anilor ’80. Dincolo de propaganda cu pionieri și șoimi ai patriei, imaginea copilului cu cheia la gât din cartierele muncitorești, cu părinții care lucrează în schimburi, conturează cel mai clar imaginea copilăriei acelor vremuri.
Serbări uitate
Schimbarea din 1989 a făcut ca societatea să se schimbe din temelii. Sărbătorirea zilei de 1 iunie a devenit din ce în ce mai palidă. Serbările anuale de Ziua Copilului, din Livada Poștei sau Piața Sfatului au devenit din ce în ce mai puține. În timp, distracțiilor în aer liber cu „Şotron”, „Capra”, „Lapte-gros” sau elasticul le-au luat locul „FIFA, „Age of Empires” sau „Starcraft”. Iar jocurile de societate -„Nu te supăra, frate!”, „Marocco!” sau „Piticot” – au fost înlocuite cu gadgeturi electronice din ce în ce mai sofisticate. Paradele de carnaval, Orășelul Copiilor și concursurile de trotinete au rămas doar în amintirea celor în vârstă, copiii de altădată.
Anul acesta, 5 zile libere
Din anul 2017, ziua de 1 iunie a devenit liberă pentru toți angajații la stat. Anul acesta „Ziua Copilului” pica într-o zi de joi, iar această zi este liberă. Angajații de la stat vor avea chiar o minivacanță de cinci zile la începutul lunii iunie. Ziua de 1 iunie – Ziua Copilului pică joia, iar Guvernul a decis încă din decembrie 2022 ca și ziua de 2 iunie să fie liberă. Asfel s-a creat o punte pentru weekend iar mai apoi, a doua zi de Rusalii (luni, 5 iunie) rezultă o minivacanță de 5 zile împreună cu weekendul 3-4 iunie. Un prilej excelent pentru a serba „Ziua Copilului” în centrul orașului, ca în vremurile de odinioară.
(material susținut de „Breasla Meșteșugarilor din Țara Bârsei”)