
Din 12 mai a intrat în vigoare o lege care modifică în puncte esențiale regulile de funcționare ale Fondului de Garantare a Asiguraților( FGA). Sunt vizați în primul rând cei peste 1 milion de clienți cu RCA sau alte tipuri de asigurări cumpărate de la societăți care vând în România fiind înregistrate și supravegheate în alte țări ale UE, dar, prin natura asigurării RCA, beneficiază de un plus de siguranță toți șoferii care circulă pe străzile din România. Nu în ultimul rând, se adună mai mulți bani și pentru păgubiții din falimentele Euroins și City Insurance, potrivit economica.net.
Sucursalele societăților de asigurare din UE care vând în România în baza pașaportului european vor fi obligate să cotizeze la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru polițele vândute pe teritoriul României, dacă nu fac deja acest lucru într-o schemă de garantare din țara de proveniență, prevede, printre altele, o lege intrată în vigoare pe 12 mai, care aduce ample modificări regulilor de funcționare ale FGA.
Aceasta înseamnă, în primul rând, că cei 1-1,5 milioane de clienți ai sucursalelor vor beneficia de garanția FGA în caz de faliment, așa cum se întâmplă în prezent cu toți creditorii de asigurări ai societăților înregistrate în România. În al doilea rând, sunt protejați sunt terții păgubiți în urma unor evenimente provocate de clienții cu asigurări de răspunderi emise de societățile străine.
Mai clar spus, aici e vorba în principal de șoferii din România implicați în accidente cu asigurați RCA la sucursale. În acest context, măsura devine una foarte importantă, mai ales că, așa cum scria Economica recent, societățile Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru), au ajuns să controleze cote notabile din piața RCA, având deja portofolii care însumează spre 1 milion de șoferi.
Amintim că, potrivit legii, toți creditorii de asigurări ai societăților intrate în faliment sunt despăgubiți de FGA, în limita a 500.000 de lei per creanță. Creditori de asigurări sunt în principal șoferii păgubiți în accidente auto provocate de clienți cu RCA la societățile falimentare, însă în aceeași categorie sunt și clienți ai societăților falimentare care vor să li se restituie partea din primă rămasă în vigoare.
Un al doilea efect benefic al măsurii amintite este faptul că FGA va dispune de mai multe fonduri pentru despăgubirea păgubiților din falimentele City Insurance și Euroins, care sunt în prezent principalii „clienți” ai Fondului. Aceasta cu atât mai mult cu cât noua lege prevede și introducerea unei contribuții special, pe care asigurătorii o vor plăti către fond, urmând să le fie returnată atunci când disponibilitățile FGA vor permite.
Amintim că în prezent toate firmele de asigurări generale contribuie cu 4% din Primele Brute Subscrise, în timp ce asigurătorii de viață contribuie cu 0,4% din PBS. La aceste procente se vor adăuga și cele din contribuția specială, ceea ce face ca sumele ce vor intra în plus la FGA, din banii socităților din străinătate să fie unele considerabilez, potrivit analizelor.