Elevii Școlii Gimnaziale nr. 9 Nicolae Orghidan participă la un proiect inedit de protejare a naturii și înțelegere a nevoii de reciclare, intitulat sugestiv „Caravana Reciclării Creative”. Proiectul are cinci direcții, colectarea selectivă a deșeurilor, Păsări fericite, Grădina minunată, Lecturi inspirate și Reciclate și-napoi la lume date
Sera, atracția elevilor
Astfel, copiii, cu ajutorul profesorilor, au creat coșuri de gunoi din cutii de cartoane, frumos colorate, unde aruncă selectiv gunoiul de zi cu zi, au plantat răsaduri de flori în peturi și cauciucuri, respectiv semințe și răsaduri de legume (morcovi, ridichi, roșii, pătrunjel, mazăre, usturoi) în mica seră a școlii. Sera a fost creată tot în cadrul acestui proiect, de către copii, profesori și părinții elevilor, urmând ca cei mici să se bucure de o parte din roade până la finalul anului școlar.
Vor dona banii strânși la târg
În curtea școlii, agățate prin copaci sau pe gardul școlii se regăsesc căsuțe pentru păsărele, lucrate cu mută dibăcie de mâinile micuțe ale elevilor, tot din materiale reciclabile (bucățele de lemn, cutii de conserve, bețe de înghețată, dopuri, cutii de lapte/detergent lichid etc). De asemenea, au fost pregătite produse pentru târgul școlii, precum: suportui de creioane, suporturi de chei, felinare, tablouri, obiecte decorative, ghivece, rame pentru fotografii, suporturi de lumânări, jucării etc, tot din materiale reciclabile. Banii strânși la târg vor fi donații către centre sau asociații care se ocupă de copiii cu dizabilități/abandonați/din categorii dezavantajate.
O canapea din paleți pentru odihna din pauze
Până la finalul lunii mai, se va finaliza și zona dedicată lecturii. Se va crea un colț în școală, ce va avea o bibliotecă construită tot din materiale reciclabile (lădițe din plastic luate de la diferite magazine alimentare, măsuță din role de hârtie și cartoane, scaun din cartoane, o canapea din paleți, pe care să stea copiii în pauze, în timp ce lecturează cartea preferată.
„Activitățile din cadrul proiectului, au fost desfășurate atât în programul „Săptămâna Verde”, cât și la în timpul orelor de Arte vizuale și abilități practice sau al celor de Dezvoltare personală, respectiv al celor de Științe ale naturii. Încât copiii au fost foarte bucuroși să participe la activitățile din proiect, în școală s-a desfășurat și o paradă a costumelor realizate din materiale reciclabile, dar și o expoziție de produse din materiale reciclabile, respectiv o expoziție de desene/colaje/picturi pe tema protejării naturii prin reciclare”, a precizat prof. Maria Andrada Muntean.
Proiectul este coordonat de către 5 profesori pentru învățământul primar (Maria Andrada Muntean, Andreea Șerban, Magdalena Bordaș, Maria Coteanu, Iuliana Rancz), sub coordonarea directorului Camelia Leru și a directorului adjunct Mariana Ciorbă, care asigură implementarea proiectului la nivel de școală. De asemenea, se colaborează cu ceilalți profesori pentru învățământul primar și gimnazial din școală, în vederea sensibilizării comunității din care face parte instituția, cu privire la reducerea deșeurilor/resturilor zilnice și la găsirea unor noi întrebuințări ale unor lucruri aparent nefolositoare, așa cum făceau bunicii și străbunicii. Proiectul ar urma să fie implementat până la finalul lunii.