
Brânza de burduf preparată în Bran este renumită și căutată de iubitorii de brânzeturi tradiționale din întreaga lume. Aceasta este preparată în mod tradițional în zona Branului, iar rețeta și metodele de preparare au fost transmise de-a lungul generațiilor și au rămas autentice de-a lungul timpului.
Acest preparat a câștigat popularitate și recunoaștere internațională. A fost premiată în diferite competiții și expoziții de profil, ceea ce a contribuit la consolidarea prestigiului și renumelui său.
Cum se prepară, de fapt, brânza de burduf de la Bran a destăinuit o bucureșteancă mutată în comuna brașoveană, care a analizat foarte atent preparatul, pe care l-a primit în dar de la un vecin.
„Se topește exact cum trebuie într-un bulz”
„Ieri mi-a făcut vecinul semn să opresc când am trecut prin fața casei lor, și mi-a pus în brațe un «coșuleț» de brânză de burduf în coajă de brad. Brânză de burduf de la Bran este deja faimoasă, dar brânză așa bună că a lui Gigi din Sohodol nu am mai găsit nicăieri, niciodată!
Este texturată, dar nu se fărâmiță, este un pic iute, dar nu atât de tare încât să acopere orice alt gust, are un finish curat și proaspăt, merge singură sau cu roșii, ceapă, slănină și o țuică bună, și se topește exact cum trebuie într-un bulz, peste cartofi, sau pe o felie de pită proaspătă pusă pe plită. Pur și simplu nu te poți opri din mâncat!”
Doar tot din lapte se face peste tot!”
„Dar postarea aceasta nu este despre brânză. M-am tot gândit cum naiba iese brânza asta atât de minunată, că doar tot din lapte se face peste tot!
Azi m-am plimbat un pic pe dealul nostru și am găsit rețeta, pe care vreau să v-o dăruiesc și vouă:
– se iau niște văcuțe grase; unele încă au vițeii cu ele, dar nu-i nimic, e suficient lapte pentru toți!
– se pune la dispoziție un deal înflorit, de un verde ireal, în inima munților;
– se adaugă aer curat, apă de munte, și flori înmiresmate;
– se mulg văcuțele direct pe pajiște, în cântec de păsări, cu Bica dulăul la datorie (să nu le sperie cineva, deși el latră ca prostul de bucurie!)
– se prepară brânza (aici cred că e rețeta tradițională);
– se bagă brânză în coajă aromată de brad, prelucrată în atelierul din grădina și cusută cu dibăcie de Gigi
– se servește cu mândria lucrului bine făcut, din dragoste și responsabilitate pentru pământ și animale.
Cred că ceea ce vreau să spun este, se poate și cinstit, muncit, responsabil, fără „scurtături”, iar rezultatele vorbesc de la sine.
Poate că produsele locale sunt puțin mai scumpe, dar munca depusă, precum și calitatea produselor, merită fiecare bănuț în plus față de supermarket”, a scris Ioana Pop pe grupul Mutat la țară- viața fără ceas.
Un comentariu
Se face din lapte de oaie… nu de vaca