
Primăria Brașov a publicat, săptămâna aceasta, lista cu cele 46 de proiecte culturale care vor fi finanțate în acest an cu fonduri din bugetul local. În urma perioadei de contestații, pe lângă cele 45 de proiecte declarate inițial câștigătoare, comisia de contestații a stabilit că încă unul, de la aria tematică „dans”, întrunește numărul necesar de puncte pentru a primi finanțare. Suma din bugetul Primăriei pentru cele 46 de proiecte este de 5,5 de milioane de lei, cea mai mare sumă alocată de municipalitate proiectelor depuse de operatorii culturali privați.
Patru dintre proiectele declarate câștigătoare au cea mai mare finanțare, de 250.000 de lei, două dintre ele la aria tematică „Proiecte cu caracter repetitiv“: Brașov Jazz&Blues Festival, al Asociației Culturale Fanzin, aflat la a XI-a ediție, și Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov ,,Țara Bârsei”, al Asociației Maghiarilor din Țara Bârsei, aflat la a XIII-a ediție. Alte două proiecte care au solicitat suma maximă sunt Săptămâna Comediei, ediția a X-a, al Asociației Culturale Fanzin, la aria tematică „Teatru“, și JazzUP Peak Fest, al Asociației CultART, la aria tematică „Intervenție culturală“.
La categoria proiecte mari, cu finanțare între 150.001 – 250.000 de lei, se mai încadrează și proiectul Bienala Albastră – Bienala Internațională de Artă Vizuală Brașov 2023 – Oximoron, al Asociației Culturale Artessentia, (suma solicitată: 249.409 lei), LibFest – Târgul de cArte și experiențe culturale Brașov, alAsociației Culturale Libris Cultural, (suma solicitată: 244.800,30 lei), ambele la aria tematică „Proiecte cu caracter repetitiv“.
Tot la categoria „Proiecte mari“ au mai fost declarate câștigătoare: TheatrEscape, al Asociației Art Media Events Studio (suma solicitată: 200.000 de lei), aria tematică „Teatru“, Interactive Toolbox, al Asociației 4 Culture (suma solicitată: 200.000 de lei), aria tematică „Dans“, și Dracula Film Festival, ediția a XI-a, al Asociației Culturale Fanzin, (suma solicitată: 185.000 de lei), aria tematică „Arte vizuale“.
Conform ghidului de finanțare, în cazul proiectelor mari, finanțate cu o sumă între 150.001 și 250.000 lei, valoarea minimă de cofinanțare din partea solicitantului este de 25%.
Având în vedere că în urma perioadei de contestații, a fost admis încă un proiect, evenimentul FILAFest – Ediția a II-a, al Asociației pentru Promovarea Copiilor și Tinerilor Talentați, aflat tot la categoria „Proiecte mari“. El va putea primi doar o finanțare parțială, respectiv 105.469,18 lei, față de 249.950 de lei, cât solicitaseră inițial.
În categoria proiectelor medii, finanțate cu o sumă între 70.001 – 150.000 lei, au fost aprobate 15 proiecte, unele care sunt deja în agenda culturală de mai mulți ani, altele aflate la prima ediție. Cel de al cincisprezecelea proiect care a obținut finanțare în urma perioadei de contestații, este B.A.L. – Brașovul Artistic și Literar.
Valoarea minimă a cofinanțării pe care operatorii culturali trebuie să o asigure în cazul acestor proiecte este de minim 20%. Cea mai mare parte a proiectelor culturale sunt din categoria „proiecte mici”. În cazul acestora, valoarea minimă de cofinanțare este doar de 10%.
Comisia de evaluare a proiectelor culturale a fost formată din 4 specialiști, cu drept de vot, selectați de către Comisia pentru activități științifice, social – culturale, muncă, familie, educative, sportive, agrement, tineret, religie, învățământ, sănătate și protecție socială a Consiliului Local, și 3 consilieri locali, reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice cu drept de vot, din cadrul comisiei de specialitate nr. 4 a Consiliului Local.
Comisia de Evaluare și Selecție a fost formată din experții externi Ștefana Mărmureanu, Emilian Mărgărit, Irina Iacob, Corina Cristina Hopîrtean, toți cu experiență în evaluarea de proiecte culturale și în management cultural.
Din comisie au făcut parte și consilierii locali Flavia Boghiu, Alexandra Crivineanu, Cătălin Anton.
Comisia a trebuit să evalueze cele 61 de proiecte declarate eligibile în urma verificării conformității administrative, respectiv eligibilității cererilor de finanțare Inițial au fost depuse 79 de proiecte.
Comisia de contestații a fost formată din doi experți externi, de asemenea cu experiență în domeniul evaluării de proiecte, Rareș Alexandru Crețu și Flavius Bunoiu, și consilierul local Werner Braun.
Conform Ghidului de finanțare, finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale s-a aprobat pentru activitățile derulate/desfășurate de la data semnării contractului de finanțare și până la data de 15 noiembrie. Lista proiectelor medii, aici
Lista proiectelor mici, finanțate de primărie, aici