
După 60 de ani de serviciu, avioanele MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române vor avea luni o ultimă misiune spre Baza 95 Aeriană Bacău unde vor fi retrase definitiv din serviciu.
Forțele Aeriene Române vor trece luni, 15 mai, printr-un moment istoric: scoaterea definitivă din serviciu, după 60 de ani, a avioanelor MiG-21, în ultima lor variantă, cea modernizată, LanceR. De acum încolo, piloții militari români vor avea la dispoziție doar 17 aeronave F-16 Fighting Falcon și așteaptă ca alte 32 de astfel de aeronave să fie livrate de Norvegia. În paralel, piloții români visează la avioanele de generația a V-a F-35 Lightning II care vor ajunge undeva după 2030.
Avioanele MiG-21 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în urmă cu 61 de ani, în anul 1962, la numai câțiva ani după ce modelul a realizat primul zbor în Uniunea Sovietică. În anii care au urmat, România și-a mărit numărul de astfel de avioane până la aproape 400 de aparate, după unele surse, în variantele constructive MiG-21F-13, MiG-21RFM, MiG-21RFMM, MiG-21M şi MiG-21MF. Ultimul avion a fost livrat de URSS în anul 1982.

În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a 111 aparate MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. Este vorba de trecerea la un update botezat LanceR, care a venit în trei variante, LanceR A (pentru misiuni aer-sol), LanceR B (versiune de instruire) şi LanceR C (optimizate pentru misiuni aer-aer).
Zeci de accidente
Conform unor surse, în timp, o parte dintre aceste aparate, mai ales cele LanceR A, au fost „pensionate” neoficial. Mai mult, în timp, 21 de aeronave de tip MiG-21 LanceR s-au prăbușit, ultimul accident de acest fel care s-a soldat și cu moartea pilotului având loc pe 2 martie 2022. În total, în aceste accidente (unele avioane erau cu dublă comandă) au decedat 11 piloți, dar alți 15 s-au catapultat cu succes și s-au salvat.
Drept urmare, acum, la scoaterea din serviciu, teoretic, mai sunt la dispoziție numai 30 de avioane, deci mai puțin de două escadrile. În realitate, însă, numărul avioanelor MiG 21 LanceR care sunt funcționale și folosite este chiar și mai mic, undeva spre 24-26 de aeronave.
Toate aceste aeronave vor avea luni, 15 mai, o ultimă misiune. Concret, după o serie de ceremonii care vor avea loc simultan în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, aceste avioane vor decola către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, Bacău, unde vor fi retrase din serviciu. Scoaterea din serviciu a acestor aeronave a fost decisă la cel mai înalt nivel de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pe 18 mai 2022, după prăbușirea acelui MiG-21 LanceR în județul Constanța, cel mai probabil.
Trecerea la F-16, dar cu gândul la F-35
În aceeași ședință a CSAT s-a decis și „tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române” mai ales că tratativele cu Norvegia pentru achiziționarea a 32 de F-16 Fighting Falcon erau destul de înaintate. Avioanele vor fi în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic, iar valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 de milioane de euro. Contractul se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate în acest an.

MiG-21, transformat în dronă kamikaze?
După cum arăta DefenseRomania lunile trecute, Beijingul a anunțat că până la sfârșitul anului 2023, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) va „retrage” din serviciu toate avioanele Chengdu J-7 – care sunt, de fapt, copii ale avionului sovietic MiG-21F-13 (una dintre diferențe fiind motoarele chinezești WP-7, care, la rândul lor, sunt proiectate sub licența cumpărată a motorului sovietic R-11F-300). China are aproximativ 350 de avioane J-7 și J-8 (un derivat J-7) folosite de forțele aeriene chineze, plus alte 24 de avioane J-8 operate de marina chineză, potrivit Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS).
La acel moment, BusinessInsider scria că aeronavele J-7 ar putea fi folosite, ca drone kamikaze, într-un atac masiv asupra Taiwanului.
Experții americani sunt de acord: China ar putea transforma J-7 și alte avioane mai vechi în drone, potrivit Institutului Mitchell pentru Studii Aerospațiale. „Costul conversiei în dronă este relativ scăzut, iar acestea își păstrează multe dintre caracteristicile variantelor cu echipaj uman”, a scris Daniel Rice, de la Institutul Mitchell, care precizează că modificările nu afectează performanța, manevrabilitatea și capacitatea de încărcare utilă a aeronavelor originale.
Dronele fac posibil ca forțele aeriene chineze „să folosească aeronave relativ ieftine, capabile, cu risc scăzut, ca prim activ fie pentru a lovi, fie pentru a înmuia sistemele de apărare aeriană din Taiwan”, a adăugat Rice.