Marți, candidaţii care au luat între 807 şi 484 de puncte în sesiunea extraordinară a concursului de Rezidenţiat, organizată în 14 mai, vor putea alege unde vor lucra în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în limita celor 628 de locuri şi posturi scoase la concurs. La concurs s-au înscris 962 de candidaţi şi au promovat 863 de candidaţi. Astfel, între aceste locuri şi cele 628 libere a rămas o diferenţă de 235 de medici care au promovat concursul, dar care nu vor avea loc.
Rezidenţii sunt nemulţumiţi. Susţin că, deşi au luat concursul, nu vor avea loc în spital pentru a profesa, scrie ziare.com.
Reprezentanţii Medicilor Rezidenţi spun că ar trebui aşteptate rezultatele repartiţiei locurilor disponibile, care va avea loc marţi, 23 mai, pentru a vedea exact câte locuri se ocupă, iar candidaţii care nu vor prinde specializarea dorită să se concentreze pe rezidenţiatul din toamnă, rămânând astfel locuri libere pentru cei care acum nu au loc.
Pe de altă parte, ar trebui, în opinia reprezentanţilor rezidenţilor, să se lucreze la sesiunile regulate ale concursului astfel încât să existe mai multe posturi pentru medicii rezidenţi.
Iată ce spun câţiva dintre medicii rezidenţi care au luat concursul de rezidenţiat, dar care spun că nu vor avea locuri în spital, fiind în afara locurilor disponibile rămase la sesiunea din toamnă, 2022.
„Noi ne-am înscris la examenul de Rezidenţiat, asta înseamnă că a trebuit să plătim nişte taxe destul de mari pentru a putea fi eligibil dosarul de înscriere, ne-am înscris, am promovat. Sigur, posturile şi locurile erau limitate la 628, dar legislaţia în vigoare spune că trebuie să aibă toţi promovaţii acest loc, cei care au luat punctajul de minimum 60% din cea mai mare notă, au promovat foarte mulţi oameni care îşi doresc să profeseze în ţară, rămân aici. Eu vreau să merg pe terapie intensivă, inclusiv partea de UPU, dacă nu e acolo, avem aici. Eu îmi doresc ca profesorul Rafila să suplimenteze numărul de locuri pentru că aşa este normal. În condiţiile în care un om a promovat examenul, trebuie să-i dai această şansă întrucât spui <<Nu avem medici, nu avem medici>>. Eu personal nu vreau să plec în străinătate. În toţi aceşti ani 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, s-au suplimentat în fiecare an locurile, anul ăsta să fie altfel? Legislaţia este de partea mea, din moment ce am terminat o facultate, am trecut prin acest malaxor atât de greu, dau Rezidenţiatul, sunt promovat şi apoi să-mi mai dea şi un şut în fund că, <<Domnule, nu am locuri>>. Păi, stai puţin, ai băgat atâţia bani în mine, m-ai instruit şi după aia să spui că nu mai ai nevoie. Consider că medicina românească rămâne la nivel ridicat ca nivel de instruire, aici din primii ani de facultate sunt la patul bolnavului, ori în Germania, Marea Britanie, nu sunt la patul bolnavului, stau acolo…Prefer să dea şansa tuturor rezidenţilor să aibă un post, nu loc, locul este cel în care, în momentul în care termină Rezidenţiatul şi îşi dă specialitatea, rămâne fără loc de muncă, ori ca post rămâne în sistem după ce îşi dă specialitatea”, a spus dr. Valentin Ionel Perdus, medic rezident.
Şi Sandu Constantin Robert a luat concursul de intrare în rezidenţiat şi este între cei 235 rămaşi în afara posturilor disponibile: „Aleg tot o specialitate care are deficit în România, chirurgie generală, pe asta mizez. Sunt două lucruri care se bat cap în cap. Avem pe de o parte punctajul de 60% din prima notă, adică admişi, dar de fapt vor să ne considere respinşi pentru că nu ne alocă locuri. Vorbim despre viitori medici rezidenţi admişi la acest concurs, nu vorbim despre concurenţii care nu au promovat”, a spus acesta.
Buda Beatrice este şi ea sub linia celor 628 de locuri disponibile. Şi-ar dori să fie medic urgentist, o specialitate deficitară în România, sau medic de familie, domeniu de asemenea deficitar. „Vrem suplimentarea locurilor, atâta timp cât suntem promovaţi şi este un deficit mare de medici ar fi perfect dacă ne-ar ajuta cumva, pentru că nu este tocmai ok să importăm medici din altă ţară, atâta timp cât noi suntem aici şi noi vrem, şi chiar pe locuri deficitare, eu de exemplu aş dori chiar şi pe UPU, medicină de urgenţă, sau chiar şi medic de familie, nu este o problemă. În noiembrie, când se va face din nou examen de Rezidenţiat, vor scoate mult mai multe locuri, 235 nu este mult acum”, a spus aceasta.